Två gånger SPV

Blue Fox damernas kvalserie fortsätter inkommande helg med dubbla möten mot SPV från Seinäjoki. På lördag möts lagen i Nykarleby och på söndag blir det match i Seinäjoki. Vi ringde upp både Blue Fox tränare Andreas Nyby och SPV:s tränare Matti Pollari för att få deras kommentarer inför helgens drabbningar.

Johanna Strömsholm och resten av Blue Fox damerna möter SPV två gånger om i helgen.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

När jag får tag på Matti Pollari berättar han att det är hektiska dagar för tillfället.

- Vi har en 1,5 årig dotter som jag är hemma med på dagarna när frun är på jobb och när hon kommer hem åker jag iväg på träningar.

Vad tror Pollari om helgens dubbla möten mellan Blue Fox och SPV?

- För de första tycker jag att det är trevligt att vi ens får spela matcher. Vi får se hur långt vår nuvarande form räcker mot Blue Fox. Det har alltid varit bra värdemätare för oss att spela mot Fox. Vi känner nog oss som utmanare eftersom de förstärktes inför säsongen, medan vi försvagades.

Att SPV försvagades inför säsongen kan förklaras med Jenina Hämäläinen och Anna Marttala som båda flyttade till ligalaget SB-Pro under sommaren. Marttala flyttade sen innan serien startade vidare till FBC Loisto eftersom hon fick studieplats i Åbo.


SPV herrarnas tränare Tommy Koponen och damernas tränare Matti Pollari i samtal.

Vad gjorde då att SPV lyckades vinna mot både KaPa-65 och SalBa förra helgen?

- Jag var själv lite överraskad att vi lyckades vinna båda matcherna. Vi har inte erfarenheten av att spela 3 x 20 minuter och matcher som på det här sättet har resultatkrav.
- Båda våra målvakter lyckades bra i de avgörande lägena i helgens matcher samtidigt som våra utespelare tänjde sig lite extra och det avgjorde till vår fördel.

Lisette Blomqvist flyttade inför den här säsongen till SPV och jag frågor hur hon klarat sig?

- Jag tycker att Lisette har klarat sig bra. Hon har ökat konkurrensen om speltid med våra egna målvakter. Nu har ju säsongen varit som den är och vi har bara spelat fem officiella matcher, men utöver det har vi spelat 10-15 träningsmatcher.

- Lisette är en bra målvakt även om hon är lite försiktig och det kan förekomma en språkmur mellan henne och det övriga laget.


Lisette Blomqvist flyttade inför den här säsongen till SPV.
Foto: Mårten Andtbacka

Trots att SPV leder serien med två vinster ser Pollari inte det egna laget som favoriter i helgens matcher.

- Nej, det tycker jag inte att vi kan göra eftersom vi aldrig vunnit mot Blue Fox under min tid som tränare. Hur som helst fokuserar inte min tränarfilosofi på kortsiktiga resultat utan jag jobbar med att utveckla spelare.

- När jag tog över som tränare för SPV:s damer för 1,5 år sen så gick jag in med långsiktiga mål där vi siktar på att utveckla individerna. Jag ville inte locka spelare från hela landskapet för att få ihop bästa möjliga laget. Jag vill istället erbjuda en verksamhet och träningar som är så bra att de som är intresserade, själva tar kontakt för att de vill utvecklas. Det är klart att F-liga är vår målsättning på lång sikt, men vi vill inte stressa för att nå en plats i den serien. Får vi en plats, så tar vi emot den, men annars spelar vi på den nivå vi förtjänar.

Andreas Nyby får jag tag på direkt efter damernas träning på onsdag kväll. Nyby ser fram emot att få spela derbymatcher i helgen.

- Det blir intressant med lite derbykänsla. Vi har mött SPV en gång den här säsongen och då vann vi med 4-3, men det var alldeles i början av säsongen. Det ska bli intressant att se hur de har utvecklats sen dess.

- Vi går in för att vinna matchen på lördag säger Nyby med ett skratt. Flickorna är taggade efter uddamålsförlusten i Nystad i söndags. Det var en så pass snopen förlust, så jag tror flickorna kommer att vilja visa andra takter nu.

Det är viktiga poäng som står på spel i helgens matcher, men det vill Nyby tona ner.

- Det är klart att det är viktiga poäng, men vi får inte tänka för mycket på det.

Det som Nyby är mest glad för är att det blir en annan typ av innebandy i helgen.

- Det blir riktig innebandy i helgen och inget fult spel. Det är två lag som vill spela innebandy som möts och det blir roligt.

Vill du se två lag som vill spela innebandy, så ska du söka dig till Blue Fox kanal på Solidsport kl. 15.00 på lördag. Där direktsänder vi matchen mellan Blue Fox och SPV.

 

Senast uppdaterad torsdag, 04 mars 2021 12:02