Kosonen och Nikko klara

Vilma Kosonen och Susanne Nikko som senaste säsong kom från SPV till Blue Fox är klara för en andra säsong i Nykarleby. Både Kosonen och Nikko spelade förra säsongen i såväl försvaret som anfallet.

Vilma Kosonen (41) och Susanne Nikko (42) fortsätter i Blue Fox.
Foto: Glenn Hägg

Kosonen och Nikko är nöjda över att kunna fortsätta med Blue Fox.

Kosonen: Det känns bra. Jag är förväntansfull inför den nya säsongen. Blue Fox är nu en bekant förening och människorna runt laget är mera bekanta. Det känns lättare att gå in i den nya säsongen när saker och ting är mera bekanta. Det gör att man kan fokusera mera på innebandyn. Känslan är nog att vi kan få ut mera ur laget än förra säsongen.

Nikko: Beslutet var sist och slutligen ganska lätt. Jag sonderade lite vad det fanns för möjligheter att spela i Seinäjoki, men jag ville trots allt fortsätta med Blue Fox. När jag fick det att passa in med min jobbsituation, så blev det klart att jag fortsätter.

Vad var det som fick er att fortsätta med Blue Fox?

Kosonen: Laget naturligtvis. Vi blev jättebra mottagna förra säsongen. Jag hade tänkt att språkfrågan skulle bli ett större problem än det blev, men vi togs nog jättebra omhand. Sen känner jag att ligan är rätt nivå för tillfället. Den ger tillräckligt med utmaningar.

Nikko: På det personliga planet vill jag utvecklas som spelare. Redan förra säsongen märkte jag att Simone Blom har potential att bli en bra tränare. Jag vill ännu testa vad vi kan åstadkomma med det här laget.


Kosonen har nu spelat en säsong i F-liiga.
Foto: Glenn Hägg

Vad tror ni att laget har för möjligheter att säkra fortsatt spel i F-liiga?

Kosonen: Jag tror absolut på våra möjligheter. Förra säsongen var det en ny nivå för oss alla och det var tufft. Tempot var ett helt annat än vad vi är vana med. Nu är det många av oss som är ett år mera erfarna. I helgen som gick var vi på resa till Umeå för att möta IBF Dalen och det var en viktig resa som svetsade oss samman som lag.

Nikko: Jag tror det är möjligt. Vi har fått ihop en bra trupp och tränarteamet har bra visioner. Jag har en trygg känsla.

Kosonen och Nikko har fått ställa frågor till varandra. Vi börjar med Kosonens fråga till Nikko.

Kosonen: Roligaste situationen från förra säsongen som uppstod på grund av tvåspråkigheten i laget?

Nikko: Hmm, nu måste jag fundera en stund. Jag är ganska pratsam. På en bortaresa, där den inte var så många finskspråkig med, fick jag för mig att berätta en vits på finska. Jag var väl lite upp i varv och använde ganska många finska förkortningar, så poängen med vitsen gick inte riktigt hem. De flesta i laget satt nog bara som fågelholkar med munnen öppen.


Nikko anser att det nya tränarteamet har bra visioner.
Foto: Glenn Hägg

Sen följer Nikkos fråga till Kosonen.

Nikko: Har du tips på hur man kan slappna av från vardagens stress där både jobb och innebandy ingår?

Kosonen: Nu tror jag Sussu tänker på min intervju från förra säsongen. Då berättade att jag ofta drar ut i skogen för att slappna av. Att gå ut i naturen får mig att slappna av. Jag kör med samma som förra säsongen.

Vad har Kosonen och Nikko för tankar om varandra?

Kosonen: Sussu är en riktig glädjespridare. Hon ser till så att alla får vara precis som de är. Hon är en äkta person med glimten i ögat. Alla har press på sig och kan känna sig spända på den här nivån. Sussu är bra på att lätta upp stämningen.

Nikko: Vilma är bra på att lyfta lagandan. Hon kommer in med mycket ljud i laget. Om vi t.ex. har släppt in ett mål, så försöker hon lyfta laget. Hon är en riktig stämningshöjare.


Kosonen och Nikko försvarar det egna målet i en match från förra säsongen.
Foto: Glenn Hägg

Kosonen och Nikko fick under förra säsongen spela både i försvaret och i anfallet, men vad väljer de helst själva?

Kosonen: Under försäsongen har jag spelet mest i anfallet och nu känner jag att det är min plats. Jag har njutit av att spela i anfallet och hoppas att jag får behålla den platsen. Jag tror att man får mest ur mig på det viset. Det är också lättare om jag bara behöver koncentrera mig på en plats under säsongen.

Nikko: Jag har ingen större skillnad. Före förra säsongen hade jag till största delen spelat i försvaret, men det var riktigt roligt att spela som center förra säsongen.

Kosonen och Nikko vill också passa på att hälsa till följarna.

Kosonen: Min hälsning går både till publiken och laget. Jag tycker att vi nu haft så bra stämning på både träningar och träningsmatcher att vi ska kunna ta det med oss in i säsongen. Jag är övertygad om att vi kommer att få en bra säsong och då hoppas jag naturligtvis att vi får mycket publik på matcherna. Vi behöver publikens positiva energi.

Nikko: Förra säsongen var vår första i F-liiga och då kunde vi inte alltid nå upp till vår bästa nivå. Nu har vi bra känsla i laget och nu ska vi visa alla att vi hör hemma på den här nivån.

 

Senast uppdaterad söndag, 21 augusti 2022 21:50