Tre poäng från sydvästra Finland

Blue Fox damerna kom hem med tre poäng från helgens matcher i sydvästra Finland. På lördag besegrade man SalBa i Raumo med 9-1, medan man på söndag åkte på en knapp förlust med 4-3 mot KaPa-65 i Nystad.

Sofia Holm var poängbäst i helgen med sina 1+2 på två matcher.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

I lördagens match mot SalBa var det inget snack om saken. Blue Fox ledde matchen med 2-0 efter första perioden efter mål av Emma Vähäkangas och Johanna Strömsholm.

- Det syntes nog i första perioden att det var vår första match på länge säger huvudtränare Andreas Nyby. Vi var lite yra och ville för mycket. Det var som får som kommer ut på vårbete.

I den andra perioden trummade Blue Fox på med två mål av Johanna Strömsholm och Suvi Hautala innan hemmalaget hann emellan med ett mål av Essi Mattila. I slutet av andra perioden ökade Pia Juhala på till 5-1 på passning av Noora Isomäki.

- Vi hade nog matchen i våra händer redan efter första perioden. Motståndarna skapade egentligen inga farligheter. När vi spelade vårt eget spela hade de inget att sätta emot säger Nyby.

Efter drygt sex minuter spelats av den tredje perioden tilldömdes Blue Fox ett straffslag som Emma Vähäkangas fick ta hand om. Hon gjorde inte något misstag, utan satte bollen bergsäkert i mål. Du kan se straffen på Facebook. Noora Lapinkoski, Lina Nyby och Sofia Holm ökade ännu på med tre mål för att fastställa slutresultatet till 9-1

Lördagens match var en övertygande uppvisning av Blue Fox som fullkomligt körde över motståndarna. Det var aldrig något snack om saken utan Blue Fox var det bättre laget matchen igenom. Hannah Pekkarinen i Blue Fox-målet stod för 20 räddningar på 21 skott och hade räddningsprocenten 95,24.


Hannah Pekkarinen gjorde en bra match mot SalBa. 
Foto: Jari Mäki-Kuutti

I den andra matchen för helgen fick Blue Fox en bra start när Jessica Storskrubb gjorde 1-0 efter knappt två minuter. Sofia Holm stod för framspelningen. Hemmalaget kom dock igen och Laura Piiroinen kvitterade sju minuter senare. När Lina Nyby utvisades vid tiden 13.14 utnyttjade KaPa-65 det och gick upp ledning med 2-1 efter ett mål av Julia Hakanpää. Drygt en minut senare gjorde Emilia Hakanpää 3-1.

- I söndagens match valde vi att avvakta från början och det var nog ett misstag säger Nyby. Vi var inte riktigt på tårna i första perioden. Tyvärr förlorade vi matchen på det.

Från den andra perioden valde Blue Fox att lyfta sin press och man skapad tryck på motståndarnas mål. Vid 25.07 tilldömdes Joanna Paukkunen i hemmalaget en utvisning, men Blue Fox kunde tyvärr inte utnyttja överläget. När drygt 33 minuter spelats reducerade Alma Hedman till 2-3 på passning av Sofia Holm. Tyvärr höll sig Essi Kutila framme och förde upp hemmalaget i en ny tvåmålsledning bara två minuter senare.

- Vi skapade många bra mållägen, men tyvärr satte vi inte vår chanser säger Nyby.

Blue Fox fortsatte med sin höga press i tredje perioden och vid tiden 53.20 gav den utdelning när Pia Juhala hittade rätt med ett långskott. Med 6.40 kvar att spela av matchen hade Blue Fox gott om tid att kvittera. Vid 57.28 tog man timeout och från 58.43 spelade man med sex utespelare och trots att man skapade några riktigt bra chanser under slutminuten så slutade matchen med hemmaseger 4-3.


Pia Juhala gjorde mål mot både SalBa och KaPa-65.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Nyby säger att både han och spelarna är förvånade över det hårda spelet som tilläts i båda helgens matcher.

- Motståndarna spelade väldigt fult och domarna tillät det spelet. Det är nog värsta helgen jag varit med om när det kommer till fult spel både de man ser på motståndarna och på domarna och då har jag varit med länge.
- Emellanåt var vi rent ut sagt rädda att skicka ut spelarna på planen. Vi var rädda för att de skulle bli skadade. Vi är helt enkelt inte vana vid det här spelet.

När vi blickar framåt mot inkommande helg, så väntar dubbelmöte mot SPV. Hemma på lördag och borta på söndag.

- Jag tror att det här kommer att bli en väldigt jämn serie. Inget är förlorat trots att vi förlorade mot KaPa-65. Vi har allt i egna händer. Jag tror alla lag i den här serien kommer att förlora någon match, så på det viset är det inte hela världen att ha en förlust.
- SPV är ett lag med mycket spring i benen. De springer, springer och springer. När vi mötte dem i början på säsongen, så vann vi med 4-3.

Lördagens hemmamatch mot SPV börjar kl. 15.00. Matchen spelas tyvärr utan publik, men vi sänder den via vår kanal på Solidsport. Välkomna med!

Senast uppdaterad måndag, 01 mars 2021 14:34