Nykomlingarna möts

På lördag möts F-liigas två nykomlingar, Blue Fox och Helsinki United, i Stjärnhallen. För Blue Fox är det äntligen hemmamatch efter fyra bortamatcher.

Nu gäller det för damerna att dra på sig arbetshalaren i matchen mot Helsinki United.
Foto: Esa Takalo

Säsongen har startat helt olika för de två nykomlingarna i F-liiga B. Helsinki United är tvåa i tabellen med 12 inspelade poäng på fem matcher, vilket kan jämföras med Blue Fox en inspelade poäng på fem matcher och en sjunde plats i tabellen.

Kollar man på målskillnaden så skiljer det bara fyra gjorda mål mellan lagen. Helsinki United har gjort 21 mål, vilket kan jämföras med Blue Fox 17 gjorda mål. Den stora skillnaden är antalet insläppta mål. Helsinki United har släppt in 12 mål i jämförelse med Blue Fox 35 insläppta mål. Det är alltså försvaret som i första hand måste förbättras för att Blue Fox ska börja vinna matcher.

Blue Fox och Helsinki United möttes två gånger förra säsongen, men då hette Helsinki United ännu SS Nova. Lagen möttes i kvalfinalerna till F-liiga och SS Nova segrade i båda matcherna efter förlängning. Den första matchen slutade 5-4, medan den andra matchen slutade 6-5.

Anni Raino är Helsinki Uniteds bästa poängplockare med sex gjorda mål. Tvåa är Riina Latvakoski med 1+4, medan Jasmin Paloniemi är trea med 2+3. I Blue Fox är det Sofia Lahti som är poängbäst med 7+4, medan Sofia Holm är tvåa med 2+4 och Veera Kosonen är trea med 2+2.

När jag ringer Andreas Nyby på fredag kväll så kollar han kommande motståndares matcher på ruutu.fi, men fokus är nog på lördagens match. Andreas berättar att han och tränaren Roni Kiviharju från Helsinki United har haft kontakt nästan varje vecka sen sommaren.

- Vi pratat mycket med varandra om träningsupplägg och de andra lagen i serien. Vi fick bra kontakt redan under kvalspelet förra säsongen och sen har det hållit i sig. Under säsongen har vi pratat om spelare i de övriga lagen som vi ska hålla koll på och på det sättet kunna dela med oss av information till varandra. Den här veckan har det däremot varit helt tyst i telefonen säger Andreas med ett skratt.

- Det kommer att vara en fysiskt tuff match, Helsinki United är ett väldigt fysiskt och skottvilligt lag. De tar skott från alla lägen. Deras libero slänger boll på mål ända från egen planhalva och sen krigar de om bollen där. Vi måste vinna kriget framför eget mål. Tappar de boll i anfallszon ger de genast tryck och sen spelar de man-man. Jag tro de skulle springa med fast vi springer på WC.

- Vi har i veckan jobbat med lösningar för man-man för att skapa lite tankeverksamhet åt motståndarna. Vi ska våga ge tryck åt deras libero. Kommer lobben in i mitten så måste vi våga ta emot bollen före den studsar i golvet. Det är några saker vi poängterat inför lördagens match.

- När jag och Roni Kiviharju träffades i S:t Michel på F-liigas träff inför säsongen så frågade han om det brukar vara mycket publik på matcherna i Nykarleby och sa att det har hörts om det i Helsingfors.

Nu ska vi visa Helsingforsborna att det är mycket publik på match i Nykarleby. Kom med och fyll Stjärnhallen på lördag!

Senast uppdaterad fredag, 08 oktober 2021 23:45