Kvartsfinal i cupen

Idag spelar Blue Fox damerna kvartsfinal i finska cupen. Motståndare är ligalaget SC Classic och matchen spelas kl. 15.00 i Tammerfors.

Emma Vähäkangas och Johanna Strömsholm i förra årets cupmatch mot Classic.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox damerna är för andra året i rad framme vid kvartsfinal i finska cupen och precis som förra året är det ligalaget Classic som står för motståndet. Det är till och med tredje året i rad som Blue Fox möter Classic i cupen.

Classic spelar i damliga A och ligger i en jämn serie på sjunde plats av åtta lag. På 13 matcher har man samlat ihop till 16 poäng. I de tre senaste matcherna har man förlorat med 4-6 mot Koovee, vunnit med 4-3 mot FBC Loisto och vunnit med 7-3 mot SB-Pro. I cupen har Classic spelat en match och där besegrade man EräViikingit med 6-4.

Classics bästa poängplockare är Alisa Pöllänen som stått för 11+9=20 poäng på 13 matcher. Tvåa är Natalia Pitkäkangas med 10+4=14 poäng på 11 matcher och trea är Meri Jokinen med 6+6=12 poäng på 13 matcher. Båda målvakterna, Emma Mannila och Elis Kangasharju har fått ansvar i målet, men Mannila har den bättre räddningsprocenten med 83,55 mot Kangasharjus 72,06.

Blue Fox inledde den officiella delen av säsongen med att spela cupmatcher i slutet på augusti i Storkyro. Där krävdes det tre matcher som inkluderade en förlust mot Haukiputaan Heitto och vinster mot SB Vaasa och hemmalaget FBC Remix för att man skulle gå vidare till omgång två.


I Storkyro besegrade Blue Fox både SB Vaasa och hemmalaget FBC Remix.
Foto: Peter Nordström

I den andra omgången som spelades i mitten på september i Stjärnhallen stod Blackbirds från Kervo, O2-Jyväskylä och SBS Vantage från Vanda för motståndet. Även där krävdes det tre matcher för att Blue Fox skulle säkra avancemang. I den första matchen besegrade man Blackbirds med 3-1. I den andra matchen blev det en knapp förlust med 3-2 mot O2-Jyväskylä från B-ligan, men i den tredje matchen var det inget snack om saken utan Blue Fox gick vidare genom att besegra SBS Vantage med 7-2. Därefter följde en enskild match i början på november mot MIG från Tammerfors och den lyckades Blue Fox vinna med 6-4 vilket betydde avancemang till kvartsfinal.

I cupmatcherna har Emma Vähäkangas varit Blue Fox bästa poängplockare med 7+4=11 poäng på 7 matcher. Suvi Hautala är tvåa med 4+5=9 poäng på 7 matcher. Lina Nyby har 5+2=7 poäng, medan Sofia Holm har 4+3=7 poäng och båda har spelat 7 matcher.


Suvi Hautala är tvåa i den interna poängbörsen i cupspelet.
Foto: Glenn Hägg

För att Blue Fox ska vinna dagens kvartsfinal kommer det att krävas att man presterar på högsta möjliga nivå. Det kommer inte att räcka med en rutininsats. Blue Fox är för tillfället i den situationen att seriespelets matchprogram har gjorts om och den senaste matchen man spelade var cupmatchen mot MIG för tre veckor sen. Classic har spelat tre seriematcher inom november och kan därmed ha bättre matchtempo. Dagens match är trots allt en cupmatch och då brukar vad som helst kunna hända. De stora lagen kan underskatta de små och det är inte bara en gång som David har besegrat Goliat. Tyvärr verkar det inte finnas någon direktsändning från matchen utan vi får förlita oss på Tulospalvelu.

Senast uppdaterad söndag, 22 november 2020 13:50