Två förluster

Det blev två klara förluster för Blue Fox damerna i helgen. På lördag förlorade man med 10-1 mot Jokerit i Helsingfors och på söndag blev det förlust med 8-3 mot ÅIF i Sibbo.

Tyvärr blev det inga poäng för damerna i helgen.

I den första perioden vann Blue Fox inte mycket annat än den första tekningen. Matchen inleddes trots det rätt så jämnt. Under de först fem minuterna bjöds det på chanser i båda ändarna av planen. Vid 5.46 tilldömdes hemmalaget en straff och den fick Anna Ylikojola förtroendet att ta hand om. Ylikojola bjöd på några dragningar i sidled och sprätte sen in bollen förbi Isabella Helsing i Blue Fox-målet.

Knappt sex minuter senare ökade Henna Pynnönen på till 2-0 för hemmalaget på passning av Jessica Sågbom. Endast nio sekunder senare prickade Heidi Hyryläinen in 3-0 på passning av Miina Mässeli och då såg sig Blue Fox tränarteam tvingade att ta time out. Tyvärr gav inte time outen önskad effekt utan Anna Ylikojola kunde fullborda sitt hattrick genom att ännu göra två mål i den första perioden.

Anniina Hakala gjorde mål mot både Jokerit och ÅIF.

Blue Fox kom stärkta av periodvilan ut till andra perioden och det tog ända till 29.08 före Jokerit kunde utöka sin ledning genom Emilia Kaartoaho på passning av Ella-Maria Ahtiainen. När matchuret hade hunnit fram till 32.37 kom Blue Fox enda mål i matchen. Julina Lindholm och Anniina Hakala pressade en motståndare i anfallszon. Lindholm fick tag på bollen och passade den till Sofia Holm. Holm passade vidare till Hakala som fick fritt skottläge och prickade det främre krysset.

I den tredje perioden ökade Jokerit på med fyra mål. Först gjorde Henna Pynnönen två mål och fastställde därmed sitt hattrick. Därefter gjorde Anna Ylikojola sitt fjärde mål för dagen. Bianca Boman fick avsluta målproduktionen. Vid 57.31 utvisades Minttu Broström två minuter och Blue Fox fick chansen att reducera, men det lyckades man inte med. Isabella Helsing i Blue Fox-målet hade 24 räddningar, medan Pauliina Pekki i Jokerit-målet stod för 20 räddningar.

Blue Fox bjöd inte på något högklassigt försvarsspel i den första perioden där man ofta tappade markering framför eget mål. Man spelade lite för snällt och lite för slappt framför mål.

Sammandrag

Om Blue Fox fick en dålig start på lördagens match, så var starten kanske lite bättre på söndag. Trots det förlorade man den första perioden med 5-2. Blue Fox stod för de första skotten mot mål i matchen, men man lyckades inte pricka målet. Istället var det ÅIF som, vid tiden 1.10, med sitt första skott på mål öppnade målkranen. Monica Haapala var målskytt assisterad av Viivi Heikkinen. Lägg namnet Heikkinen på minnet för det kommer att förekomma många gånger i denna rapport.

Blue Fox jobbade sig in i matchen och man fortsatte att skapa chanser. Vid tiden 4.18 gav det äntligen utdelning. Emma Puskala bjöd på ett hejdundrande skott från backplats på passning av Johanna Strömsholm. En dryg minut senare återtog hemmalaget sin ledning efter schabbel i Blue Fox-försvaret. Denna gång var det Sini Heikkinen som gjorde mål på passning av Aada Heikkinen.

Damerna firar Emma Puskalas mål.

Sen dröjde det ända till 11:07 före ÅIF kunde utöka sin ledning. Denna gång genom Viivi Heikkinen framspelad av Sini Heikkinen. Knappt tre minuter senare om 4-1 som gjorde av Neas Vasama på Mira Oksmans passning och vid 14.30 gjorde Viktoria Myllymäki 5-1 på Pinja Jaakkolas framspelning. Samtidigt bytte Blue Fox målvakt. Hannah Pekkarinen utgick och Isabella Helsing tog plats i målet.

I periodens slutsekunder kunde Blue Fox reducera efter en spelvändning. Sofia Holm avancerade längs med vänsterkanten och kunde med en perfekt avvägd passning hitta Anniina Hakala som rusade fram mot bortre stolpen. Hakala fick stöta in bollen i tomt mål.

Talande för matchen var att Blue Fox sköt tio skott på mål i den första perioden varav två hittade ändra fram till nätmaskorna. Motståndarlaget ÅIF sköt nio skott på mål av vilka hela fem hittade ändra fram. Snacka om utdelning!

I den andra perioden ökade Bea Karling först på till 6-2 på passning av radarparet Pinja Jaakkola innan Blue Fox kunde reducera. Elisa Virtanen sköt ett skott som Johanna Järvinen i ÅIF-målet på något sätt tappade och Johanna Strömsholm kunde peta in returen och samtidigt göra sitt första mål i F-liiga. Tyvärr tog det bara 13 sekunder före ÅIF gjorde nästa mål. Aada Heikkinen på passning av Monica Haapala. Vid 35.07 fastställde Viivi Heikkinen slutresultatet till 8-3 efter ännu en passning av Monica Haapala.

Elisa Virtanen och Johanna Strömsholm firar Strömsholms första mål i F-liiga.

Tredje perioden bjöd inte på några mål, men båda lagen fick möjlighet att spela numerärt överläge utan att lyckas. Isabella Helsing och Hannah Pekkarinen hade gemensamt 13 räddningar för Blue Fox mot Johanna Järviahos 20 räddningar för ÅIF.

Ser vi på helgens matcher i sin helhet så har damerna nog en del att jobba på i egen försvarszon. Försvarsspelet såg inte bra ut i någon av matcherna. Sen får man nog också ta sig en ordentlig funderare på hur man ska vara redo för matchstart från första perioden. Efter tre spelade matcher har man målskillnaden 13-2 i de tre första perioderna som man spelat. Man har alltså i snitt släppt in mer än fyra mål i första perioden. Sen har man gradvis bättrat på i varje match, men det är svårt att vinna matcher om man alltid ger motståndarna ett försprång på tre till fem mål.