Gruppspelets två sista matcher

Blue Fox damerna avslutar gruppspelet i kvalet till F-liga B med hemmamatcher både lördag och söndag. På lördag är det SalBa från Raumo som står för motståndet och på söndag är det KaPa-65 från Nystad som kommer till Stjärnhallen.

Tränare Andreas Nyby hoppas få se mera av den här varan i helgens matcher.
Foto: Anders Wingren

Blue Fox ligger på en tredje plats i tabellen för grupp A i kvalet till F-ligan. På fyra matcher har man skrapat ihop fem poäng. Före sig i tabellen har man SPV med tio poäng och KaPa-65 med nio poäng. Eftersom bara de två första lagen i gruppen tar sig vidare till följande omgång av kvalspelet, så krävs det näst intill full utdelning i helgens matcher för att Blue Fox ska ha en chans till vidare spel.

Förra lördagens hemmaförlust mot SPV med 7-4 var kanske inget som damerna hade räknat med. SPV, i nuvarande form, har nämligen aldrig tidigare besegrat Blue Fox, men i lördags skedde det. Gästerna ledde matchen efter första perioden med 3-2. Målgörare för hemmalaget var Emma Vähäkangas gånger två. Gästernas mål gjordes av Vilma Kangas x 2 och Veera Kosonen.


Johanna Strömsholm firar sitt mål i lördagens match.
Foto: Anders Wingren

I den andra perioden kvitterade hemmalaget genom mål av Johanna Strömsholm och Lina Nyby, medan Alisa Hirvelä målade för SPV. Allt skulle därmed avgöras i den tredje perioden där Veera Lehtimäki visade vägen för gästerna med sina två mål som förde upp SPV i en 6-4 ledning. Hemmalaget plockade naturligtvis ut målvakten Hannah Pekkarinen och spelade med sex utespelare, men det blev varken reducering eller kvittering utan istället prickade Sofiina Sutinen in 7-4 på passning av gästernas målvakt Lisette Blomqvist. Något av en revansch för Blomqvist som inför säsongen inte fick kontrakt med Blue Fox utan istället blev tvungen att söka matchtid hos konkurrenten SPV.

Kombattanterna Blue Fox och SPV fortsatte med match på söndag i Seinäjoki och där var det Blue Fox som gick segrande ur drabbningen, men det skulle krävas straffar för det. Ställningen efter ordinarie matchtid var 2-2 med Noora Lapinkoski och Simone Blom som målskytar för Blue Fox och Sofia Lahti och Janika Pietilä som målskyttar för SPV. Eftersom förlängningen förblev mållös gick matchen till straffar.


Simone Blom stod för ett av målen under ordinarie matchtid.
Foto: Anders Wingren

Efter de två inledande paren var Blue Fox i ledning med 2-0 efter mål av Pia Juhala och Emma Vähäkangas, men där tog det roliga slut för en stund. Ida Kuoppala och Anna Kulmala i hemmalaget satte sina straffar, medan Blue Fox straffläggare bommade. Efter fem par var ställningen därmed 2-2 och straffläggningen fortsatte parvis tills en vinnare skulle hittas. I det sjätte paret missade både Anna Kulmala och Pia Juhala. I det sjunde paret prickade både Sofia Lahti och Emma Vähkangas målet. I det åttonde paret missade Iida Kuoppala, medan Sofia Holm hittade rätt och avgjorde till Blue Fox fördel.


Sofia Holm, i mitten, satte den avgörande straffen mot SPV.
Foto: Anders Wingren

Som det ser ut nu, behöver Blue Fox helst ta full pott i helgens matcher, vilket ger laget elva poäng i tabellen. Samtidigt får KaPa-65 som mest ta en poäng. Huvudtränare Andreas Nyby räknar med att man måste vinna båda helgens matcher för att gå vidare.

- Vi måste vinna båda matcherna och så behöver vi får hjälp av SPV. Vi ska försöka göra mål, som vi har haft en del problem med tidigare.

- Vi vill göra många mål i dagens match och försvara oss som ett lag. Vi ska ha tålamod på plan och göra det svårt för motståndarna att komma in i boxen. Varje spelare ska sköta sin del. Vi ska göra det här tillsammans, så ser vi hur det blir på söndag efter matchen.

När Blue Fox mötte SalBa i kvalets första match var man bättre med siffrorna 9-1. I bortamatchen mot KaPa-65 fick man en dålig start och förlorade med 4-3. I den matchen var Nyby överraskad över det hårda och fula spel som domarna tillät och berättade efteråt att han var rädd för att skicka ut sin spelare på plan. Vi får hoppas att helgens domare har bättre koll på situationen.

Vi önskar damerna lycka till i helgens hemmamatcher. Både lördagens match mot SalBa och söndagens match mot KaPa-65 börjar kl. 15.00 och kan ses på Solidsport.

Senast uppdaterad lördag, 13 mars 2021 12:57