Poängen blev till sand

Blue Fox damerna var nära att få med sig tre poäng från lördagens match mot Nystars i Nystad, men tyvärr blev det bara en poäng efter förlust i förlängningen med 7-6. På söndag var det sen inget snack om saken och serietvåan Jokerit var bättre med 10-3.

Hanna Norrgård gjorde sitt första mål i damlaget i matchen mot Nystars.

Blue Fox startade lördagens match bra. Den första perioden förblev mållös trots att båda lagen hade sex skott på mål. Hemmalaget Nystars inledde målskyttet i den andra perioden vid tiden 20.57 när Liina Hyytiä hittade rätt på Riina Rantanens passning. Kvitteringen kom knappt fyra minuter senare när Hanna Norrgård från närhåll kunde stöta in bollen i mål på passning av Neea Isomäki.

En stund efter målet skadade sig Jenna Kangas när hon steg snett och därmed var matchen över för hennes del.

När drygt 29 minuter av matchen spelats pressade Julia Storskrubb och Engla-Lie Holländer en hemmaback till misstag. Bollen studsade in framför mål där Neea Isomäki först sköt ett skott och sen slog in returen på sitt eget skott i mål.

Vid tiden 32.48 utvisades Riikka Laato i Nystars två minuter och Blue Fox fick chansen i numerärt överläge. 41 sekunder senare var bollen i mål efter skott från backplats av Rose-Marie Sandin på passning av Johanna Smedman.

När matchuret hunnit fram till 38.06 snappade Julia Storskrubb upp en misslyckad passning i anfallszon och satte bollen bergsäkert i mål och ställningen var 4-1 till Blue Fox. En av det bättre perioderna som Blue Fox spelat denna säsong.

Julia Storskrubb var poängbäst i helgen med 2+1 mot Nystars och 1+1 mot Jokerit.

Blue Fox fortsatte den tredje perioden där man avslutat den andra. Neea Isomäki spelade ut bollen till vänsterkanten åt Julia Storskrubb och trampade själv mot mål. Isomäki fick tillbaka bollen och avlossade omedelbart ett skott som Ruska Kerttula i hemmamålet inte kunde greppa. 5-1 till Blue Fox vid tiden 43.41. Direkt i anfallet efter hade Storskrubb ett guldläge att utöka ledningen, men det lyckades inte.

Istället steg hemmalagets målskytt numero uno, Liina Hyytiä, fram. Hon fick tag på en retur efter Riikka Laatos skott och drog iväg bollen mot mål. Via en Blue Foxare hittade bollen fram till nätmaskorna. Ingen fara på taket här ännu.

Sex minuter senare reducerade hemmalaget igen när Saara Mäki-Arvela fick fösa in en retur på Vilma Ali-Laurilas skott. Ställningen var därmed 3-5. Hemmalaget började närma sig.

Vid 53.44 kom följande kalldusch. Saara Mäki-Arvela fick utöka sin och hemmalagets målskörd och reducera till 4-5. Samtidigt tog Blue Fox timeout för att stoppa blödningen.

Följande mål kom bara 40 sekunder senare efter en snabb spelvändning av Nystars. Liina Hyytiä spelade till Riina Rantanen som fick trampa mot mål från vänsterkanten och avlossade ett skott mot bortre krysset. Matchen kvitterad till 5-5 och hemmalaget hade publikens stöd och momentum.

Neea Ismoäki stod för 2+2 i helgens två matcher.

Efter det här kändes det som att det bara var en tidsfråga innan hemmalaget skulle ta ledningen. Istället var det Blue Fox och Julia Storskrubb som blixtrade till. Blue Fox fick ett inslag längs med vänsterkanten i anfallszon. Victoria Blomqvist petade till Julia Storskrubb som förde upp Blue Fox till en ny ledning.

30 sekunder senare fick Johanna Smedman ett så kallat hundradollars läge att avgöra matchen när hon blev helt fri i slottet, men skottet räddades av Ruska Kerttula i hemmamålet. Gör man inte mål på sådana lägen och motståndarna har en Liina Hyytiä att plocka in i följande byte så kan det gå galet och det gjorde det också. Blue Fox tappade markering på en framrusande Hyytiä och när Laura Piironens passning dessutom satt på bladet, så sa det bara smack innan bollen var i mål.

Ställningen 6-6 efter ordinarie matchtid och därmed gick matchen till förlängning. Där fick Blue Fox och Julia Storskrubb den första vassa chansen, men sen var det Liina Hyytiä som två gånger om var nära att punktera matchen. Avgörandet kom när alla spelare i Blue Fox stirrade boll utan att ha koll på markeringarna. Hyytiä kunde med en krosspassning skapa fritt skottläge för Julia Hakanpää som prickade in 7-6.

Här hade Blue Fox haft alla chanser i världen att knipa tre poäng, men tyvärr var man inte tillräckligt kyliga.

Julina Lindholm stod för 1+1 mot Jokerit.

På söndag var det sen motstånd av lite annan kaliber när serietvåan Jokerit stod på andra sidan mittlinjen. Blue Fox hängde bra med i halva matchen, men sen rann det iväg och blev till slut klara siffror till hemmalaget.

Jokerit inledde målskyttet vid 2.18 genom Emilia Kaartoaho på passning av Taia Lehikoinen. Blue Fox kvitterade drygt fyra minuter senare genom Julina Lindholm på passning av Julia Storskrubb. Med två minuter kvar av första perioden återtog Jokerit ledningen när Nea Suominen hittade rätt på Milja-Maria Saarikoskis passning.

Emilia Kaartoaho utökade Jokerits ledning vid tiden 26.07 på passning av Anna Ylikojola. Dryga minuten senare reducerade Julia Storskrubb till 3-2 med ett långt bågskott. Julina Lindholm antecknades för framspelningen.

Med start från 32.19 fram till periodens slut utökade Jokerit sin ledning med tre mål av Taia Lehikoinen, Emilia Kaartoaho och Bianca Boman. Ställningen efter andra perioden var därmed 6-2.

Taia Lehikoinen gjorde hemmalagets sjunde mål på passning av Emilia Kaartoaho vid tiden 44.41. 29 sekunder senare reducerade Blue Fox till 3-7 när Engla-Lie Holländer kunde stöta in bollen i mål efter en tilltrasslad situation framför hemmamålet. Neea Isomäki fick passningspoängen.

Jokerit kunde ännu utöka sin målskörd genom Anna Ylikojola, Milja-Maria Saarikoski och Henna Pynnönen. Det blev till slut en rätt så komfortabel vinst för hemmalaget och man vann även skottstatistiken på ett övertygande sätt, 38 skott på mål i jämförelse med Blue Fox 12 skott på mål.

Senast uppdaterad måndag, 13 november 2023 22:04