Två semifinaler i Esbo

I helgen inleder Blue Fox damerna semifinalskedet av kvalet till F-liga B. Eftersom Blue Fox slutade på andra plats i kvalgrupp A, möter man vinnaren i kvalgrupp B, som är Northern Stars från Esbo. Lagen kommer att mötas i en matchserie bäst av tre matcher. De två första matcherna spelas på lördag och söndag i Esbo.

Det kommer att bli hård kamp i matchserien mot Northern Stars. 
Foto: Anders Wingren

Enligt det ursprungliga matchprogrammet skulle lördagens match spelas i Esbo, medan lagen på söndag skulle mötas i Nykarleby. En eventuell tredje och avgörande match hade i så fall spelats i Esbo på tisdag.

Eftersom Blue Fox har flera flickor som skriver studenten och eftersom man befinner sig mitt i skrivningarna var det inget alternativ att åka mitt i veckan till Esbo. I så fall hade man tvingats spela med kraftigt reducerad trupp. Blue Fox valde därmed att erbjuda Northern Stars möjligheten att få hemmaplansfavör både lördag och söndag, medan en möjlig tredje och avgörande match spelas i Nykarleby på onsdag.


Andreas Nyby säger att det gäller att ha fokus, tålamod och att lagmedlemmarna måste jobba för varann.
Foto: Anders Wingren

Vi får tag på damlagets tränare Andreas Nyby när han och resten av laget sitter i bussen på väg mot Esbo.

- Vår gameplan är i stort sett samma som senaste helg. Vi ska stänga mitten och tvinga motståndarna att göra dåliga beslut. Det gäller att ha fokus, tålamod och jobba för varann, så får vi se på söndag eftermiddag hur det har gått.

Northern Stars är en obekant motståndare för Nyby och damlaget.

- Vi har ingen större vetskap om hur motståndarna spelar, men jag antar att de springer mycket och är bra med boll. En av deras tränare känner jag till och någon av flickorna i laget är bekanta från när B-flickorna spelade i FM-serien.


Lina Nyby var poängbäst i gruppspelet med 5+4=9 poäng på sex matcher.
Foto: Anders Wingren

Blue Fox slutade som sagt på andra plats i kvalgrupp A efter att man förra söndagen besegrade KaPa-65 med 8-3 i en måstematch. Vinsten innebar att man passerade KaPa-65 i tabellen. Blue Fox plockade elva poäng på sex matcher. Etta i gruppen blev SPV med 15 poäng och KaPa-65 slutade på tredje plats med tio poäng. I grupp B var det två lag som dominerade händelserna. Både gruppvinnarna Northern Stars och SS Nova slutade på 15 poäng, medan trean RSS Panthers bara samlade fem poäng. Det här betyder att SPV från grupp A möter SS Nova från grupp B i det andra semifinalparet.

Blue Fox bästa poängplockare i gruppspelet var Lina Nyby med 5+4=9 poäng på sex matcher, vilket också gav henne en första plats i poängbörsen. Noora Isomäki följde upp med 1+8=9 poäng på sex matcher, medan Suvi Hautala stod för 4+4=8 poäng och Emma Vähäkangas 6+1=7 poäng på sex matcher. Noora Lapinkoski hade 4+2=6 poäng på sex matcher och slutade på tionde plats i poängbörsen. Isabella Helsing hade räddningsprocenten 90,91%, medan målvaktskollegan Hannah Pekkarinen räddade 83,33% av skotten.


Noora Isomäki var tongivande i gruppspelet med sina 1+8=9 poäng.
Foto: Anders Wingren

Även Northern Stars hade fem spelare bland de tio bästa i poängbörsen för gruppspelet. Annajulia Järvelä hade 6+2=8 poäng på sex matcher, vilket gav henne en andra plats. Pinja Suhonen stod för 4+4=8 poäng på fyra matcher, medan Jasmine Hammarberg hade 3+5=8 poäng på sex matcher. Eveliina Hana samlade 5+2=7 poäng och Venla Airaksinen 3+4=7 poäng på sex matcher. Ser man på poängen så verkar Northern Stars ha ett jämnt lag med många olika poängplockare. Northern Stars använde sig av tre målvakter i gruppspelet. Edit Rautakoski hade räddningsporcenten 94,81%, Satu Pekkarinen 92,00% och Helmi Rauhala 65,63%.

Vinnarna i semifinalerna möts i final i kvalet till F-liga B, medan förlorarna får avsluta sin säsong. Vinnaren i finalen får en plats i F-liga B, medan förloraren får möta LoSB, som slutade sist i F-liga B, för att kvala om en ligaplats.

Blue Fox matcher som spelas på lördag kl. 16.30 och söndag kl. 13.00 direktsänds via hemmalagets kanal på Solidsport.


Vi får hoppas damerna får jubla lika mycket efter helgens matcher som man gjorde efter matchen mot KaPa-65.
Foto: Anders Wingren

Senast uppdaterad lördag, 20 mars 2021 12:15