Seriepremiär i Karleby

Damerna inleder seriespelet på söndag i Karleby. Även om serienivån är ny, så är det bekant motstånd i den första turneringen i form av SPV från Seinäjoki och FBC Remix från Storkyro.

Noora Isomäki är ny lagkapten för damlaget. Här med Suvi Hautala till vänster och Pia Juhala till höger.

Division 1 för damer återkommer inför denna säsong, men det är på sätt och vis en ny serienivå med nya förutsättningar. Serien spelas i turneringsform och matcherna spelas 3 x 15 minuter med effektiv matchtid.

Söndagens första motståndare, SPV, var förra säsongen Blue Fox främsta utmanare om seriesegern i division 2 Österbotten. Det skilde sex poäng mellan lagen i sluttabellen och Blue Fox gick segrande ur de inbördes mötena med 6-1 och 7-4. SPV har inför denna säsong tappat sina två bästa poängplockare i Anna Marttala och Jenina Hämäläinen som lämnat för ligalagen FBC Loisto respektive SB-Pro.

Trots det finns det en hel del intressanta spelare i SPV. Målvakten Lisette Blomqvist flyttade inför denna säsong till SPV, men det finns även andra med Blue Fox-bakgrund i laget. Janika Pietilä har gjort en säsong med Blue Fox damerna i division 1, medan Iina-Maria Hakala har gjort en säsong med Blue Fox B-flickor i FM-serien.

I den andra matchen för dagen är det FBC Remix som står för motståndet. FBC Remix var trea i division 2 Österbotten förra säsongen. Man slutade på 22 poäng efter 20 matcher. Matcherna mot Blue Fox slutade i förluster med 5-2 och 7-0.

FBC Remix två bästa poängplockare förra säsongen var Lotta Munkki och Heidi Kontturi. Elisa Virtanen är lagets mest intressanta nyförvärv. Virtanen spelade förra säsongen med SB Vaasa i division 2, men har även representerat Pirkkalan Pirkat i division 1. I laget finns även två spelare med Blue Fox-koppling. Tanja Rintamäenpää har gjort tre säsonger med Blue Fox damerna i division 1, medan Venny Hovila har spelat med Blue Fox B-flickor i FM-serien.


Isabella Helsing är tillbaka i damlaget efter en paus på några säsonger. Här syns hon i OLS speldräkt säsongen 2013-14.

För Blue Fox är den nya serienivån inget annat än ett måste. Man gick nämligen obesegrade ur division 2 Österbotten. Man har kvar sina två bästa poängplockare i Johanna Strömsholm och Emma Vähäkangas, men man har även tappat en del spelare. Borta är Lisette Blomqvist, Tove Kjellman, Julina Lindholm, Rose-Marie Sandin och Sophie Björk. Nya spelare är Isabella Helsing (Blue Fox II), Suvi Hautala (Jeppis FBC), Noora Lapinkoski (Jeppis FBC) och Iitu Riippa (Nibacos/Blue Fox B-jun).


Andreas Nyby tycker att det har synts på träningarna att söndagens seriepremiär närmar sig.
Foto: Anders Wingren

Huvudtränare Andreas Nyby tycker att det ser bra ut inför seriestarten.
- Alla spelare är friska. Det har synts på träningarna att premiären närmar sig. Alla har varit mera fokuserade. Blir intressant att se var vi står just nu. Det är trots allt till våren som vi ska vara som bäst. Varje match kommer att vara viktig och målskillnad kan vara avgörande när våren kommer. Så fokus i varje match kommer att vara viktigt.

Blue Fox möter SPV kl. 12.30 och FBC Remix kl. 15.00. Matcherna spelas i Kampushallen i Karleby.

Senast uppdaterad lördag, 03 oktober 2020 23:40