Dags för julpaus

Blue Fox damerna åkte på två nya förluster i helgen. På lördag var det serieledarna SaiPa som var bättre med 12-2 och på söndag var Jokerit knappt bättre med 5-2. Damerna får nu ta julpaus och avsluta seriespelet på det nya året med de sista fyra matcherna.

Mette Weckstén gjorde mål i matchen mot Jokerit och borde även ha haft en passningspoäng.

Det var redan på förhand klart att mötet med serieledarna SaiPa skulle bli tufft. Blue Fox gjorde hur som helst en helt ok första period. Hemmalaget öppnade målskyttet vid 2.50 efter en misslyckad passning av Blue Fox-försvaret. Juuli Hakkarainen var målskytt. I den efterföljande tekningen studsade bollen till Hanna Kiljunen som passade in i mitten och Ella-Mari Kettunen avlossade kanonen direkt på passning. Det hann endast gå fem sekunder mellan målen. Periodens tredje mål lät vänta på sig i åtta minuter. Denna gång kom målet efter en snabb spelvändning där Juuli Hakkarainen var sist på bollen med Kati Kütisaar som framspelare.

Mariia Hietikko gjorde sitt första mål för Blue Fox i matchen mot SaiPa.

Andra perioden fortsatte i stort sett på samma sätt. Kati Kütisaar gjorde två mål för hemmalaget och ställningen var 5-0. Elsa Holopainen och Veera Lokka ökade på till 7-0. När Miisa Turunen utvisades vid tiden 38.47 fick Blue Fox chansen att spela numerärt överläge och det utnyttjade man överraskande nog. Ännu mera överraskande var målskytten, Mariia Hietikko. Det var nämligen Hietikkos första mål i Blue Fox, men vilket mål det var sen. Ett skott från halva plan rakt upp i nättaket. Suvi Luomaranta fick passningspoängen.

SaiPa skulle ännu göra fem mål i den tredje perioden innan Blue Fox kunde göra sitt andra för dagen. Målskyttar för SaiPa var Bea Taipale, Miisa Turunen x 2, Veera Lokka och Juuli Hakkarainen. Mest överraskande var att det tog ända till 44.53 före poängdrottningen Miisa Turunen gjorde sitt första mål för dagen. Blue Fox reducering till 12-2 kom vid tiden 56.21. Mariia Hietikko passade fram till Sofia Holm som fick sätta bollen i tomt mål.

Trots att Hannah Pekkarinen fick plocka bollen tolv gånger ur det egna målet, så antecknades hon för 25 räddningar. Totalt hade SaiPa alltså 37 skott på mål. Det kan jämföras med Tanja Röyskö i hemmamålet som bara hade 13 skott på sig. Nästan tre gånger mera skott för Pekkarinen. Det tyder på en viss klasskillnad.

Sammandrag

Söndagens drabbning mot Jokerit var en betydligt jämnare historia även om hemmalaget gick ifrån till en 2-0 ledning i första perioden. Först gjorde Henna Pynnönen mål på Jonna Karonens passning och sen var det ombytta roller med Karonen som målskytt på Pynnönens passning.

Blue Fox kom bra igen i den andra perioden. Först kunde Johanna Strömsholm göra mål på returen från Mette Wecksténs skott även om Suvi Luomaranta antecknades som framspelare. Kvitteringsmålet var ett riktigt mönsteranfall. Luomaranta avancerade in i anfallszon med bollen och passade till Strömsholm på vänsterkanten. Weckstén befann sig framför mål och samtidigt som Strömsholm löpte framåt längs med vänsterkanten så backade Weckstén upp i slottet och fick en perfekt passning som hon direktsköt i bortre krysset. Emilia Kaartoaho kom ännu emellan med ett mål för hemmalaget innan det blev periodpaus.

Johanna Strömsholm gjorde Blue Fox första mål mot Jokerit.

I den tredje perioden gjorde Jokerit två mål och säkrade vinsten. Målskyttar var Nea Suominen på Anna Ylikojolas passning och Kojola på Suominens passning.

Hannah Pekkarinen hade igen betydligt flera räddningar än motståndarmålvakten. 29 för Pekkarinen i jämförelse med 12 för Emma Höglund i Jokerits mål.

Celine Hellström tycker Blue Fox damerna bjöd på en bra laginsat mot Jokerit.

Tränare Celine Hellströms tankar måndag kväll är att SaiPa var det bättre laget på lördag, men att matchen mot Jokerit var en av de bättre som man spelat under säsongen.

- I matchen mot SaiPa hade vi problem i några av kedjorna att få upp bollen i anfallszon. Det blev jobbigt i längden så vi fick fokusera mera på försvaret vartefter, men spelarna kämpade framför mål och Hannah hade jättemånga fina räddningar. Vi får nog konstatera att det bättre laget vann.

- Jokerit på söndag var nog en av de bättre matcherna vi spelat den här säsongen. Kämpaglöden hos spelarna var på en ny nivå än annars. Vi skapade många lägen, men tyvärr får vi inte in bollen i mål. På slutet kommer det några taktiska drag från motståndarna och domarna missar några tydliga utvisningar, (tycker jag) men vi kämpar på in i det sista. Tungt att inte få utdelning för en så fin laginsats!