Kniven mot strupen

Efter att damerna i helgen förlorade båda sina kvalmatcher mot Pirkat kommer man i följande match att spela med kniven mot strupen. På lördag skrevs förlustsiffrorna 2-1 och på söndag 6-3.

Suvi Luomaranta, längst till höger, gjorde Blue Fox enda mål på lördag.

Blue Fox fick en bra start i lördagens hemmamatch och Suvi Luomaranta kunde föra hemmalaget till ledning vid tiden 5.54 på passning av Pia Juhala. Juhala slog en öppnande passning ända från egen zon till Luomaranta som befann sig i slottet. Luomaranta svängde bort sin back och sköt ett lågt skott som Piia Vilonen i motståndarmålet inte hade någon chans på.

Tyvärr stod sig ledningen bara 17 sekunder. Kvitteringen kom efter att hemmaförsvaret förlorat två närkamper i egen zon. Målskytt var Eveliina Karhapää på passning av Sarita Kuljuntausta.

Vid tiden 15.20 tog Pirkat ledningen efter ett skott av Jenna Kangas framspelad av Pinja Myllymäki. Få var det som trodde att Kangas mål skulle bli matchens sista, men så blev det. Blue Fox tog en tidig time out vid 54.05 för att lyckas nå en kvittering. Pia Juhala utvisades vid 57.35 och hemmalaget därmed ingen riktig chans att spela med sex utespelare.

Blue Fox hade endast sju skott på mål under 60 minuter vilket är alldeles för lite. Det kan jämföras med Pirkats 16 skott på mål.

- Lördagens match vill vi helst glömma säger tränare Andreas Nyby. Vi hade ingen fart och dåligt passningsspel. Inget fungerade för oss och det fanns ingen riktig vilja i laget. Vi ska helt enkelt glömma den matchen.

- Söndag tycker jag däremot att vi gjorde en betydligt bättre match. Vi diskuterade en hel del i bussen på väg till matchen. Första perioden var riktigt, riktigt bra av oss. Vi var bra med boll och kunde ha lett matchen med 4-1 efter första perioden. Tyvärr satte vi inte våra lägen. Gör man inte det på den här nivån så straffar det sig.

Även på söndag fick Blue Fox en bra start i Birkala. Ria Böös gjorde öppningsmålet vid tiden 1.18 med ett lågt skott från höger backplats. Veera Kosonen antecknades för assisten. Hemmalaget kvitterade vid tiden 4.06 efter en olycklig studs som gjorde att Sarita Kuljuntausta fick fritt skottläge i slottet.

Ria Böös gjorde Blue Fox första mål på söndag.

21 sekunder senare hade Blue Fox återtagit ledningen. Suvi Luomaranta sköt ett skott från vänsterkanten. Både Mette Weckstén och Alma Hedman höll sig framme på returen, men det var Hedman som lyckades få bollen i mål.

Efter det följde mer än 30 minuter av mållöshet. Matchklockan hade hunnit fram till 35.54 när Pinja Myllymäki snyggt styrde in Erika Laines passning till 2-2. Veera Kosonen utvisades kort därefter, men Blue Fox redde upp det numerära underläget.

Pirkat tog istället ledningen när 24 sekunder återstod av perioden. Sarita Kuljuntausta målskytt på passning av Emmi Palonen. Där var markeringen av Kuljuntausta inte tillräckligt bra.

Tre och en halv minut hade passerat av den tredje perioden när Henriika Järvi ökade på till 4-2 framspelad av Jenna Kangas. Även om Järvi misslyckades med skottet i slottet fick även hon stå allt för obevakad.

Vid tiden 51.59 fick Pirkat till stånd en snabb spelvändning. Emma Kärki spelade fram Kiia Verronen som satte 5-2 för hemmalaget. Blue Fox tog samtidigt time out för att få till stånd en kvittering. När Eveliina Karhapää utvisades vid 53.40 fick Blue Fox chansen att reducera, men trots att man skapade flera bra skottlägen hittade man inte nätmaskorna.

Veera Kosonen styrde in reduceringen till 3-6.

När Jenna Kangas utvisades 2+2 minuter för farligt spel vid 56.31 fick Blue Fox en ypperlig chans att reducera. Samtidigt plockade Blue Fox ut Hannah Pekkarinen ur målet till förmån för en extra utespelare. Tyvärr lät reduceringen vänta på sig ända till 59.46 när Veera Kosonen styrde in Sofia Lahtis skott. Med fyra sekunder kvar av matchen fastställde Erika Laine slutresultatet till 6-3 genom att pricka det tomma målet på passning av Kiia Verronen.

- Vi var tvungna att börja pressa i den tredje perioden säger Andreas Nyby. Det gjorde att vi öppnade oss och släppte in två mål.

Blue Fox bättrade på spelmässigt och kom till betydligt flera skott jämfört med lördagens match. Nu var man uppe i 16 skott på mål, men då ska man beakta att tio av dessa kom i slutperioden.

Sammandrag

Blue Fox ligger nu under med 1-2 i matcher och kommer att spela med kniven mot strupen inkommande lördag kl. 18.30 när Pirkat på nytt kommer till Nykarleby på besök. Inget annat än en seger gäller för att hålla matchserien vid liv. För att det ska bli vinst på lördag så behöver man absolut öka på målproduktionen. Damerna har snittat två mål per match under ordinarie matchtid i kvalserien och det räcker inte till vinst.

Andreas Nyby vill ser mera bollar på mål.

Vad krävs för att Blue Fox ska vända den här matchserien?

- Vi behöver få mera bollar på mål säger Andreas Nyby. Sen behöver vi också vara aktiva framför motståndarmålet. Det måste bli mera kamp framför mål. Det behövs inget skönspel utan nu är det kamp och bollen ska tryckas in. Jag vill också se betydligt mera avslut av våra backar.

- Jag måste erkänna att jag varit lite besviken på publikstödet i seriespelet, så på lördag hoppas jag att vi har mycket Nykarlebybor i publiken avslutar Nyby.

Nu behöver damerna publikens stöd, så kom till Stjärnhallen på lördag kväll för att heja fram damerna till en seger! #blåtthjärta

Senast uppdaterad måndag, 07 mars 2022 21:01