Ännu en uddamålsförlust

Blue Fox damerna åkte på lördag kväll på sin åttonde uddamålsförlust för säsongen i F-liiga B. Förlustsiffrorna skrevs 4-5 mot Helsinki United efter perioderna 0-3, 0-1 och 4-1.

Mette Wecksten var bäst för dagen i Blue Fox med 2+1.

Det var två lag med långa speluppehåll som ställde sig på varsin sida om mittlinjen. Blue Fox har genomgått ett normalt juluppehåll på en månad, men gästerna har tvingats klara sig utan matcher i två månader på grund av VM-uppehåll, coronasmitta och juluppehåll. Trots det var det Helsinki United som startade matchen bättre.

När Susanne Nikko i hemmalaget utvisades vid 8.17 kunde gästerna vid tiden 10.01 gå upp i ledning genom Hanna-Riitta Tölli på passning av Riina Latvakoski. 58 sekunder senare gjorde samma Latvakoski 0-2 med ett skott från högerkanten på passning av Milla Koskenniemi. När Helsinki United gjorde 0-3 genom Jenni Juntunen på passning av Latvakoski vid 15.32 valde Blue Fox att byta målvakt. Ut kom Mira-Tuulia Soininen till förmån för Hannah Pekkarinen.

- Jag hade hoppats att Soininen skulle fått en bättre start på matchen sa Blue Fox tränare Andreas Nyby efter matchen. Han skyllde trots det inte målen bara på Soininen. Jag tycker att vi spelade ett bra försvarsspel genom hela matchen, men vi var tvungna att göra en förändring efter tre lite för enkla mål.

Elin Wik hade fått en ny roll som center.

Om försvarsspelet varit bra i den första perioden, så var det snäppet bättre i den andra perioden. Blue Fox släppte bara in ett mål och det var signerat Riina Latvakoski på passning av Milla Koskenniemi. Tyvärr bjöd Blue Fox inte på något anfallsspel värt att prata om. Ofta slängde man bara iväg bollen mot anfallszon och hoppades att någon egen spelare skulle vara först på den, men det var man sällan. Noll skott mot mål talade också sitt tydliga språk.

I den tredje perioden ändrade matchbilden totalt. Blue Fox hade möblerat om i femmorna, man spelade med bara två femmor och valde att pressa motståndarna högt uppe i banan. Mette Weckstén som var bäst för dagen i hemmalaget gjorde 1-4 efter en spelvändning när drygt 45 minuter hade spelats. Weckstén och Sofia Holm kom två mot en och Holm serverade en perfekt passning till Weckstén som kunde sprätta upp bollen i måltaket. Tre minuter senare höll sig Weckstén igen framme. Blue Fox pressade motståndarna och Weckstén fick bollen på silverbricka av en motståndare. Ensam med motståndarmålvakten gjorde hon inte något misstag utan prickade krysset med sitt skott.

Sofia Lahti fick inleda matchen som back, men flyttades upp i anfallet och gjorde två mål.

Tyvärr kom Helsinki United emellan med ett mål i Blue Fox forcering. Henriikka Keinänen gjorde 2-5 på passning av Tölli. Följande mål kom vid 54.02 när Sofia Lahti först bröt en passning i egen zon och sen avancerade in i anfallszon för att avlossa kanonen för att reducera till 3-5. När gästernas Joanna Saarinen utvisades vid 54.44 tog hemmalaget time out. Man plockade ut Pekkarinen ur målet för att få till en ytterligare reducering, men trots spel med sex utespelare lyckades man inte. Hemmalagets fjärde mål för kvällen kom istället vid tiden 59.34. Weckstén erövrade bollen bakom motståndarmålet och passade snabbt in i slottet till Lahti som fick slå in bollen i mål och reducera till 4-5. Blue Fox plockade naturligtvis ut Pekkarinen, men man lyckades inte skapa någon riktig farlig chans på de sista 26 sekunderna.

- I tredje perioden när vi började pressa så spelade vi riktigt bra sa Nyby. Vi vann den perioden 4-1. Jag tycker vi gjorde en bra laginsats idag, alla jobbade för varandra. Vi spelade bra försvarsspel och motståndarna lyckades inte komma in i mitten. Weckstén hade också en ribbträff i tredje perioden och Suvi Luomaranta hade öppet skottläge, men skottet gick över. Det är små marginaler.