Andreas Nyby fortsätter träna damerna

När jag får tag på Andreas Nyby kan han bekräfta att han fortsätter träna Blue Fox damerna.
- Det var inte något självklart beslut. Jag behövde ha en till två veckor att fundera på saken, men eftersom säsongen avbröts på det sätt som den gjorde så kände jag att vi har saker som blev på hälft. Jag tycker att vi utvecklade spelet så mycket och att spelarna utvecklades så mycket att jag inte kan hoppa av nu.

Andreas Nyby ser fram emot en ny säsong med damlaget.
Foto: Anders Wingren

Andreas bor i Monäs och jobbar som sjukskötare på Oravais HVC, men när jag får tag på honom är det lördag och han är ledig.
- Jag har hjälpt till med städningen här hemma och så har jag jobbat lite på gården.

Efter intervjun ska Andreas på en skogsvandring.
- Vi brukar ta en runda på 10 km på lördagar och söndagar. Vi har det som tradition, men det är klart att det har blivit mera ännu mera av den varan nu när man inte kan besöka gym.

Andreas berättar att damerna har börjat träna under David Backlunds ledning. David har studerat och spelat ishockey i Sverige och har med sig en hel del inspiration därifrån.
- Vi tränar explosivitet, snabbhet och styrka. Jag tror att det här är en annan typ av träning än det som damerna tidigare varit med om. Det är nya saker för innebandyspelare. Vi tränar i två grupper med 10 spelare i vardera gruppen.

Truppen från förra säsongen är därmed intakt.
- Alla från förra säsongen är med och tränar, men några är ännu osäkra om de ska fortsätta. Jag har sagt åt dem att det är inte bråttom. De får fundera i lugn och ro. Redan under säsongen som gick sa jag att vi kommer att behöva tre nya spelare om vi avancerar. Jag vill att det ska vara spelare som går rakt in i någon av de två första femmorna.

Suvi Hautala är en av dessa spelare. Hon återvänder, som vi tidigare skrivit, till Blue Fox efter en säsong med Jeppis FBC.
- Suvi kommer att vara en viktig spelare för mig. Hon är en ledare och jag ser henne som en förstacenter. Jag vill att Suvi ska ha spelare runt omkring sig som hon trivs med. Suvi gjorde en väldigt bra säsong senast hon var i Blue Fox. Suvi och jag hade en bra dialog både när hon meddelade att hon flyttar till Jeppis och sen under säsongen som gick.


Andreas ser Suvi Hautala som förstacenter inkommande säsong.
Foto: Glenn Hägg

Andreas diskuterar även med andra spelare utifrån.
- För tillfället är det 4-5 spelare som visat intresse för Blue Fox. Vi vill ha spelare som är förstärkningar. Bra spelare som kan ta en plats bland de tio bästa spelarna i vår trupp. Jag tycker trots det att man inte ska vara rädd för att ta kontakt. Man får gärna komma med och testa på att träna med oss för att få en uppfattning om vilken nivå man ligger på i förhållande till våra spelare.

Vad kan Blue Fox erbjuda en spelare som kommer utifrån?
- Jag tycker att vi har en hög kvalitet på daminnebandyn. Kommer man till Blue Fox så får man spela med spelare som håller hög nivå. Spelar man med spelare som håller hög nivå så utvecklas man också själv. Vi behövde inte spela på max i någon seriematch förra säsongen och ändå gick vi obesegrade genom serien. Det säger en hel del om vår nivå. En annan sak som jag gärna poängterar är att i Blue Fox får man misslyckas. Det är då som man lär sig mest.

Hur ser det ut med ledarteamet inför inkommande säsong?
- Ann-Sofie Leppänen stiger tyvärr av. Hon flyttar tillbaka till Åbo på grund av familjeskäl. Det ser jag som en förlust. Hon har gjort ett väldigt bra jobb med våra målvakter. I övrigt fortsätter vi med samma grupp. Simone Blom och Peter Nordström fortsätter som tränare och Ole Lindholm fortsätter som lagledare.

Vilken typ av innebandy vill du att damerna ska spela inkommande säsong?
- Jag vill att vi spelar en innebandy med få beröringar. Niklas Wikegård som är expertkommentator inom ishockey brukar prata om man inte ska kladda med pucken. Jag tycker precis samma ska, att vi inte ska kladda med bollen. Jag vill att vi ska spela ett snabbt spel med boll med två-tre beröringar.
- Jag vill att vi ska spela ett rätlinjigt spel där vi går rakt på mål istället för att hamna ute i hörnen.
- Sen vill jag att vi ska spela med en otroligt bra press där vi gör det jobbigt för motståndarnas backar. Jag vill också att vi ska spela ett ännu bättre försvarsspel där vi gör det lätt för våra målvakter.


Andreas Nyby vill se damerna spela ett snabbt spel med få beröringar.
Foto: Glenn Hägg

Vad vill du utveckla på damsidan inom Blue Fox? Vad borde vi bli bättre på?
- Rörligheten utan boll måste vi bli bättre på. När man har slagit en passning ska man inte bli kvar på samma ställe och vänta på att bollen kommer tillbaka utan flytta sig till en ny position.
- En annan ska som jag reagerat på inom flick- och daminnebandyn är att man är dålig på att träna med äldre och duktigare lag. Om man vill bli bättre så måste man våga träna med äldre spelare, annars kommer vi att få ett problem inom föreningen. Redan efter jul bjöd jag in spelare från B-flickorna att träna med damerna, men det var väldigt få som dök upp.
- Inkommande säsong har vi flera spelare som antagligen spelar sin sista säsong med Blue Fox på en tid. De går ut gymnasiet och studier kommer att föra dem till andra orter. Då behöver vi fylla på med nya spelare underifrån. Jag hoppas att det finns B-flickor som redan i sommar vill träna med oss, så att de får känna på vad det är för nivå på våra träningar och vad som krävs om man ska ta en plats.

Vad är vi bra på inom Blue Fox?
- Det finns en nivå som passar alla. Vi är en lagom stor förening där alla vet vem som tränar olika lag. Det är lätt att prata med andra tränare inom föreningen. Jag har själv haft mycket hjälp av Jori Isomäki och Kenneth Björkholm. Jag tycket att nya tränare gärna får fråga av oss som varit tränare längre om de har något problem eller något som de behöver hjälp med. Då behöver man inte göra samma misstag som vi gjorde i början.


Andreas Nyby förklarar och Noora Lapinkoski lyssnar.
Foto: Johanna Åman

Vad borde vi som förening utveckla?
- Vi borde bli bättre på att se lite längre än bara Nykarleby när det gäller både spelare och sponsorer. Jag tycker att vi borde ordna en weekend för flick- och damspelare och en annan för pojk- och herrspelare. Att vi skulle bjuda in spelare från hela nejden som skulle få pröva på att träna med våra damer och herrar. Det är klart att språket är ett hinder för oss. Jag pratar ingen bra finska, men jag har alltid klarat av att göra mig förstådd när jag rört mig runt omkring i Finland.

I dagsläget har det inte kommit någon information från förbundet om deltagande lag och zonindelning för division 1.
- Jag hoppas att vi får lite nya motståndare. Att vi inte ska behöva möta alla de fyra lag som var i samma zon som oss i division 2. Klart att jag hellre hade spelat enskilda matcher, men nu blir det turneringsdagar med två matcher per dag och speltiden 3 x 15 minuter.
- Jag tror att det blir en nivåhöjning, med två tuffa matcher per turneringsdag. Jag tror att matcherna kommer att spelas i samma tempo som i lilla cupfinalen mot TPS 3. Det betyder att man måste vara fysiskt väl förberedd när säsongen drar igång och om man ska orka med två tuffa matcher.

Varför ska man komma och kolla på Blue Fox damerna nästa säsong?
- Kom och se spelare som vill utvecklas. Vi bjuder på snabbt spel och bra rörlighet. Det är bra fart på det här laget. Vi har de bästa spelarna som finns häromkring plus en skallig tränare.

Vad har du för sommarplaner?
- Jag hade planerat åka till Norge och jobba, men det blir inte av. Jag ska måla huset. I övrigt blir det rätt så mycket innebandy med planering, träningar, e-post och telefonsamtal. Jag hoppas denna säsong ha femmorna klara i ett tidigare skede.

Vad är din favoritglass?
- Vaniljmjukglass

Till sist vill Andreas ännu skicka några hälsningar.
- Våga komma och prova på att träna med oss. Sen hoppas jag att publiken kommer och ser på våra matcher. Sista hälsningen går till domaren Ari-Pekka Harju, jag hoppas att han gör bra sommarträningar så att han hinner med på våra matcher.

Senast uppdaterad söndag, 10 Maj 2020 22:13