Ligaspel i Nykarleby

På lördag bjuds Nykarlebyborna äntligen på ligaspel i innebandy. Ända sedan några pojkar började spela innebandy inom Kovjoki UF har publiken väntat på att få se ligainnebandy i Nykarleby. Nu förverkligas det när Blue Fox damlag på lördag möter ÅIF från Sibbo i den första ligamatchen någonsin i Nykarleby.

Det här är truppen som ska försvara Blue Fox färger i F-liiga.
Foto: Ville Vuorinen

När Blue Fox herrarna spelade i landets högsta serie fanns det ingen hall i Nykarleby och man var förpassade att spela sina matcher i Jakobstad eller Vörå. Många var turerna innan man lyckades få en egen innebandyhall till Nykarleby.

Det har hunnit gå 21 säsonger sedan Blue Fox herrarna spelade i Salibandyliiga som på den tiden var namnet på den högsta serien. Nu är det alltså damernas tur att ta vid i nya F-liiga.

Blue Fox damerna säkrade som bekant våren 2021, efter kvalspel, avancemang till F-liiga B. På lördag är det äntligen dags för seriestart och på andra sidan mittlinjen hittar vi ÅIF från Sibbo. ÅIF slutade förra säsongen på en tredje plats i F-liiga B. Gästerna ser på pappret ut att ha försvagats en del i och med att man tappat sina två bästa poängplockare till EräViikingit i F-liiga A, men mera än det kan vi inte säga om dem.


Andreas Nyby är nöjd med laget inför seriestarten.
Foto: Ville Vuorinen

Huvudtränare Andreas Nyby i Blue Fox har inte heller någon vidare koll på lördagens motståndare. Däremot är han väldigt nöjd inför seriestarten och hur det sett ut på träningarna den senaste tiden.

- Vi går in med en väldigt fin känsla i laget. Jag tycker vi har fått ha bra träningsmatcher och väldigt bra träningar, så jag är nöjd med hur det ser ut i dagsläget. Vi har haft väldigt bra tempo på träningarna och väldigt träningsvilliga spelare. Bra med folk, så det har varit bra träningar.

Det har trots avancemanget skett stora förändringar i Blue Fox damernas trupp, men Andreas är nöjd med hur man har fått ihop laget.

- Det var en stor utmaning när vi inledde träningarna att många som var med förra säsongen var borta. Trots att vi har många nya så har vi fått ihop det otroligt bra. Man märker på matcherna att vi spelar för varandra och för laget. Det är jag positivt överraskad över och nöjd med vad vi åstadkommit.

Hur ser då Andreas på att man mestadels tvingats fylla på med spelare utifrån?

- Jag hade önskat att vi haft två femmor som varit med förra säsongen och att vi bara hade behövt kanske fem nya spelare. Jag hade också hoppats att vi hade kunnat lyfta upp egna juniorer som skulle ha varit med i träningsringen. Tyvärr har det inte lyckats. Tyvärr var det inte så många flickor från Nykarleby som var med på try out och som var villiga att träna med oss under sommaren. För att fylla de luckor vi hade så var vi tvungna att ta in spelare utifrån. Jag tror att vi behöver vara hela Österbottens lag när vi ska spela i ligan och det är vi nu.

Trots det har Andreas inte stängt några dörrar till damlaget.

- Vill man komma med och testa på ligatempot, så är det bara att höra av sig. Man kan komma på våra träningar och testa hur det är att träna med ett ligalag. Ska man ta en plats i vårt lag till nästa säsong så måste man börja träna en gång i veckan med oss. Det är så stor skillnad på juniorinnebandy och ligainnebandy.


Ria Böös återvänder till Blue Fox.
Foto: Mårten Andtbacka

En ny spelare kan vi också presentera sista veckan inför seriestart och det är 19-åriga Ria Böös som återvänder till Blue Fox efter att hon de två senaste säsongerna representerat SS Rankat Ankat från Uleåborg i A-flickornas FM-serie. Före sin sejour i SSRA spelade Böös, som är hemma från Karleby, tre säsonger med Blue Fox B-flickor och där ingick två säsonger i FM-serien.

Andreas är mycket glad över att Ria Böös ansluter.

- Ria har jag haft tidigare i de lag som jag tränat. Vi har fört en dialog under tidigare säsonger och jag har frågat var hon tänkt spela. Ria är en spelare som betyder mycket med sin snabbhet, spelintelligens och bollbehandling så är hon en viktig kugge. Hon är glad att vara här.

Damlagets trupp består i dagsläget av två målvakter och 19 utespelare. 13 av spelarna är nya inför säsongen. Rose-Marie Sandin är tillbaka efter ett mellanår. Suvi Luomaranta kan kännas som ett nytt namn, men det är trotjänaren Suvi Hautala som gift sig under sommaren.

1 Hannah Pekkarinen MV
88 Mira-Tuulia Soininen MV (SPV)
2 Sofia Lahti (SPV)
3 Alma Hedman C
8 Keena Koskela (SC Kokkola)
11 Mette Weckstén (ÅIF)
12 Victoria Blomqvist
13 Elin Wik
14 Rose-Marie Sandin (mellanår)
18 Sofiina Sutinen (SPV)
21 Pia Juhala A
23 Sofia Holm
25 Ria Böös (SSRA)
27 Veera Kosonen (SPV)
30 Suvi Luomaranta A (f. Hautala)
32 Vilma Kangas (SPV)
41 Vilma Kosonen (SPV)
42 Susanne Nikko (SPV)
48 Emma Puskala (SPV)
64 Evelina Rudnäs
70 Elisa Virtanen (FBC Remix/SB Vaasa)
99 Iitu Riippa

Huvudtränare: Andreas Nyby
Tränare: Simone Blom
Tränare: Sofia Caldén
Fysiktränare: David Backlund
Lagledare: Sofia Hedman
Service: Anders Klemets
Medieansvarig: Mårten Andtbacka

Borta från förra säsongen är Simone Blom (tränare), Noora Lapinkoski (O2-Jyväskylä), Noora Isomäki (FBC Loisto), Emma Vähäkangas (FBC Loisto), Lina Nyby (IBK Dalen, Sverige), Isabella Helsing (mellanår), Johanna Strömsholm (mellanår), Emma Nordström (?), Emelie Penttinen (slutat), Jessica Storskrubb (slutat), Julia Storskrubb (slutat) och Milla Johansson (slutat).

Varför ska man komma på match på lördag?

- Man får se ett lite annorlunda Blue Fox damer. Ett betydligt snabbare spel har vi, snabbare spelare och många som leker innebandy när de spelar.

Blue Fox damerna möter ÅIF med start kl. 17.00 på lördag. Biljetter 10/6 €. Välkomna!

Senast uppdaterad torsdag, 16 september 2021 15:24