Ännu två förluster

Damerna åkte på två nya förluster i helgens matcher mot O2-Jyväskylä och Welhot. Lördagens match mot i Jyväskylä slutade 7-3, medan söndagens match i Kuopio slutade 6-4.

Sofia Holm var bäst i Blue Fox i helgen med fyra mål och en assist.

- Lördagens match var svår för oss konstaterar Simone Blom när vi får tag på henne på söndag i bussen på väg hemåt. O2-Jyväskylä är ett tekniskt lag och de snurrar bollen bra.

- O2-Jyväskylä gick ifrån till en 3-0 ledning, men vi kom bra tillbaka och reducerade till 3-2. Tyvärr släpper vi in tre mål under fyra minuter i tredje perioden och där avgörs matchen.

Ställningen efter den första perioden var 1-0 till hemmalaget efter att Iina Latvala gjort mål på Iina Autios passning. I den andra perioden ökade Taimi Mikkola och Iina Latvala på till 3-0. När Pia Juhala drog på sig en utvisning en stund efter det tredje målet såg det mörkt ut, men Blue Fox spelade uppoffrande och med nio sekunder kvar av utvisning lyckades Sofia Holm knipa bollen, finta bort en försvarare och ensam med hemmamålvakten gjorde hon inte något misstag.

När halva matchen hade spelats kom Blue Fox följande mål efter en snabb spelvändning. Elisa Virtanen erövrade bollen i egen zon, passade till Sofia Holm och gick själv på mål. Holm försökte passa tillbaka till Virtanen, men passningen gick inte fram och Holm beslöt därför ta avslutet själv och det gick in vid bortre stolpen.

Elisa Virtanen (70) var den andra Blue Foxaren som fick poäng i matchen i Jyväskylä.

Mellan 45.05 och 49.05 hade Blue Fox fyra svarta minuter där man släppte in tre mål. Målgörare för O2-Jyväskylä var Taimi Mikkola, Katriina Louna och Kiia-Mari Avikainen. Blue Fox tränarteam tog timeout efter det tredje målet för att stoppa blödningen, men fyra minuter senare ökade Janella Järvinen på till 7-2 på passning av Milja Tuomisalo. O2-Jyväskyläs sjunde mål var för övrigt ett riktigt skolboksmål där man skapade fritt skottläge i slottet för målskytten Järvinen.

Vid tiden 56.12 fullbordade Sofia Holm sitt hattrick när hon snodde åt sig bollen av Iina Latvala, sen sprang ifrån tre motståndare och satte bollen högt över Kerttu Aro i motståndarmålet. Verkligen kyligt av Holm i det läget.

Holm var Blue Fox bästa spelare för dagen med sina tre mål, men Simone Blom håller fram hela första femman.

- De var bra och skapade mycket i anfallsväg. De två andra femmorna hade svårare med uppspelen.

Matchstatistik
Sammandrag

Söndagens match mot Welhot var en annorlunda historia. Trots att Blue Fox ledde efter första perioden var Simone Blom inte helt nöjd.

- Det kändes som att Welhot fick lite panik efter att de låg under. Tyvärr gick vi med i det och det blev väldigt rörigt spel. Vi försökte hitta tillbaka till ett lugnare spel i periodpausen, men tyvärr fick vi en väldigt dålig start på andra perioden och tyvärr blev det matchavgörande.

Neea Isomäki gjorde sitt andra ligamål i matchen mot Welhot.

Blue Fox fick en riktig pangstart på matchen när Sofia Holm för tredje gången i helgen stal bollen av en motståndare och gjorde ledningsmålet efter endast 23 sekunder. Drygt åtta minuter senare kvitterade Anne-Reetta Tölli med ett skott från högerkanten.

Vid tiden 12.14 var det Neea Isomäkis tur att hålla sig framme. Isomäki knep bollen av Ella Jolkkonen i Welhot och sköt ett lågt skott förbi Elli-Noora Hyvönen i hemmamålet.

Blue Fox fick en katastrofal start på den andra perioden och släppte in tre mål på knappt två minuter mellan 22.04 och 24.02. Målskyttar var Silva Jääskeläinen, Lotta Lindi och Makreeta Heikkilä. Blue Fox tog precis som på lördagen timeout för att stoppa blödningen, men det hade inte önskad effekt och vid tiden 24.46 gjorde Tiia Romppanen hemmalagets femte mål.

Suvi Luomaranta har haft svårt med målskyttet denna säsong, men nu lyckades det äntligen.

Blue Fox kom bättre med i spelet i den andra delen av andra perioden och man lyckades även reducera till 5-3 genom Suvi Luomaranta på passning av Sofia Holm.

Matchuret stannade på 42.04 när Welhot bjöd på ett skolboksmål som lagkapten Miia Murtorinne fick avsluta på passning av Ella Jolkkonen. Blue Fox fick chansen att spela numerärt överläge när Makreeta Heikkilä utvisades vid tiden 48.41, men det lyckades man inte utnyttja. Knappt nio minuter senare lyckades däremot Blue Fox reducera. Anniina Hakala sköt ett skott i ribban och Elisa Virtanen slog in returen.

Blue Fox tog naturligtvis ut Isabella Helsing ur målet till förmån för en sjätte utespelare, men tyvärr gav det ingen utdelning denna gång. Simone Blom konstaterar att Blue Fox har haft svårt att skapa farligheter i spelet med sex utespelare mot fem.

- Vi har svårt att få så mycket kontroll över bollen så att vi kan skapa bra chanser. Positivt från helgens matcher är att målskyttet nu kommit igång lite.

Webredaktionen tycker det är positivt att Sofia Holm nu visade prov på gammal god form. Helgens matcher var det bästa vi sett av Holm denna säsong. Mera sånt!

För Mariia Hietikko var det jubileumsmatch på söndag när hon spelade sin hundrade ligamatch.