Susanne Nikko till Blue Fox

Den snart 23-åriga försvararen Susanne Nikko flyttar till Blue Fox. Hon har SPV som moderklubb, men har även spelat ett par säsonger i Nurmon Jymy, men inkommande säsong blir det alltså ligaspel i Blue Fox.

Susanne Nikko tycker det känns inspirerande att komma till en ny förening.
Foto: Ville Vuorinen

När jag får tag på Nikko på måndag kväll så är hon och hälsar på sina föräldrar. Jag börjar med att hälsa Nikko välkommen till Blue Fox.

- Tack så mycket.

Nikko berättar att hon har en hund och att hennes föräldrar brukar sköta den när hon är på jobb.

- I sommar har jag jobbat på Seinäjoki centralsjukhus. Jag studerar till sjukskötare. Jag siktar på att bli klar med studierna under hösten.

Hur länge har du spelat innebandy?

- Jag började när jag var 10 år, så jag har hållit på i 13 år. Jag började som center, men de senaste säsongerna har jag varit försvarare.

Nikko känner sig ivrig över att flytta till Blue Fox.

- Det känns inspirerande att komma till en ny förening och få se hur saker och ting fungerar i den. Man brukar ju säga att ombyte förnöjer. Sen måste jag säga att vi har blivit väldigt väl mottagna.

Hurdan är du som innebandyspelare?

- Jag skulle säga att jag är en envis spelare. Rätt så bra på att läsa spelet och så är jag snabb. Sen är jag en som uppmuntrar de andra i laget. Jag tycker om att få de andra på bra humör.


Susanne Nikko under förra säsongen med SPV.
Foto: Nikko visual

Vad vill du ännu utveckla?

- Jag har pratat en del med Andreas (Nyby) och han vill att jag ska vara en offensiv back. Jag vill bli bättre på att följa med i anfallen. Säkrare i allt jag gör. Jag har varit en spelare som hellre passat än skjutit, men jag vill bli bättre på att se när det är skottläge.

Vad har du för målsättning för den kommande säsongen?

- Att lära mig ta snabba och smarta beslut. Jag vill också bättra på mitt skott och göra mera mål. Lite mera säkerhet i anfallsspelet. Jag har tidigare sagt att när jag är klar med studierna så är jag redo att flytta bort från Seinäjoki. Att i framtiden spela i F-liiga A är helt klart min målsättning.

Nikko hoppas att man ska få spela en hel säsong.

- Vi har spelat två förkortade säsonger, så nu hoppas jag på en hel säsong. Sen hoppas jag att vi ska utvecklas som lag och gå framåt. Att vi ska bli ett enhetligt lag och att vi ska vara med i toppen av serien.

Har du haft någon förebild inom innebandyn? Nikko skrattar till.

- Det här kommer jag nog att få höra om, men Jyrki Holopainen har varit en spelare som jag följt ända sen jag var en liten innebandyflicka. Han är en teknisk och rörlig back som jag sett upp till.


Nikko kommer från en travintresserad familj.
Foto: Ville Vuorinen

Hur är det då med dina svenskakunskaper?

- De är nog tyvärr ganska dåliga. Jag har ganska dåligt språkhuvud. Jag hoppas att det här språkbadet ska hjälpa mig på traven.

Nikko har inget problem att hitta program på en ledig sommardag.

- Min familj har sju travhästar som både min pappa och jag tävlar med, så där finns alltid något att pyssla med. Annars blir det nog att träna, simma i någon sjö eller åka till vår sommarstuga i Närpes.

Farvoritglass och favoritsommarlåt?

- Ässämix isglass svarar Nikko utan att fundera. Jaa, låten kan jag inte alls svara på. Allt går att ha kul till om det är bra tempo.

Även Nikko vill skicka en hälsning till följarna.

- Nu lönar det sig att komma och titta på våra matcher. Det är ganska många nya spelare i laget, men jag har förstått att Blue Fox har bra fans och brukar ha mycket publik på matcherna. Det vill jag uppleva och det vill jag också att våra motståndare ska få uppleva.

Andreas Nybys kommentarer om Susanne Nikko.

- En back som jag vill att ska vara offensiv. Hon har bra ben och jag vill att hon ska gå med i anfallet. Hon är bra på att täcka skott. Vi ska jobba med hennes självförtroende. Utanför plan är hon en riktig lurifax.

Säsong Lag Nivå Matcher Mål Pass Totalt
2015-2016 Nurmon Jymy Division 2 18 1 2 3
2016-2017 Nurmon Jymy Division 2 16 2 4 6
2017-2018 SPV Division 2 8 0 1 1
2017-2018 SPV A-flickor division 1 13 0 1 1
2018-2019 SPV Division 2 18 3 4 7
2019-2020 SPV Division 2 18 2 8 10
2020-2021  SPV Division 1  2 0 0 0
2020-2021 SPV Ligakval 6 0 1 1
Senast uppdaterad fredag, 03 september 2021 11:56