Bortaturnén fortsätter

Damerna fortsätter i helgen sin bortaturné. Man börjar på lördag i Birkala med att möta Pirkat och på söndag möter man O2-Jyväskylä i Jyväskylä.

Ska Sofia Lahti fortsätta att leverera i anfallet för Blue Fox?
Foto: Glenn Hägg

Lördagens motståndare, Pirkat, har inlett säsongen med två vinster och två förluster och ligger på en tredje plats i tabellen med sju poäng. Man har gjort 17 mål och släppt in lika många.

Pirkat inledde säsongen med att förlora stort mot SaiPa med 2-8 på hemmaplan. Sen tog man två vinster på bortaplan, med 6-5 mot O2-Jyväskylä och med 6-0 mot Steelers. I den fjärde matchen blev det förlust 3-4 mot ÅIF efter straffar på hemmaplan.

Laget bästa poängplockare är färska juniorvärldsmästaren Pinja Myllymäki med 6+2=8 poäng på fyra matcher. Tvåa är Henriikka Järvi med 3+3=6 poäng på fyra matcher.


Pia Juhala kommer att flytta ner på backplats i matchen mot Pirkat.
Foto: Glenn Hägg

På söndag är det O2-Jyväskylä som står för motståndet i en match som startar den något ovanliga tiden 12.15. O2-Jyväskylä ligger på en femte plats i tabellen med fem inspelade poäng på fyra matcher. Målskillnaden är 19 gjorda mål och 20 insläppta.

O2-Jyväskylä inledde seriespelet mot Welhot på hemmaplan och lyckades knipa en knapp vinst med 8-7. Där gjorde man en stark återhämtning. Efter att ha legat under med 4-7 gjorde man de fyra sista målen i matchen. Därefter förlorade man med uddamålet 5-6 mot Pirkat på hemmaplan. I den följande matchen vann man med uddamålet 3-2 på bortplan mot ÅIF. I den senaste matchen var Helsinki United bättre med 5-3 i en match som spelades i Jyväskylä.

Lagets bästa poängplockare är Iina Latvala med 2+5=7 poäng på fyra matcher. Hon följs närmast av Katriina Louna med sex gjorda mål på fyra matcher och Johanna Väliaho med 5+1=6 poäng på fyra matcher. I laget finns också Noora Lapinkoski som senaste säsong spelade med Blue Fox, Noora har stått för ett mål på fyra matcher.


Noora Lapinkoski som senaste säsong spelade med Blue Fox syns här i en match mot O2-Jyväskylä.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox är på sjunde plats i tabellen utan poäng efter tre spelade matcher. Målskillnaden är på sju gjorda mål och 23 insläppta. I seriepremiären förlorade Blue Fox med 8-0 mot ÅIF på hemmaplan. Senaste helg blev det förlust med 10-3 mot SaiPa på bortaplan och en knapp förlust med 5-4 mot Welhot i Kuopio.

Laget bästa poängplockare är Sofia Lahti med 2+3=5 poäng på fyra matcher. Keena Koskela gjorde tre mål i matchen mot Welhot och är på andra plats i den interna poängbörsen.

Blue Fox har nu betalat bort en del av läropengarna som nykomlingar i serien. Nu gäller det att börja leverera på högsta nivå i 60 minuter. Man mötte O2-Jyväskylä i en träningsmatch före säsongen och besegrade dem med 5-3. Kan man upprepa den bedriften i seriespelet?

Vi får lite kommentarer av tränare Andreas Nyby på fredag kväll.

- Jag tycker vi gjort bra saker den här veckan. Fokus har varit på både försvar och anfall. Tyvärr har vi fått en skada på Elisa Virtanen som kommer att hålla henne ur spel i några veckor. Riia Böös är borta från helgens matcher på grund av jobb och Iitu Riippa kommer att spela med Nibacos B-flickor.

- Vi siktar på att vara mera aktiva i pressen. Sen kommer våra femmor att ha lite olika roller. Vi har ändrat lite i vårt spelsätt i försvar inför helgens matcher.

Den som vill se hur ändringarna fungerar, kan göra det lördag kl. 15.00 i Pirkkalan vapaa-aikakeskus och söndag kl. 12.15 i Palokan koulukeskus eller på ruutu.fi. #blåtthjärta

Senast uppdaterad lördag, 02 oktober 2021 00:19