Damerna vidare i cupen

Blue Fox damerna säkrade på söndag avancemang till den tredje omgången av finska cupen. Damerna inledde med att besegra Blackbirds med 3-1, förlorade med 3-2 mot ligalaget O2-Jyväskylä och besegrade slutligen SBS Vantage med 7-2 i den tredje och avgörande matchen.

Blue Fox damerna efter att man besegrat SBS Vantage i den tredje matchen.

Blue Fox inledde alltså med att möta Blackbirds från Kervo. Gästerna gick till ledning vid tiden 7.11 genom Oona-Mikaela Kyllönen. Drygt två minuter senare kvitterade Emma Vähäkangas på passning av Suvi Hautala. Ställningen efter första perioden var därmed 1-1.

När matchklockan tickat fram till 16.20 förde Suvi Hautala upp Blue Fox till ledning på passning av Lina Nyby. Knappt nio minuter senare ökade Simone Blom på till 3-1 med ett långskott. Jessica Storskrubb antecknades för passningspoängen. Blue Fox ledde därmed efter två perioder med 3-1.

Gästerna tryckte på i tredje perioden och när man plockade ut målvakten med två och en halv minut kvar att spela blev det lite spännande bland hemmafansen. När Blue Fox dessutom åkte på en utvisning med drygt en minut kvar gjorde hemmalaget det onödigt spännande för sig, men allt gick väl och matchen slutade 3-1.


Sofia Holm var poängbäst för dagen med 3+1 på tre matcher.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

I den andra matchen ställdes Blue Fox mot B-ligalaget O2-Jyväskylä. Vinnarna i denna match skulle säkra avancemang till tredje omgången av finska cupen, medan förlorarna skulle tvingas spela en tredje match.

O2-Jyväskylä behövde bara 40 sekunder för att öppna målskyttet. Rina Rautala hittade rätt på passning av Johanna Väliaho. Exakt 11 minuter senare kvitterade Jessica Storkskrubb. Jessica sprätte in returen på Emelie Penttinens skott. Ställningen efter första perioden var 1-1.

I den andra perioden återtog gästerna sin ledning. Ännu en gång var det firma Rautala-Väliaho som var i farten. Denna gång med Väliaho som målskytt och Rautala som framspelare. En stund senare kom kvitteringen. Även denna kvittering kom på en målvaktsretur. Denna gång var det Sofia Holm som var snabbast fram på Noora Lapinkoskis skott. 2-2 stod det därmed på resultattavlan inför tredje perioden.

När 35.34 spelats av matchen gjorde O2-Jyväskylä sitt tredje mål. Lagets notoriske målskytt som jag varnat för innan turneringen höll sig igen framme och satte sitt andra mål i matchen, denna gång framspelad av Jessica Lustig. Även om Blue Fox tog både timeout och spelade utan målvakt lyckades man inte kvittera och O2-Jyväskylä gick segrande ur matchen. Skotten 25-10 till O2-Jyväskylä visade att gästerna hade ett statistiskt övertag, men spelmässigt var det betydligt jämnare vilket också slutställningen visar.


Hannah Pekkarinen storspelade i matchen mot O2-Jyväskylä.
Foto: Arkiv/Jari Mäki-Kuutti

I den tredje matchen fick Blue Fox, något oväntat, möta division 2-laget SBS Vantage istället för ett returmöte med division 1-laget Blackbirds. Sofia Holm inledde målskyttet vid 9.22 och endast 11 sekunder senare ökade Jessica Storskrubb på till 2-0. Emma Nordström och Johanna Strömsholm stod för framspelningarna. Två minuter senare reducerade SBSV genom Sofia Soinne på passning av Sara Haukku. Ställningen 2-1 efter första perioden.

I den andra perioden gjordes bara ett mål och det gjordes av hemmalaget. Sofia Holm utökade till 3-1 framspelad av Emma Nordström.

Den tredje perioden avgjorde matchen slutligt. Blue Fox gjorde fyra mål genom Milla Johansson, Suvi Hautala, Johanna Strömsholm och Lina Nyby. Gästernas Marjut Klemola gjorde ett mål och därmed slutade matchen 7-2. Även skottstatistiken talade sitt klara språk i denna match, Blue Fox vann den med 27-10.

Den tredje omgången av finska cupen spelas som enskilda matcher och lottningen kommer att ske live på Facebook tisdag 15.9. Med i lottningen är åtta ligalag, fem lag från division 1 och två lag från division 2. Den uppmärksamme lägger säkert märke till att det blir 15 lag och det betyder att ett lag kommer att gå vidare till fjärde omgången av cupen utan att spela match.

Senast uppdaterad måndag, 14 september 2020 22:44