Blue Fox till Liigan

Blue Fox damerna säkrade igår avancemang till F-liga B efter att man besegrade LoSB i Lojo med 6-2. Matchserien som spelades i bäst av fem matcher vann Blue Fox med 3-0, så det var inte något snack om saken.

Blue Fox damerna säkrade avancemang på lördag kväll.
Foto: Anssi Koskinen

När vi får tag på tränaren Andreas Nyby dagen efter avancemanget, sitter han i solen och njuter.

- Avancemanget var nog en otrolig upplevelse ska jag säga dig. Spelarna sa att det inte fanns ord för att beskriva känslan.

Trots att Blue Fox hade ett spelmässigt övertag i matchen gjorde man bara ett mål i den första perioden. Victoria Blomqvist förde upp Blue Fox i ledning vid tiden 7.22 på Alma Hedmans passning.

Victoria Blomqvist och tvåmålsskytten Julia Storskrubb, två spelare som inte utmärkt sig som målskyttar, stod på lördag för matchavgörande insatser.

- Jag är verkligen glad för både Victorias och Julias skull. Julia kom in i truppen mitt under säsongen och hon har tagit en plats. Hon jobbar hårt för laget. Igår råkade hon vara på rätt plats och sprättade dit två bollar.

- Victoria är en allroundspelare. Man vet vad man får när man har henna på plan. Hon är otroligt bra på att täcka bort skottlinjen för motståndare och på att ta bort diagonalpassningar. Hon har tidigare varit en spelare som varit lite i skymundan, men jag tycker att hennes utvecklingskurva har pekat rakt uppåt den här säsongen.


Julia Storskrubb blev tvåmålsskytt i matchen.
Foto: Anssi Koskinen

I den andra perioden kom det avgörande rycket i matchen. Inom mindre än två minuter gjorde man tre mål. Först var det just Julia Storskrubb som vid tiden 23.07 ökade på till 2-0 på Emma Nordströms passning. Sen fyllde Lina Nyby och Noora Lapinkoski på med 3-0 och 4-0. Lapinkoski assisterades av Pia Juhala.

Julia Storskrubb ökade med sitt andra mål för dagen på till 5-0 på Victoria Blomqvists passning innan Katja Garton kunde reducera till 1-5 för hemmalaget.

I den tredje perioden tog det ända till de två sista minuterna innan någon skrev in sig i målprotokollet. Hemmalaget hade plockat ut målvakten Jenni Sassi när Emma Vähäkangas satte 6-1 på passning av Noora Isomäki.

Med 35 sekunder kvar att spela av matchen fastställde Cecilia Johansson slutresultatet till 2-6 på passning av Peppi Jordman.


Andreas Nyby tillsammans med Noora Lapinkoski stående och Suvi Hautala.
Foto: Anssi Koskinen

De som såg på matchen via Solidsport kunde också se att Nyby satte sig ned vid slutsignalen istället för att som laget rusa in på plan.

- Det var en lättnad vid slutsignalen. Vi föll på målsnöret för två år sedan när vi förlorade i femte och avgörande match mot Welhot. Efter förra säsongen som avbröts på grund av corona var det här en revansch.

- Jag är stolt över att vi klarade att fokusera på målet. Vi var nära att falla ut redan i gruppspelet, men vi hade lite flyt.

- Jag tror att för oss så svängde det när vi förlorade mot SPV hemma. Det väckte laget och alla insåg att vi måste jobba för varandra.

När vi ska avsluta samtalet berättar Andreas som bor i Monäs att han ska lägga ut båten.

- Jag har redan under ett par veckoslut tänkt lägga ut båten, men jag har varit upptagen med innebandy. Men jag har nog hunnit vara på sjön redan idag, jag var ut med en kompis och lade ut nät.


Simone Blom har varit med sen starten med Blue Fox damlag.
Foto: Anssi Koskinen

Vi får också tag på Simone Blom, den enda spelaren som varit med från start med Blue Fox damerna, dagen efter avancemanget och vi ber henne beskriva känslorna.

- Oj, vad ska jag säga? På ett sätt var det en lättnad. Det har varit en svår säsong med corona, så det var en lättnad att vi fick spela om avancemang och att vi fick avgöra på plan istället för att det skulle ha blivit ett skrivbordsbeslut.

- Sen tycker jag att det var roligt att få säkra avancemanget tillsammans med de yngre flickorna. Det var roligt att få göra det här tillsammans med dem även om många nu försvinner iväg för studier.

Simone tycker att Blue Fox hör hemma bland de 16 bästa damlagen i Finland.

- Jag tycker att vi har förutsättningar att spela på den nästhögsta nivån. Tidigare hette serien division 1, men nu heter den B-ligan. Jag har en känsla av att namnändringen har gjort att serien är mera professionell.


Glädjen var stor när slutsignalen ljöd.
Foto: Anssi Koskinen 

Vad var det som gjorde att Blue Fox nu säkrade avancemang när man föll på målsnöret för två år sedan?

- Jag tycker att vi blivit bättre som lag. Vi har alla jobbat mot samma mål. Sen har vi varit väldigt sammansvetsade och alla är kompisar både på plan och utanför plan.

Kommer vi att få se damlagets trotjänare Simone spela ligainnebandy med Blue Fox?

- Det där måste jag nog fundera lite på. Det är klart att det skulle vara kul, men kraven höjs nog ordentligt inför en ligasäsong.

Men skulle det inte vara kul att sen på ålderdomshemmet berätta att du har spelat ligainnebandy?

- Ja, det är klart att det är en sak som man får beakta säger Simone med ett skratt. Vi får se hur våren och sommaren utvecklar sig.

När slutsignalen gick på lördag belönades alla i damlaget med varsitt pannband med hashtagen #blufoxtiliigan, vem var det som myntade det uttrycket?

- Det var Celine Hellström som började med det. Det var en kul grej som vi kanske inte trodde kunde bli verklighet, men nu har det blivit det.

Vad gör då Simone dagen efter avancemanget?

- Allt som blivit ogjort under den senaste månaden. Jag oljar terrassen och räfsar löv säger Simone med ett skratt.

Från föreningen vill vi gratulera damlaget till avancemanget till F-liga B! #bluefoxtiliigan

 


Glädjescener efter säkrat avancemang.
Foto: Anssi Koskinen

Blue Fox damer 2020-21

1 Hannah Pekkarinen
3 Alma Hedman
6 Emma Vähäkangas
7 Isabella Helsing
9 Emelie Penttinen
10 Sofia Holm
11 Lina Nyby
12 Victoria Blomqvist
13 Elin Wik
17 Julia Storskrubb
19 Noora Isomäki
20 Noora Lapinkoski
21 Pia Juhala
24 Simone Blom
26 Johanna Strömsholm
30 Suvi Hautala
34 Milla Johansson
37 Michelle Björkholm
41 Emma Nordström
49 Jessica Storskrubb
64 Evelina Rudnäs
99 Iitu Riippa

Andreas Nyby (huvudtränare)
Anders Klemets (tränare)
Michelle Björkholm (manager)
Peter Nordström (lagledare)

Senast uppdaterad lördag, 01 Maj 2021 11:42