Finalveckoslut

Blue Fox damerna spelar detta veckoslut två finalmatcher i kvalet till F-liga B. Motståndare är SS Nova från Helsingfors, men båda matcherna kommer att spelas i Esbo.

Damerna fick fira i gruppspelet, får man det också efter helgens matcher?
Foto: Anders Wingren

På grund av de pågående studentskrivningarna har Blue Fox valt att igen erbjuda motståndarna att spela båda helgens matcher på deras hemmaplan. Det här betyder att man spelar på lördag kl. 16.30 och söndag kl. 13.00 i Stars Arena i Esbo. Om det krävs en tredje och avgörande match i finalserien, så kommer den att spelas onsdag 31.3 kl. 18.00 i Stjärnhallen.

Andreas Nyby konstaterade redan när det blev klart att SS Nova skulle bli finalmotståndare att det är ett helt annat motståndare än Northern Stars.

- SS Nova är ett erfaret och spelskickligt lag. Man rör sig inte lika mycket som Northern Stars utan här är det mera bollen som gör jobbet. Northern Stars hade en väldigt ung trupp och deras spel byggde mycket på fart och högt tempo. I finalerna kommer det att bli en annan matchbild.


Ska Simone Blom få kröna sin långa karriär i Blue Fox med ett avancemang till ligan?
Foto: Anders Wingren

I gruppspelet i ligakvalet slutade SS Nova på andra plats med 15 poäng, precis som seriesegraren Northern Stars. Överlägset bästa poängplockaren i gruppspelet var Henrikka Keinänen med 7+11=18 poäng på sex matcher. Näst bäst i SS Nova var Moona Koskimäki med 5+2 på sex matcher och sen hittar vi Jasmin Paloniemi med 1+6 på sex matcher och Maiju Parttimaa med 6+0 på sex matcher. Niina Kovasiipi vaktade målet i tre matcher med räddningsprocenten 85,19%, medan Lyydia Kolehmainen hade 80,85% och Siru Pyykö 72,22%.

I semifinalskedet fick SS Nova spela mot SPV från Seinäjoki. Man besegrade SPV i två raka matcher med resultaten 6-5 efter förlängning och 9-0. Här var det Hanna-Ritta Tölli som var poängbäst med 4+1 på två matcher. Keinänen samlade här 2+3 på två matcher, medan Moona Koskimäki hade 1+4 på två matcher. Niina Kovasiipi vaktade målet i båda matcherna med räddningsprocenten 83,33%.


Jenni Morottaja är en av de bästa damspelarna genom tiderna i Finland.
Foto: Joni Hildén

Den kanske mest intressanta spelaren i SS Nova hittar vi däremot på backplats och hon heter Jenni Morottaja. Morottaja har spelat 277 matcher i innebandyligan med poängen 127+140=267. Hon har två FM-guld, tre silver och ett brons. Morottaja har spelat 57 landskamper för Finland med poängen 22+23=45. Hon har ett VM-guld, två VM-silver och ett VM-brons. Hon blev vald till årets damspelare i Finland 2005 och All Stars i VM 2007. Helt enkelt en av de bästa damspelarna i Finland genom tiderna.

Ser vi ur ett mera lokalt perspektiv så är Trang Le ett intressant namn i SS Novas trupp. Le är hemma från Jakobstad och har Jeppis FBC som moderklubb. I gruppspelet deltog Le i två matcher utan poäng, men i semifinalerna mot SPV var hon inte med i laguppställningen utan hade hand om markservicen. Vi får se om Le ryms med i truppen mot Blue Fox.
Blue Fox besegrade precis som SS Nova sin motståndare i semifinalen med två raka matcher. Matcherna mot Northern Stars slutade 4-3 och 6-5.


Suvi Hautala jublar efter att hon gjort mål mot KaPa-65.
Foto: Anders Wingren

Lina Nyby var bästa poängplockare med 4+0 i semifinalskedet, medan Suvi Hautala hade 2+2 och Sofia Holm stod för 2+1. Hannah Pekkarinen hade räddningsprocenten 87,10%. I gruppspelet var det Lina Nyby som var Blue Fox bästa poängplockare med 5+4 på sex matcher, medan Noora Isomäki hade 1+8 och Emma Vähäkangas stod för 6+1.

Blue Fox är ute med en något tunnare trupp än vanligt. Med i bussen till Esbo finns 13 utespelare och en målvakt. Andreas Nyby förklarar varför.

- Det beror till viss del på arbetsförhinder. Vi har också några som har förkylning. Det är inte Corona, men de blev hemma.

Nyby poängterar samma saker som inför semifinalerna.

- Vi ska töja ut vårt tålamod ännu mera. Sen gäller det att hålla bort motståndarna från de farliga områdena. Det blir viktigt att ligga rätt i försvaret och att täcka bort skotten. Sen gäller det för oss att svänga spelet snabbt. På söndag eftermiddag ser vi hur vi har lyckats.

SS Nova sänder båda helgens matcher på Solidsport. På lördag börjar matchen kl. 16.30 och på söndag börjar den kl. 13.00. Klä dig i blått och häng med!

Senast uppdaterad lördag, 27 mars 2021 10:36