Seriestart på lördag

En ny säsong drar igång när Blue Fox damerna på lördag får besök av SB Nivala. Damlaget har även denna sommar gått igenom en del förändringar, så det ska bli intressant att se vad laget kan bjuda på.

Sofia Holm är tillbaka i blått och kommer att vara en viktig kugge Blue Fox lagmaskineri.
Foto: Glenn Hägg

Borta från förra säsongen är Jenna Kangas och Engla-Lie Holländer som båda flyttat till Åbo för studier och spelar med FBC Turkus T21. Hanna Norrgård har också flyttat till Åbo för studier, men i dagsläget vet vi inte om hon kommer att spela innebandy denna säsong. Anna Nybäck gick skadad så gott som hela förra säsongen och har blivit opererad och det är oklart när hon är redo för spel. Julina Rosenberg (Lindholm) och Hannah Pekkarinen siktar på spel med damer II, medan Saimi Koivisto och Marlena Paloaho som via parallellavtal spelade med Blue Fox förra säsongen inte är med i truppen. Det är ännu också oklart om Rose-Marie Sandin kommer att spela innebandy denna säsong. Här ser vi nog Kangas, Pekkarinen, Rosenberg (Lindholm) och Sandin som de största förlusterna för laget.

Däremot har man fått behålla de tre bästa poängplockarna från förra säsongen. Julia Storskrubb med 18+9=27 poäng på 18 matcher, Johanna Smedman med 6+14=20 poäng på 17 matcher och Neea Isomäki med 10+6=16 poäng på 16 matcher.

Nya i truppen är Sofia Holm och Pia Juhala som återvänt från UHC Weissenfels i Tyskland. Holm är anfallsmässigt en stor förstärkning. Säsongerna 2021-22 och 2022-23 i F-liiga B stod hon sammanlagt för 20+19=39 poäng på 41 matcher. Förra säsongen i Floorball Bundesliga blev det 16+16=32 poäng på 14 matcher. Juhala kommer i första hand agera tränare, men det är sagt att hon också kommer att spela enligt behov och behov finns på backplats. På 42 matcher under två säsonger i F-liiga B stod Juhala för 9+8=17 poäng, vilket gör henne till en klar förstärkning för denna trupp. På 14 matcher i Floorball Bundesliga stod hon för 13+5=18 poäng.


Emma Nordström är tillbaka i damlaget efter en paus på några år.
Foto: Glenn Hägg

Man har även lyckats fånga två tidigare spelare i nätet i form av Alma Hedman och Emma Nordström. Hedman gjorde redan senaste säsong ett kort inhopp i laget under Divari-kvalet där hon på två matcher stod för 1+2=3 poäng. Säsongen före det spelade hon 14 matcher med EräViikingit i F-liiga A och knep FM-guld med EräViikingit T21. Hedman kommer att vara med laget under hösten för att sen åka på utbyte under våren. Nordström har haft ett lite längre uppehåll från innebandyn. Säsongen 2021-22 spelade hon senast seriematcher, då hon var med och förde upp Blue Fox till F-liiga B. Studier har därefter tagit henne till Åbo och innebandyn har fått vila, men nu är hon redo för comeback.

Från de egna leden har spelare som Laura Ström, Milla Ström, Minea Sundelin och Linnea Flén lyfts upp till damlaget.

Spelartrupp 2024-25
2 Ström Laura
3 Hedman Alma
11 Juhala Pia
12 Blomqvist Victoria
16 Karlsson Emely
17 Storskrubb Julia
19 Isomäki Neea
21 Bertell Tilda
22 Hellström Celine
23 Holm Sofia
25 Nyvall Jasmine
26 Smedman Johanna
31 Ström Milla
36 Sundelin Minea
37 Björkholm Michelle
41 Nordström Emma
44 Hakula Elli
47 Flén Linnea
71 Forsbacka Moa

Huvudtränare: Celine Hellström
Tränare: Pia Juhala
Service: Anders Klemets
Lagledare: Eva-Lena Nybäck
Medieansvarig: Mårten Andtbacka


Pia Juhala får agera spelande tränare denna säsong.
Foto: Glenn Hägg

Lördagens motståndare SB Nivala har inte gått igenom några större förändringar enligt lagets spelande tränare Kaisu Vähäsöyrinki. Några spelare har man tappat på grund av att de har slutat eller på grund av skador. Man har som målsättning att vara bland de åtta bästa lagen i grundserien.

Mirja Eskola var förra säsongen lagets bästa poängplockare med 12+10=22 poäng på 18 matcher. Tränare Vähäsöyrinki var tvåa med 6+11=17 poäng på 18 matcher och Hanna Kippola trea med 5+4=9 poäng på 15 matcher. Så dessa spelare lönar det sig att hålla ett extra öga på.

Det ska bli intressant att på lördag följa med hur det går för det nykomponerade Blue Fox. I Holm, Isomäki och Storskrubb har man en riktigt vass anfallstrio. Frågan är om tränarna väljer att spela dem tillsammans eller om man vill sprida på de bästa korten. Klart är också att damlaget inte kan förlita sig enbart på dessa spelare. Alla i truppen måste göra sitt jobb. Nya spelare måste stiga fram och ta ansvar. Målskyttet är något som borde förbättras. Topplagen i serien snittade förra säsongen runt 100 gjorda mål, Blue Fox stannade på 65. Där finns en lucka på 35 mål som man borde ta igen på något sätt.

Vill du se hur många mål damlaget gör i seriepremiären, så ska du kl. 15.00 på lördag söka dig till Stjärnhallen. Vi vill också passa på att puffa för det nya förmånliga biljettpriset på 5 €. Samma pris gäller för alla oberoende om du är studerande eller pensionär.

Senast uppdaterad torsdag, 19 september 2024 16:04