En vinst och en förlust

Det blev en vinst och en förlust för damerna när man spelade årets två sista matcher. I jumbofinalen mot Steelers var man bättre med 4-1, medan det blev en knapp förlust med 3-4 mot O2-Jyväskylä.

Sofia Lahti var poängbäst i helgens matcher med ett mål och tre passningspoäng.

På lördag var det Blue Fox som var bättre i jumbofinalen med 4-1 efter perioderna 0-0, 2-1 och 2-0. Det var Steelers som öppnade målskyttet när drygt 23 minuter spelats av matchen. Pirkko Laine sköt ett sköt ett skott från högerkanten som gick in via hjälmen på Hannah Pekkarinen. Aurora Aaltonen antecknades för assisten.

Drygt tre minuter senare kom hemmalagets kvittering. Pia Juhala erövrade bollen i egen zon, trampade förbi några motståndare in i anfallszon och avlossade ett skott som gick in i bortre krysset. Ännu några minuter framåt gjorde Sofia Lahti vinstmålet på passning av Sofiina Sutinen. Sällningen efter den andra perioden var 2-1.

När matchuret hunnit fram till 43.43 frispelades Veera Kosonen av Mette Weckstén. Kosonen gjorde inte något misstag utan placerade bollen högt över Juulia Kataja i Steelers-målet. Vid 51.23 tog Steelers time out.

Veera Kosonen gjorde 3-1-målet.

Vid 53.154 var det Sofia Holms tur att bli frispelad och precis som Kosonen placerade hon bollen högt och förde upp Blue Fox i en 4-1 ledning. Sofia Lahti agerade framspelare. Steelers spelade med sex utespelare under de två sista minuterna, men det hjälpte inte, poängen stannade kvar i Nykarleby.

Talande för matchen var att Hannah Pekkarinen bara fick tio skott mot sig i hemmamålet, varav hon räddade nio. Juulia Kataja i gästernas mål hade betydligt mera att göra med 21 räddningar och fyra insläppta mål.

Glädjande från lördagens match var också att den egna junioren Engla-Lie Holländer fick debutera i F-liiga.

Engla-Lie Holländer fick debutera i matchen mot Steelers.

Blue Fox hade en rätt så tunn trupp till förfogande både lördag och söndag, vilket inte hade någon betydelse på lördag, men på söndag skulle det komma att vara avgörande. Blue Fox förlorade matchen mot O2-Jyväskylä med 3-4 efter perioderna 1-2, 0-0 och 2-2.

Emilia Troberg gjorde gästernas första mål vid tiden 4.57. Troberg fångade upp bollen längs med högerkanten och sköt ett distinkt skott. Blue Fox kvittering kom en och en halv minut senare. Sofia Holm erövrade bollen i anfallszon och tog ett avslut. Returen studsade till Sofia Lahti och hon passade vidare till Sofiina Sutinen som sköt ett skott mellan benen på Tanja Matilainen i O2-målet.

När knappt tolv minuter hade passerat av den första perioden återtog O2-Jyväskylä sin ledning. Vilma Halkola tajmade sin löpning in i slottet och fick en bra passning av Iina Latvala.

Rose-Marie Sandin gjorde sitt första mål i F-liiga i matchen mto O2-Jyväskylä.

Den andra perioden föranledde inga som helst protokollanteckningar. Den tredje perioden hann däremot bara bli 13 sekunder gammal innan gästerna utökade sin ledning. Vilma Halkola slängde iväg bollen mot Blue Fox-målet. Efter några studsar höll sig Elina Luoma framme och slog in 1-3. 26 sekunder senare reducerade Rose-Marie Sandin för Blue Fox. Sandin hade varit flitig att skjuta i matchen och nu fick hon till ett lågt skott som studsade precis före O2-målet. Målet var Sandins första i F-liiga. Sofia Lahti fick passningspoängen.

Det skulle också komma en kvittering för Blue Fox. Mette Weckstén bröt ett uppspel av motståndarna, spelade bollen till Victoria Blomqvist och gick själv på mål. Blomqvist passade tillbaka bollen och Weckstén lyckade på volley slå den i mål. Matchuret stannade på 45.30.

Victoria Blomqvist assisterade till Mette Wecksténs mål och plockade sin förtsta poäng i F-liiga.

Under de sista tio minutrarna av matchen började det märkas att Blue Fox hade en match i benen, medan O2-Jyväskylä hade fått vila dagen innan. Hemmalaget bärjade göra misstag och det var via ett av dessa misstag som vinstmålet uppstod. Iina Latvala snappade upp bollen längs med vänsterkanten och spelade rakt in i mitten där Vilma Halkola blev helt fri med Hannah Pekkarinen. Halkola hade tid att sikta och gjorde inte något misstag utan prickade in 3-4.

Blue Fox försökte naturligtvis få till en slutforcering, men det lyckades inte så bra med trötta ben och huvuden. Man tog time out vid 56.59 och tog ut Hannah Pekkarinen ur målet med en minut kvar. Tyvärr lyckades man inte kvittera.

Blue Fox damerna tar nu jullov och är tillbaka med hemmamatch lördag 15.1 när Helsinki United kommer på besök.

Senast uppdaterad tisdag, 21 december 2021 19:15