Vinst i första kvalmatchen

Det blev vinst med 5-3 för Blue Fox damerna i första kvalmatchen mot FB Factor. Periodsiffrorna skrevs 3-1, 2-0 och 0-2. Matchvinnare för hemmalaget var Julia Storskrubb med tre mål och en assist.

Julia Storskrubb stod för tre mål och en assist i matchen.

Blue Fox tog snabbt kommandot i matchen och vid 1.42 tog man även ledningen. Johanna Smedman plockade upp ett dåligt uppspel längs med vänsterkanten, avancerade några meter in i anfallszon och passade in i mitten där Julia Storskrubb drog till med ett otagbart skott strax under ribban förbi Minttu Ryynänen i gästernas mål.

Följande mål lät däremot vänta på sig till perioden hunnit halvvägs. Alma Hedman svängde spelet längs med vänsterkanten till Saimi Koivisto som rusade framåt. Koivisto trampade in i mitten och avlossade ett skott till vänster om målvakten.

FB Factor reducerade tre minuter senare efter att man pressat Blue Fox till misstag i egen zon. Blue Fox hade kontroll över bollen, men man lyckades inte komma ur egen zon och till slut studsade bollen till Jennica Holopainen som spelade fram Emmi Mutanen till fritt skottläge.

Saimi Koivisto gjorde Blue Fox andra mål i matchen.

Efter FB Factors mål blev det aningen svajigt i Blue Fox-försvaret, men vid 15.31 gjorde Julia Storskrubb ett viktigt mål som på nytt gav Blue Fox stadga i spelet. Neea Isomäki passade från offensiva högra hörnet in i slottet till Alma Hedman, men bollen studsade via en motståndare till Storskrubb som igen sköt bollen högt upp i nättaket.

Vid 17.14 utvisades Sira Miettinen för slag på klubba, men Blue Fox lyckades inte utnyttja det numerära överläget.

Vid 25.39 fullbordade Julia Storskrubb sitt hattrick med ännu ett stenhårt och högt skott. Blue Fox spelade upp bollen längs med högerkanten till Julina Lindholm. Lindholm försökte hitta Storskrubb i mitten, men bollen studsade via en motståndare till Neea Isomäki och hon kunde peta bollen vidare till Storskrubb så att hon fick avlossa stora bössan.

Knappt en och en halv minut senare utökade Blue Fox sin ledning. Engla-Lie Holländer bröt ett uppspel mitt på plan och petade bollen vidare till Julia Storskrubb. Storskrubb tog några steg in i offensiv zon och droppade bollen tillbaka till Holländer som blev helt fri med motståndarmålvakten. Även Holländer bjöd på ett stenhårt skott strax under ribban. Fortsättningen av den andra perioden förblev mållös och därmed var ställningen 5-1 efter två perioder.

Johanna Smedman var en av de tongivande spelarna för hemmalaget.

I den tredje perioden tog det till 45.38 innan gästerna reducerade till 5-2. Blue Fox hade ett misslyckat uppspel där FB Factor vände spelet. Bollen studsade in i mitten och hemmaförsvaret försökte stöta och bryta, men det misslyckades och Nea Rova fick fritt skottläge som hon kunde utnyttja. Moona Martikainen antecknades för passningspoängen.

När drygt 51 minuter hade spelats passade Neea Isomäki bollen till Julia Storskrubb längs med högerkanten. Storskrubb tog sig förbi närmsta försvarare och försökte gå på mål. Försvaren sprang bredvid Storskrubb och trängde henne så att hon krockade med Minttu Ryynänen i FB Factors mål. Ryynänen låg kvar ganska länge på plan och domarna förklarade för båda lagens kaptener hur de såg på situationen. Klart var i varje fall att Storskrubb inte förorsakat läget på egen hand. Samtidigt tvingades FB Factor göra ett målvaktsbyte

Med drygt sex minuter kvar av ordinarie matchtid kom följande reducering för FB Factor. Sira Miettinen sköt/passade bollen från högra offensiva hörnet och bollen gick via Jennica Holopainen i mål. Två minuter senare tog FB Factor timeout. Under den sista minuten spelade man med sex utespelare.

Blue Fox kontrollerade spelet i två perioder och man satte merparten av de chanser man skapade. I den tredje blev spelet lite mera ängsligt och man träffade målramen eller sköt förbi. De mål man lyckades göra under de två första perioderna räckte hur som helst till seger. Bara man spelar sitt eget spel i den andra matchen så borde det även då räcka till seger. Blue Fox matchtempo var så pass mycket högre än FB Factors.

Alma Hedman var tillbaka i Blue Fox.

Julia Storskrubb belönades i hemmalaget för sina tre mål och en målgivande passning, men en annan spelare som också kunde fått priset var Johanna Smedman som bjöd på tongivande spel matchen igenom. Smedman spelade tufft och med självförtroende och darrade inte på manschetten. Alma Hedman, som senaste säsong spelade med EräViikingit i F-liiga och T21, var nu tillbaka i blått. Trots att hon bara hunnit göra en träning med laget bjöd hon på stadga i försvaret.

Följande match i kvalet spelas lördag 6.4 i Lehmo utanför Kontiolahti. Matchen kommer att sändas via SalibandyTV.

Senast uppdaterad måndag, 01 april 2024 22:56