Fyra poäng av sex möjliga

Blue Fox damerna tog fyra poäng av sex möjliga i helgens matcher. På lördag förlorade man med 3-2 efter straffar mot Steelers, medan det på söndag blev vinst med 6-4 mot Pirkat.

Vilma Kosonen stod för helgens vackraste mål när hon kvitterade till 3-3 mot Pirkat.

I lördagens match var det seriens sjua och åtta som möttes. Det märktes att det var två lag som inte var vana att föra en match och spelet blev passivt och långsamt. Det var hemmalaget som tog ledningen i matchen när matchuret stannade på prick tio minuter. Blue Fox hade inslag i offensiva högra hörnet. Mette Wecksten petade till Suvi Luomaranta som trampade in i mitten och sköt ett skott som gick in i bortre krysset.

Sen tog gästerna över och vid 12.14 kom kvitteringen. Denna gång kom målet efter ett frislag från högerkanten. Iida Eloranta sköt ett skott från backplats som sökte sig in bakom en skymd Hannah Pekkarinen i Blue Fox-målet. 38 sekunder senare tog gästerna ledningen. Steelers hade fått frislag i offensiva vänstra hörnet. Vänsterbacken Titta Ahola tog några steg mot hörnet, fick en passning av Heli Haapalahti och drog till med ett skott som gick in vid bortre stolpen. Här var det nog dålig markering och skottäck av hemmalaget som bäddade för gästernas mål.

Den andra perioden förblev helt mållös, trots att hemmalaget pressade på för en kvittering. Ställningen efter två perioder var därmed 1-2.

Pia Juhala slår in kvitteringen till 2-2.

Blue Fox fortsatte att pressa för en kvittering i den tredje perioden och när knappt 10 minuter spelats tilldömdes Blue Fox ett mål. Det var Suvi Luomaranta som sköt och domaren som var närmast dömde mål. Efter målet började domarna diskutera och efter en stund dömde man bort målet. Blue Fox gav sig inte och fortsatte pressa för en kvittering. När matchuret hunnit fram till 51.41 kom så det efterlängtade målet. Pia Juhala slog in en retur på Alma Hedmans skott.

När gästernas Jenni Santaluoto utvisades fem minuter för våldsamt spel vid tiden 57.15 trodde nog de flesta att hemmalaget skulle avgöra matchen, men nej, så blev det inte. Blue Fox passade bollen utan att komma till farliga avslut. Matchen gick därmed till förlängning. En förlängning som Blue Fox fick inleda i numerärt överläge. Tyvärr kunde man inte utnyttja det numerära överläget utan man fortsatte på precis samma sätt att flytta bollen från spelare till spelare utan att komma till skott.

Matchen gick därmed till straffar och där var Steelers bättre med tre gjorda mål mot två för Blue Fox. Målskyttar i straffläggningen för Blue Fox var Sofia Holm och Ria Böös, medan Iida Eloranta, Venla Vuorio och Heli Haapalahti gjorde mål för Steelers. Slutresultatet skrevs därmed 3-2 till gästerna.

Hemmalaget fick egentligen en sämre start på söndag än vad man fick på lördag. Gästerna gjorde nämligen två mål innan matchen hunnit bli fyra minuter gammal. Eveliina Karhapää stod för det första målet och Kiia Verronen det andra målet.

Knappt nio minuter hade spelats innan Blue Fox kunde reducera till 1-2. Emma Puskala gjorde sitt första mål i F-liiga på ett frislag nära motståndarmålet. Vilma Kosonen fick passningspoängen. Fem minuter senare kom kvitteringen till 2-2. Blue Fox hade inslag i vänstra offensiva hörnet, Veera Kosonen gjorde sig fri i mitten, fick passning av Sofia Lahti och sköt ett lågt skott vid bortre stolpen.

Emma Puskala har precis gjort sitt första mål i F-liiga och firar med resten av femman.

Tyvärr kunde Steelers återta sin ledning vid tiden 16.45. Emma Kärki lyfte en boll mot Blue Fox-målet. Emma Puskala försökte rensa genom att sparka bollen, men hon misslyckades och Anika Holopainen fick slå in bollen med en backhand förbi Hannah Pekkarinen i hemmamålet.

När knappt fem minuter hade spelats av andra perioden utvisades Pia Juhala, men Blue Fox lyckades freda sitt mål. Vid tiden 28.39 kom istället kvitteringen till 3-3. Vilma Kosonen fick bollen av Sofiina Sutinen och trampade över mittlinjen. När hon kommit en bit in i anfallszon avlossade hon ett skott som gick helt otagbart förbi Mirka Hakkola i gästernas mål. Målet var Kosonens första i F-liiga.

Matchens avgörande skulle komma under 48 sekunder i den tredje perioden. Under dessa sekunder lyckades Blue Fox nämligen göra tre mål. Lagkapten Alma Hedman inledde med att göra 4-3 vid tiden 46.51 med ett skott från vänsterkanten. Sofia Holm assisterade till Hedmans första mål i F-liiga. I det följande bytet kastade Hannah Pekkarinen ut bollen till Suvi Luomaranta, som trampade in i anfallszon och avlossade ett skott som gick in i bortre krysset. Vid tiden 47.39 kom så 6-3 när Sofia Holm spelade in i slottet till Sofia Lahti som fick slå in bollen förbi en helt överspelad Mirka Hakkola. Gästerna tog samtidigt time out.

Tre snabba mål avgjorde söndagens match. Här gör Sofia Lahti 6-3 på passning av Sofia Holm.

När Sofiina Sutinen utvisades vid tiden 51.14 fick gästerna en möjlighet att reducera och den utnyttjade man. Pinja Myllymäki var målskytt på Viivi Tiilikainens passning. Pirkat spelade med sex utespelare under de två sista minuterna i matchen. Med en halv minut kvar utvisades Veera Kosonen och Steelers fick spela med sex utespelare mot fyra, men lyckades inte reducera eller kvittera.

Fyra poäng var godkänt i en helg som kunde ha gett sex poäng. Blue Fox spelar inkommande helg dubbla bortamatcher mot ÅIF på lördag och returmöte mot Steelers på söndag.