Nytt tränarteam för damlaget

Det blir Simone Blom som tar över som huvudtränare för Blue Fox damerna. Till sin hjälp kommer hon att ha Sofia Caldén och Celine Hellström. Vi ringde upp Simone för att få hennes tankar om att ta över som huvudtränare för damlaget.

Simone Blom blir ny huvudtränare för Blue Fox damerna.
Foto: Ville Vuorinen

Simone erkänner att det är lite nervöst att ta på sig rollen som huvudtränare.

- Lite nervöst är det, men det är bra att ha Sofia och Celine med sig. Vi har en tuff säsong framför oss, men trots det känns det bra.

Vad var det som fick dig att ta på det här uppdraget?

- Kvalet var roligt och det var roligt att det gick så bra. Då började jag tänka att om någonting är så här roligt så är det väl meningen att man ska hålla på med det. Sen är det ju nog avgörande att Sofia fortsätter och att Celine kommer med, plus att Anders Klemets fortsätter på servicesidan. Vi har ett bra team.

Simone är med sina 14 säsonger som spelare i Blue Fox den damspelare som är mest erfaren, men vad har hon haft för andra roller?

- För många år sen hjälpte jag och Isabella Helsing till att träna det juniorlag som t.ex. Emelie Penttinen och Tove Kjellman spelade i. Sen har jag också hjälpt till i den åldersgrupp där Julina Lindholm och Jessica Storskrubb ingick. Sanna Slotte var tränare för dem, men jag var med på matcher och fungerade som bollplank. Sen har jag varit assisterande tränare i damlaget i kanske fyra säsonger.


Sofia Caldén fortsätter som assisterande tränare.
Foto: Ville Vuorinen

Det blir första gången som damlaget kommer att tränas av ett kvinnligt tränarteam, hur ser du på det?

- Jag tror att styrkan i trion är att vi alla har erfarenhet som spelare. Vi har alla varit i de situationer som spelarna utsätts för. Sen har vi också alla ett väldigt stort intresse för daminnebandy.

Har ni hunnit prata ihop er om vilka roller ni kommer att ha inom tränarteamet.

- Lite har vi hunnit prata, men inte så mycket. Celine har i ett par säsonger varit tränare i FBC Loisto i Åbo, där hon haft ansvar för målvaktsträning och det kommer hon att få fortsätta med här. Sen har vi pratat om att hon också ska få ansvara för power play. Moppi är väldigt bra att var med på möten med olika instanser, så det kommer att vara ett av hennes ansvarsområden.


Celine Hellström kommer in som ny assisterande i tränarteamet.
Foto: Glenn Hägg

Vad har ni för spelfilosofi, kommer det att vara mycket nytt eller fortsätter ni på samma spår som Andreas Nyby?

- Det blir nog delvis samma, men även en del nytt. Vi har ju tidigare inom Blue Fox varit kända för att vara bra på att försvara, förutom senaste säsong. Där behöver vi bättra på, vi ska vara ett lag som är bra på att försvara. Sen måste vi bli bättre med boll och bättre på att hålla i boll. Snabba spelvändningar behöver vi också bli bättre på att utnyttja.

- Där måste jag också passa på att säga att Andreas Nyby har betytt väldigt mycket för flick- och daminnebandyn inom Blue Fox. Allt han har gjort har varit av stor betydelse.

Vad behöver vi utveckla på flick- och damsidan inom Blue Fox?

- Om vi ska hållas kvar på hög nivå, så måste vi bli bättre på teknik. Där är vi sämre än andra föreningar och det måste vi bättre på. När man ser på finalerna i F-liiga så ser man hur bra spelarna är i en mot en situationer och hur skickliga de är på att ta sig förbi sin motståndare. Det är såna saker vi behöver utveckla.


Nu ska truppen för säsongen 2022-2023 plockas ihop.
Foto: Glenn Hägg

Hur ser det då ut med lagbygget inför nästa säsong?

- Man skulle ju önska att vi kan behålla de flesta i truppen. Det var tufft att tappa mer än halva laget efter avancemanget till F-liiga. Tyvärr ser det ut som att vi kommer att tappa en hel del spelare även denna gång, men vi har också en flera viktiga spelare som blir kvar.

Vilken typ av spelare söker ni till laget?

- Om man vill spela i ligan måste man vara beredd att satsa mycket. Man måste vara villig att träna både med laget och på egen hand. Vi söker sådana spelare som lägger laget först. Vi ser det som viktigt att vi jobbar för varandra.

Blue Fox damerna ordnar två Try Out-tillfällen nästa vecka

Tisdag 3.5 kl. 18.00 – 19.30
Onsdag 4.5 kl. 18.00 – 20.00

Välkommen med!

Senast uppdaterad måndag, 25 april 2022 20:57