Damerna fortsätter kvala

Blue Fox damerna fortsätter kvala till F-liga B efter att man på söndag besegrade KaPa-65 med 8-3 efter perioderna 0-1, 2-0 och 6-2. I nästa skede av kvalet kommer Blue Fox att möta Northern Stars från Esbo i en matchserie i bäst av tre matcher.

Emma Vähäkangas lade grunden till Blue Fox seger, assisterad av lagkapten Noora Isomäki.
Foto: Arkiv/Anders Wingren

Även om Blue Fox dominerade skottstatistiken från start i söndagens match mot KaPa-65, tog det ända till mitten på tredje perioden före man gjorde ett ryck i målprotokollet och säkrade segern.

Det var till och med gästerna som tog ledningen i drabbningen genom Nenna Pantsar på passning av Klinta Martinjekaba. Nästan halva matchen var passerad före Emma Vähäkangas kunde kvittera med ett långskott, Noora Isomäki spelade fram. Efter att samma duo höll sig framme vid tiden 33.55 kollade hemmalaget aldrig i backspegeln.


Noora Lapinkoski gjorde inte något misstag när hon frispelades.
Foto: Arkiv/Anders Wingren

Noora Lapinkoski ökade på ledningen till 3-1 vid 45.30 när hon frispelades av Victoria Blomqvist. Gästerna kom emellan med en reducering en och en halv minut senare genom Riina Rantanen på passning av Essi Kutila. Dryga halvminuten senare kom matchens pärla. Emma Vähäkangas jobbade fram bollen längs med vänsterkanten i egen zon, därefter avancerade hon in i anfallszon och spelade snett bakåt till Johanna Strömsholm som fick sätta bollen i tomt mål förbi en överspelad målvakt.


Johanna Strömsholm fick sätta bollen i tomt mål.
Foto: Arkiv/Anders Wingren

Vid 49.22 tog KaPa-65 timeout, men det hade ingen större inverkan på Blue Fox framstormning. Vid 50.06 gjorde nämligen Suvi Hautala 5-2 för hemmalaget. Simone Blom punkterade slutligen matchen med sitt 6-2 mål i tomt mål vid tiden 54.57.

Lagen gjorde ännu tre mål. Nenna Pantsar reducerade till 6-3, medan Suvi Hautala och Lina Nyby fastställde slutresultatet 8-3.


Andreas Nyby är nöjd med lagets insats under helgen som gick.
Foto: Arkiv/Anders Wingren

När vi får en pratstund med damlagets tränare Andreas Nyby på måndag kväll är han av naturliga skäl nöjd med helgen.

- Vi följde vår matchplan mot KaPa-65. Vi ville inte ge dem skottutrymme eftersom vi visste att de hade bra skyttar. Därför backade vi hem och täckte bort skottlinjerna. Sen ville vi svänga spelat snabbt.
- Jag tyckte det också syntes att KaPa-65 inte kunde spela samma fula spel som de spelade på hemmaplan. När det inte var möjligt att spela fult kom våra spelare mera till sin rätt.

Nyby kan också berätta hur det fortsatta kvalet går till.

- Vi har flera spelare i laget som skriver studenten och det här kvalet kommer mitt i skrivningarna. Vi har därför erbjudit motståndaren Northern Stars att vi till helgen spelar både lördag och söndag i Esbo. En möjlig tredje match spelas i Stjärnhallen på onsdag nästa vecka.
- Eftersom vi ändå inte får ha publik på matchen så är det ingen större hemmaplansfördel. Jag tycker det är onödigt att vi först kör ner till Esbo och sen sätter sig båda lagen i varsin buss för att nästa dag mötas i Nykarleby. Hade vi dessutom varit tvungna att åka mitt i veckan till Esbo för att spela en tredje match hade vi haft spelare som inte kunna följa med på grund av studentskrivningarna.

Preliminärt matchprogram

Lördag 20.3 kl. 16.30 Northern Stars – Blue Fox, Esbo
Söndag 21.3 kl. 13.00 Northern Stars – Blue Fox, Esbo
Onsdag 24.3 kl. 18.00 Blue Fox – Northern Stars, Nykarleby

Senast uppdaterad måndag, 15 mars 2021 18:20