Knapp förlust i hemmapremiären

Det blev en knapp förlust för Blue Fox damerna i hemmapremiären med 4-6 efter perioderna 0-3, 3-2 och 1-1. I Blue Fox var Anniina Hakala bästa poängplockare med 2+1, medan Henriikka Järvi med sina fyra mål för Pirkat avgjorde matchen.

Sofia Holm var aktiv i hemmalaget och fick utdelning i form av ett mål och en assist.

Pirkat kunde efter knappt 1,5 minut ta ledningen i matchen. Blue Fox tappade positionerna efter en egen spelvändning och det kunde Pirkat utnyttja och Essi Lehtonen fick fritt skottläge i slottet. Sex minuter senare utökade gästerna sin ledning. Det var firma Pinja Myllymäki och Henriikka Järvi som var i farten. Myllymäki spelade fram från vänstra hörnet till Järvi vid bortre stolpen och Järvis direktskott var otagbart för Hannah Pekkarinen i hemmamålet. Samma mönster upprepade sig drygt ett par minuter senare, men denna gång var det Viivi Tiilikainen som stod för crosspassningen till Henriikka Järvis direktskott.

Om Blue Fox varit tillbakapressade i den första perioden, så spelade man upp sig i den andra. Hemmalaget behövde bara 44 sekunder på sig för att reducera. Anniina Hakala lyckades bryta en passning i egen zon längs med högerkanten och bollen studsade till Sofia Holm. Holm tog sig förbi sin motståndarback, fintade bort målvakten och rullade in bollen i mål.

Anniina Hakala var poängbäst i Blue Fox med 2+1.

När matchuret hunnit fram till 26.28 kom nästa reducering. Sofia Holm bröt en passning i anfallszon. Hon avancerade längs med vänstra kanten och passade bakåt åt Julina Lindholm. Lindholm fick inte kontroll på bollen, men den studsade vidare till Anniina Hakala som drog iväg ett stenhårt skott högt över målvakten.

Spelet böljade fram och tillbaka och tyvärr var det gästerna som gjorde följande mål. Igen var det firma Järvi och Myllymäki som höll sig framme, men denna gång även assisterad av Kalpana Tarvainen som förde upp bollen i anfallszon, passade över till Myllymäki på vänsterkanten som droppade bollen till Järvi som fick helt fritt skottläge i slottet och ställningen var 2-4. Järvi fullbordade redan i det här skedet sitt hattrick.

Målskyttet var inte färdigt där ännu i den andra perioden. Vid 38.05 reducerade Blue Fox till 3-4. Igen var det Anniina Hakala och Sofia Holm som stressade motståndarna till misstag. Sofia Holm förde sen upp bollen längs med högerkanten och passade bakåt till Hakala som snurrade runt och sköt ett skott som gick in vid bortre stolpen.

Blue Fox fick aldrig riktigt koll på Henriikka Järvi som här syns göra ett av sina fyra mål.

Med bara sexton sekunder kvar att spela i andra perioden kunde Pirkat återta sin tvåmålsledning. Kalpana Tarvainen kunde från högerkanten hitta Pinja Myllymäki som blivit helt fri i slottet, där hon kunde stöta in bollen i tomt mål. Det målet får nog Blue Fox-försvaret ta på sig. Man gick bort sig och gav alldeles för mycket utrymme till Myllymäki.

Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka i den tredje perioden, men hemmalaget kunde utnyttja sina chanser. Vid tiden 54.49 tog Blue Fox timeout. En och en halv minut senare plockade man ut Hannah Pekkarinen ur målet och spelade med sex utespelare. Tyvärr gav det inte önskad effekt utan istället kunde Henriikka Järvi pricka in sitt fjärde mål för kvällen.

Blue Fox fortsatte att spela med sex utespelare så fort man hade kontroll över bollen och med 59 sekunder kvar av matchen gav det utdelning, när Vilma Kosonen fick styra in reduceringen till 4-6 på Suvi Luomarantas skott/passning. Tyvärr var det lite för sent och 4-6 blev även matchens slutresultat.

Vilma Kosonen har precis styrt in hemmalagets reducering till 4-6.

Huvudtränare Simone Blom tyckte ändå efter match att det var en helt okej insats av Blue Fox.

- Vi var lite nervösa i början, direkt vi släppte in första målet blev vi nervösa och så släppte in två mål till på crosspassningar, men när vi lyckades åtgärda det försvarsproblemet, så blev det mycket bättre. Andra perioden gjorde vi riktigt bra. Tredje perioden blir lite hackig när vi försöker jaga, men man måste ju försöka.

- Sen tycker jag att vi hade chanser i tredje perioden, vi gjorde nästan alla mål på kontringar och de bästa chanserna fick vi när vi stod rätt i försvar och bröt Pirkats passningar.

- Även om vi släppte in tre mål i första perioden så är det inte där vi förlorar matchen. Tre mål är ingenting i innebandy och det sa jag också till spelarna. Jag tycker också att vi visar med vår inställning i början av andra perioden att vi visste att vi fortfarande var med i matchen.

Vad behöver då bättras på till nästa helg när damerna möter Jokerit och ÅIF på bortaplan?

- Några små detaljer i försvarsspelet. Sen behöver vi få bollen djupare i anfallszon. Vi behöver få det för att skapa bättre anfallsspel. Det behöver vi bli bättre på säger Simone.

- Ja och avsluten, vi kom inte riktigt till så många avslut och de som vi kom till blev för ofta till skott bredvid eller på målvakten. Det är ju målen som räknas avslutar Celine Hellström.