Bortaturné i österled

Blue Fox damer åker denna helg på bortaturné i österled. På lördag möter man SaiPa i Villmanstrand och på söndag möter man Welhot i Kuopio. Med på resan har man också en ny spelare i truppen.

Sofiorna Holm och Lahti firar Sofiina Sutinens mål i den senaste matchen mot SaiPa.
Foto: Glenn Hägg

På lördag möter Blue Fox suveräna serieledarna SaiPa som samlat 46 poäng på 16 matcher. SaiPa är fortfarande obesegrade i F-liiga B. Enda poängförlusterna har kommit efter att det krävts förlängning i två av matcherna. Intressant är också att SaiPa har gjort 98 mål och är därmed bara två mål från att spräcka 10-målsgränsen. I de tre senaste matcherna har man naturligtvis tre vinster med 3-1 mot Pirkat och med resultaten 6-3 och 3-2 mot Welhot.

Såväl SaiPas som hela seriens poängbörs toppas av Miisa Turunen med 30+7=37 poäng på 16 matcher. Tvåa i poängbörsen är Juuli Hakkarainen med 9+19=28 poäng på 16 matcher. Elina Suutari hittas på femte plats med 14+7=21 poäng på 16 matcher.

På söndag är det tabellfyran Welhot som står för motståndet. Welhot har samlat 21 poäng på 15 matcher. I de tre senaste matcherna har Welhot en vinst med 8-4 mot Helsinki United och två förluster med 3-6 och 2-3 mot SaiPa.

Seriens sjätte bästa poängplockare heter Lotta Lindi och representerar Welhot. Lindi har 13+6=19 poäng på 15 matcher. Kiia Kokko har samlat 7+8=15 poäng på 15 matcher, medan Makreeta Heikkilä har 7+6=13 poäng på 13 matcher.


Andreas Nyby tycker att man borde få med sig poäng från helgens bortamatcher.
Foto: Glenn Hägg

Trots att det är två topplag som Blue Fox möter så tycker Andreas Nyby att man borde få med sig lite poäng från resan.

- Tanken är nog att vi ska få med oss poäng. Vem vi tar dem av är en annan sak, men vi ska ta poäng.

- Vi har tränat bra de senaste veckorna. Vi har varit över 20 spelare på varje träning och stämningen i laget har bara blivit bättre. Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men vi har fått en väldigt bra stämning i truppen säger en nöjd och förvånad Nyby.

Blue Fox är parkerade på sjunde plats i tabellen med 13 poäng efter 16 matcher. I de tre senaste matcherna har Blue Fox en vinst med 4-1 mot Steelers, samt två knappa förluster med 3-4 och 4-5 mot O2-Jyväskylä respektive Helsinki United.

Blue Fox bästa poängplockare heter fortfarande Sofia Lahti med 14+8=22 poäng på 15 matcher, vilket ger henne en fjärde plats i poängbörsen. Sofia Holm återfinns på nionde plats med 7+11=18 poäng på 15 matcher. Suvi Luomaranta har samlat 6+5=11 poäng på 16 matcher.


Hanna Vainio född 2001 har gjort kontrakt med Blue Fox.

Inför helgens matcher kan vi också presentera en ny spelare i Blue Fox och det är backen Hanna Vainio med SB Naantali som moderklubb. Vainio studerar ekonomi vid Vasa Universitet och har den vägen kommit till Blue Fox.

Vainio som är hemma från Nådendal berättar om sin innebandybakgrund.

- Förutom SB Naantali har jag spelat i FBC Loisto och TPS i Finland. Senaste säsong var jag i Schweiz i Basel, men tyvärr avbröts säsongen på grund av coronan och jag hann inte spela några matcher.

Hur kom du dig då till Schweiz?

- Jag hade ett mellanår förra säsongen efter att jag tog studenten, våren 2020. Jag hade tänkt spela med SB Naantali, men så var det en spelare där som tidigare spelat i Unihockey Basel Regio. Hon berättade om Schweiz och hur det var där och frågade om jag skulle vara intresserad av att åka dit för att spela. Via hennes kontakter fick jag möjligheten att åka över. Tyvärr blev det inget seriespel, men jag tränade med både U21 och NLB-laget.

Hur känns det att komma till Blue Fox?

- Det känns riktigt bra. Det ska bli roligt att äntligen få spela matcher.

Vainio har tränat några veckor med laget.

- Det har varit riktigt bra träningar med bra tempo. Jag har tyckt om träningarna och det verkar vara bra stämning i laget. Enda problemet är svenskan som jag inte är så bra på säger Vainio med ett skratt, men det är en bra erfarenhet att höra och kanske lära sig lite av det också.


Här syns Hanna Vainio i FBC Loistos färger, den närmaste motståndaren är Elisa Virtanen.

Andreas Nyby är nöjd med sitt nyförvärv.

- Vi får en back med högerfattning som är väldigt lugn med boll. Hanna har bra spelöga och hon är passningssäker. Hon blir inte stressad med boll.

- Hanna har tränat några veckor med oss och det är klart att hon är lite matchovan, men jag tror hon kommer att bli väldigt bra. Hon är en backtyp som vi inte haft tidigare i Blue Fox. Så det ska bli intressant att se henne i match.

Blue Fox har mött båda lagen två gånger tidigare denna säsong. Mot SaiPa har det blivit förluster med 3-10 och 4-7, medan det mot Welhot har blivit förlust med 4-5 och vinst med 7-5.

Båda lördagens och söndagens matcher börjar kl. 15.00 och sänds på Ruutu och kan följas på Tulospalvelu.

Senast uppdaterad lördag, 22 januari 2022 09:12