Ännu en jämn match mot Pirkat

Det blev ännu en jämn och spännande match mot Pirkat på söndag eftermiddag. Matchen slutade 4-6 efter perioderna 2-3, 2-1 och 0-2. Avgörandet i matchen kom under de sista tio minuterna där Pirkat gjorde två mål.

Emma Puskala gjorde ett av de mest märkliga målen som gjorts i Stjärnhallen.

Matchen fick en olycklig start för hemmalaget när radarparet Pinja Myllymäki och Henriikka Järvi presenterade sig för Nykarleby-publiken efter endast 32 sekunder. Gästerna spelade in till Järvi i det höga slottet och därifrån spelade Järvi direkt vidare till Myllymäki som från vänsterkanten sköt ett skott alldeles invid närmsta stolpen. Fyra minuter senare ökade Sonja Korhonen på till 0-2 på passning av Oona Eerola.

När matchuret närmade sig tolv minuter kunde Blue Fox reducera till 1-2. Elisa Virtanen startade ett anfall längs med högerkanten. Hennes passning gick till Anniina Hakala, som direkt sökte Neea Isomäki på bortre stolpen. Från Isomäki studsade bollen in i mitten till lagkapten Pia Juhala som kunde styra in bollen i mål.

Pia Juhala reducerade till 1-2.

Några minuter senare var det igen dags för firma Myllymäki & Järvi. Backen Rebekka Väyrynen sköt ett skott, Järvi slog först på returen och sen kunde Myllymäki slutföra processen och sätta bollen i mål.

När två minuter återstod av andra perioden fick Blue Fox en så kallad ”lähivapari”. Julina Lindholm petade bollen till Pia Juhala som passade vidare till Suvi Luomaranta. Luomaranta försökte placera bollen i mål, men den studsade ut till Sofia Holm som stötte till den. Bollen studsade ännu en gång till Luomaranta som äntligen kunde slå in den i mål.

Suvi Luomaranta gjorde mål efter ett frislag.

Tio minuter senare, vid 28.12 frispelades Sofia Holm av Julina Lindholm. Ensam med målvakten gjorde Holm inte något misstag. En dragning åt sidan och in med bollen i mål. Tyvärr stod sig kvitteringen bara två minuter, för exakt vid 30.12 kunde Henriikka Järvi föra upp gästerna i en ny ledning efter en snabb spelvändning. Pinja Myllymäki agerade framspelare.

Med nio sekunder kvar av andra perioden kvitterade Blue Fox. Johanna Strömsholm spelade upp bollen längs med högerkanten. Vilma Kosonen försökte bryta in i mitten, men lyckades inte. Bollen gick istället vill Emma Puskala som sköt ett skott som tog en mycket märklig båge via en motståndarklubba. Lobben ställde helt Sara Aaltonen i gästernas mål.

Sofia Holm fortsatte att övertyga och stod för poängen 1+1.

Ställningen var därmed 4-4 inför den tredje perioden. Räddningarna var de också precis lika jämna inför tredje perioden, 10 för Hannah Pekkarinen och 10 för Sara Aaltonen.

Spelet i den tredje perioden böljade fram och tillbaka och det kändes hela tiden som att följande mål skulle bli matchavgörande. Tyvärr var det gästerna som gjorde sitt femte mål. Rebekka Väyrynen spelade från högerkanten in i slottet till Kalpana Tarvainen som med ett skott i krysset gjorde 4-5.

Maria Hietikko och Mette Weckstén uppvaktades före match för att de uppnått 100 spelade ligamatcher.

När fem minuter återstod av matchen tog Blue Fox timeout. Det hade inte önskad effekt och vid 58.36 kom det matchavgörande 4-6 målet efter en snabb spelvändning. Vilma Lehtola var sist på bollen på Pinja Myllymäkis passning. Målet var Lehtolas första i F-liiga.

Söndagens förlust innebär samtidigt att Blue Fox förlorar sin plats i F-liiga och man får nästa säsong ta ny fart från nya landsomfattande division 1.