Noora Isomäki till landslaget

I somras var Noora Isomäki kallad till sitt första landslagsläger med Finlands damlandslag och nu har hon även blivit kallad till dubbellandskamperna mot Sverige som spelas 6-7.9 i Luleå. Vi ringde upp Noora för att kolla läget med henne.

Noora Isomäki är den första damspelaren från Blue Fox som tagit sig till seniorlandslaget.
Foto: Anssi Koskinen

Noora är en av sex debutanter som är kallade till det finländska damlandslaget. Vi börjar naturligtvis med att gratulera Noora till landslagsplatsen. Jag tror att vi är många som är glada för hennes skull och känner att det här är en stor grej för hela Blue Fox.

- Tack! Det känns jätteroligt att kunna representera Blue Fox och att få visa att landslagsspelare även kan komma från en mindre ort och en mindre förening längre norrut i Finland.

Inte sedan hennes pappa Jori Isomäki spelade i herrlandslaget har vi haft en Blue Fox-fostrad spelare i ett finländskt seniorlandslag. Det är samtidigt första gången som en damspelare från Blue Fox har tagit sig till det finländska seniorlandslaget.

Noora studerar till lärare i Biologi och Kemi i Åbo och när vi får tag på henne har hon varit på praktik vid Vasa Övningsskola.

- Jag varit på både högstadiet och gymnasiet. Vi har också fått ha egna lektioner och det var lite spännande i början, men sen tyckte jag det flöt på bra.

Hur var det att få kallelse till landslagsläger i somras?

- Det var jättespännande och oväntat eftersom jag inte varit med på landslagsläger tidigare, inte heller som junior. Där tror jag att det var bra för mig att det kom in svenska tränare, som kanske såg på spelarna på ett annat sätt. Det var en bra möjlighet för mig.

Noora tycker att det gick bra på lägret och att hon hängde med bra.

- Vi hade interna matcher på lägret och min femma fick spela mot systrarna Kauppi. Det var naturligtvis högre tempo än vanligt, men jag tycker ändå att det gick bra.

Fick du några antydningar under lägret att du kan ligga bra till för en plats i landslaget?

- Jag fick positiv feedback av nya landslagstränaren Andreas Harnesk. Alla spelare fick en kort diskussion med honom och där sa han åt mig att jag skulle förbereda mig för landskamper. Mindre än en vecka efter lägret ringde han och meddelade att jag kom med till landskamperna mot Sverige.


Noora till höger i bild på landslagsläger i Eerikkilä.
Foto: Jesse Peltola

Vad betyder det här för dig som idrottare?

- Det betyder jättemycket. Det är en bekräftelse på att hårt jobb lönar sig. Det ger ny motivation och en ny morot att jaga.

Noora vet vilka styrkor hon har som spelare och vad hon behöver förbättra.

- Jag är bra på att läsa situationer i försvarszon. Jag är rätt så aggressiv i mitt försvarsspel. Landslagstränaren sa också att han tycker om mitt försvarsspel. Jag försöker att gå in med bra inställning i försvarsspelet. Sen behöver jag utveckla tekniken och bollskickligheten.

Är tekniken något som du känner att du kan utveckla?

- Absolut, det är bara att nöta mycket med boll. Nu under säsongen kommer jag också att delta i morgonträningar där vi har möjlighet till lite mera individuell träning med fokus på just teknik. Det kommer att jag att ha mycket nytta av.

Så här har tränaren Andreas Harnesks sagt om Noora och motiverat sitt beslut att ta med henne i landslaget.

- Noora Isomäki är fysiskt stark och har uthållighet utan gräns, vilket är en viktig del av landslagets spel. Vi vill ha spelare i laget som är vältränade, skickliga inom sporten och ambitiösa, och Noora har alla dessa egenskaper. Hon är stark i försvaret, smart och snabb på att lära sig. Hon är också villig att arbeta hårt för att nå sina mål, vilket jag uppskattar mycket.


Landslagstränaren Andreas Harnesk tycker att Noora är smart och snabb på att lära sig.
Foto: Jesse Peltola

Noora spelar som bekant i F-liiga tillsammans med FBC Loisto från Åbo. F-liigasäsongen drar snart igång, vad tror du om era chanser med FBC Loisto? Ni har igen gått igenom en del förändringar och kommer att sakna en del spelare under hösten.

- Det är klart att det kommer att märkas att vi har bort en del rutinerade och erfarna spelare under hösten, men vi har många unga duktiga spelare. Jag tycker vi kan bjuda på ett modigt och snabbt spel. Det ska bli intressant att se vilka av våra unga spelare som kliver fram och tar en plats i truppen.

Under en tid i tonåren hade du problem med ätstörningar och du fick även ta paus från innebandyn i nästan en hel säsong. Hur ser du tillbaka på det idag?

- Det var en tuff period, men jag är glad att jag tog mig igenom det. Innebandyn var nog en viktig motivation för mitt tillfrisknande. Jag kände att jag ville tillbaka till innebandyn. Jag får vara stolt över mig själv att jag tog mig igenom det.

Kan vi någon gång i framtiden få se Noora Isomäki i Blue Fox igen?

- Det tror jag. Det är ingen omöjlighet. Vi som är i samma ålder och som spelade tillsammans i tiderna har pratat om att någon gång få spela i Blue Fox igen, så det är nog en dröm.

Vad tror du om Blue Fox damlag inför den kommande säsongen?

- Det jag sett är att det är flera juniorer som hakat på och det är ju alltid roligt. Det ska bli spännande att följa laget under säsongen.

Vi önskar Noora lycka till under helgens landskamper!

Fredag 6.9 kl. 20.00 Sverige – Finland | Finnkampen Sverige - Finland (innebandy.tv)
Lördag 7.9 kl. 16.30 Finland – Sverige | Finnkampen Finland - Sverige (innebandy.tv)

Läs mera om landskamperna på salibandy.fi: Suomen naiset Ruotsia vastaan valittu – mukana kuusi ensikertalaista - Suomen Salibandyliitto


Andreas Harnesks första landslagsläger med 30 utespelare och fyra målvakter.
Foto: Jesse Peltola

Senast uppdaterad torsdag, 05 september 2024 21:33