Seriekontraktet säkrat

Damerna säkrade seriekontraktet på lördag kväll när man besegrade FB Factor på bortaplan med 7-5 efter perioderna 0-2, 2-2 och 5-1. Den stora vändningen kom alltså i den tredje perioden där Blue Fox gjorde fem mål!

Blue Fox damerna säkrade seriekontraktet på lördag kväll.

Blue Fox hade ingen bra start på matchen, även om man spelmässigt var minst lika bra som motståndarna i den första perioden så var det hemmalaget som stod för målen. Nea Hulkko gjorde FB Factors första mål på passning av Minea Kärki vid tiden 9.56 och Saara Liimatta ökade på till 2-0 assisterade av Jennica Holopainen endast 34 sekunder senare. Före det hade Blue Fox även hunnit klara av ett numerärt underläge när Engla-Lie Holländer satt utvisad.

Andra perioden fick en tuff start för Blue Fox. Endast en minut och två sekunder hade man hunnit spela när Minea Kärki ökade på hemmalagets ledning till 3-0 på Saara-Kaisa Suomelas passning.

Matchen hade hunnit bli nästan trettiosex och en halv minuter gammal innan Blue Fox gjorde sitt första mål. Julia Storskrubb passade från vänsterkanten till Neea Isomäki på högerkanten och Isomäki drog in bollen i mål. Reducerat till 3-1.

Neea Isomäki blev tremålsskytt i matchen.

När hemmalagets Jennica Holopainen utvisades knappa minuten senare såg det plötsligt ljust ut för Blue Fox. Skulle man kunna reducera igen och ta sig närmare? Blue Fox plockade in sin powerplay-femma, men det gav inte önskad utdelning. Istället var det hemmalaget som i numerärt underläge ökade på sin ledning till 4-1. Julia Pehkonen rann igenom på målvakten Minttu Ryynänens utkast.

Engla-Lie Holländer vann den efterföljande tekningen för Blue Fox och bollen gick till Alma Hedman som spelade vidare till Johanna Smedman på vänsterkanten. Smedman trampade in i offensiv zon och måttade ett skott som gick in vid bortre krysset. Endast sex sekunder hann gå mellan målen. Ställningen efter två perioder var 4-2 till FB Factor.

Till den tredje perioden gjorde Blue Fox en del ändringar i formationerna. Johanna Smedman, som inlett i försvaret, flyttades upp i anfallet och tränare Celine Hellström kom in på backplats. Hanna Norrgård och Tilda Bertell som spelat i anfallet fick vila. Den tredje perioden skulle komma att bli Blue Fox. Trots det ska ni inte tro att FB Factor var ofarliga, de hade både stolpskott och andra farliga lägen.

Johanna Smedman flyttades upp i anfallet till tredje perioden.

Vid tiden 45.40 kom reduceringen till 4-3. Jenna Kangas drev upp med bollen längs med högerkanten i hård kamp med en motståndare. Bakom motståndarmålet fick Engla-Lie Holländer ta över bollen och hon passade till Neea Isomäki som drog iväg ett skott som gick i mål.

Knappt två minuter senare kunde Blue Fox kvittera till 4-4. Damerna spelade upp bollen längs med vänsterkanten och därifrån kunde Julia Storskrubb leverera en perfekt passning till bortre stolpen där Neea Isomäki fick slå in bollen i mål. Samtidigt fullbordade Isomäki sitt hattrick.

En och en halv minut senare tog Blue Fox ledningen. Rose-Marie Sandin skickade iväg ett lågt skott från halva plan och det slank in vid bortre stolpen. Michelle Björkholm antecknades för passningspoängen. På knappt tre och halv minut hade Blue Fox gått från underläge 4-3 till sin första ledning i matchen med 4-5.

Julina Lindholm gjorde vinstmålet i lördagens match.

En halv minut senare hade Blue Fox en boll i målet. Johanna Smedman tryckte in bollen i motståndarmålet, men det dömdes bort av domarna för regelvidrigt spel. Istället lyckades hemmalaget kvittera till 5-5 vid tiden 50.06. Saara-Kaisa Suomela sköt ett skott från vänster backplats och Minea Kärki slog in returen.

Nu skulle det bli några spännande minuter och alla visste att följande mål kunde bli matchavgörande. Hemmapubliken försökte naturligtvis stöda de sina och man klappade taktfast för att FB Factor skulle göra ett mål.

Vid 55.03 kom Michelle Björkholm och Julina Lindholm igenom i ett två mot en anfall. Björkholms vipp till Lindholm misslyckades en aning och passningen flög i en hög båge över motståndaren. Lindholms lyckades trots det få träff på bollen på uppstuds och den gick in vid bortre stolpen. Enorm glädje i laget i blått, men ännu fanns det gott om tid för hemmalaget att kvittera.

Elli Hakula vaktade målet i den avgörande matchen.

Bara sekunder senare fick man också en tusen dollars chans, men Elli Hakula i Blue Fox-målet lyckades få handen på skottet och styrde ut bollen.

På planen var det nu mera kamp än finlir, men när Blue Fox gjorde 5-7 bjöds det på både kamp och finlir. Blue Fox spelade upp bollen längs med högerkanten. Johanna Smedman mötte en motståndare och hon lyckades skydda bollen med kraft och bestämdhet. Hon drev över till den andra kanten och lämnade över till Alma Hedman som precis kom över mittlinjen. Hedman väggspelade med Julina Lindholm och fick tillbaka bollen så att hon kunde styra in den i tomt mål. Matchuret stannade på 56.23. Samtidigt passade FB Factor på att ta timeout.

Alma Hedman gjorde det viktiga 5-7-målet.

Hemmalaget spelade naturligtvis med sex utespelare så fort som möjligheten erbjöds, men Blue Fox kunde rida ut stormen och gå segrande ur bataljen. Vilken vinst för Blue Fox och vilken vinst för daminnebandyn i Österbotten!

När vi nådde Celine Hellström efter matchen framhöll hon laginsatsen.

- En riktig laginsats, där vi i sista perioden verkligen trodde på vårt eget spel. Vilja att vinna var det som gjorde att vi tog det, tillsammans!

Det var erfarenheten som avgjorde denna gång till Blue Fox fördel. FB Factor var ingen lätt motståndare. All kudos till moståndarna. De har ett ungt och mycket duktigt lag som kan gå långt ännu bara man lyckas hålla ihop truppen. Nu får damerna suga på den här karamellen i några veckor och sen tar vi fokus på nästa säsong! #blåtthjärta

Senast uppdaterad måndag, 08 april 2024 08:57