Lilla cupfinalen spelas i Stjärnhallen

På lördag bjuds alla innebandyintresserade på en ovanlig godbit i Stjärnhallen. Lilla cupfinalen för damer (naisten pikkufinaali) kommer nämligen att spelas i Nykarleby. I den lilla cupfinalen möts de två lag från division 2 eller lägre som tagit sig längst i finska cupen och denna säsong är det Blue Fox och TPS 3 från Åbo som ställer sig på varsin sida om mittlinjen.

Blue Fox damernas styrka är spridningen av poängproduktionen, det hoppas vi ska avgöra på lördag.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Blue Fox har tagit sig vidare i cupen genom att sista helgen i augusti besegra FBC Remix och Papas med 3-2 och 4-2 på hemmaplan. Efter det följde ett gruppspel i mitten på september i Jyväskylä. Där mötte fyra lag upp, varav tre tog sig vidare till följande omgång. Blue Fox förlorade med 4-1 mot O2-Jyväskylä, besegrade SalBa från Raumo med 5-2 och förlorade med 5-3 mot lördagens motståndare TPS 3. Därefter följde två enskilda matcher mot SBS Rupu och ligalaget Classic. SBS Rupu besegrades med 3-1, men Classic blev för svåra och vann med 3-1.

TPS 3 har haft en snarlik väg till lilla cupfinalen. I första omgången besegrade man både MIG och KaPa-65 med 4-1. Sen deltog man i samma gruppspel som Blue Fox och besegrade SalBa med 6-2 och Blue Fox med 5-3. Mot O2-Jyväskylä som spelar i damliga B, blev det oavgjort 1-1. I den första omgången av enskilda matcher lottades man mot EräViikingit från damliga A och där tog man stryk med 9-0.

TPS 3 är nykomlingar i division 2 västra Finland, men trots ligger man på andra plats i tabellen med 22 poäng efter 14 spelade matcher. I de fem senaste matcherna har man fyra vinster och en förlust. Lagets bästa poängplockare är Eliisa Alanko med 18+13=31 poäng på 10 matcher. Tvåa är Ida-Sofia Vesala med 15+15=30 poäng på 10 matcher och tredje plats hittas Ella Alanko-Salminen med 14+10=24 poäng på 10 matcher.

Eliisa Alanko har tidigare spelat nio säsonger i damligan, 174 matcher och stått för 300+167=467 poäng. Alanko har varit med och tagit fyra guld och tre silver med Classic i ligan. Alanko har även representerat Finland i 108 landskamper med saldot 84+29=113 poäng. Systern Ella Alanko-Salminen har även hon gjort nio säsonger i damligan med poängsaldot 110+123=233 på 156 matcher. I landslaget har hon representerat Finland 61 gånger med poängen 20+18=38.


Senast Blue Fox och TPS 3 möttes gjorde Emma Nordström (i mitten) två mål och Sofia Holm (till höger) ett mål.

Blue Fox har dominerat division 2 Österbotten stort och har gått vinnande ur alla 18 matcher man spelat. Poängbörsen toppas av Johanna Strömsholm med 11+16=27 poäng på 18 matcher. På andra plats hittas Emma Vähäkangas med 13+13=26 poäng på 18 matcher och på tredje plats Lina Nyby med 15+7=22 poäng på 12 matcher.

Blue Fox damerna har gått fram som en ångvält i division 2 Österbotten och det ska därför bli mycket intressant att se när laget får möta ett topplag från en annan zon. Vad är det för klasskillnad mellan den västra zonen och den österbottniska? Ser man till poängproduktionen i de två lagen, så verkar TPS 3 förlita sig mera på spetskompetens, medan Blue Fox har bredden. TPS 3 har tre spelare som gjort mera än 20 poäng på var och tre till som kommit över tio poäng. I Blue Fox har man fyra spelare som nått över 20 poäng och ännu sju som gjort över tio poäng. I TPS 3 har tre spelare gjort mera än hälften av målen. I Blue Fox behövs det fem spelare för att komma upp till hälften av målen.

Lilla cupfinalen spelas precis som övriga cupmatcher i det något ovanliga formatet 3 x 15 minuter med effektiv speltid. Vid oavgjort resultat efter ordinarie speltid följer en 10 minuter lång förlängning och är det fortfarande oavgjort efter den så skjuts straffar. Man inleder med fem straffskyttar från vardera lagen, därefter ett par i gången tills man har ett avgörande.

Blue Fox har denna säsong förlorat tre matcher. Mot Classic från A-ligan, mot O2-Jyväskylä från B-ligan och mot lördagens motståndare TPS 3. Nu är det hög tid för revansch. Förutom ära och berömmelse står en pokal, medaljer och 750 € i prispengar på spel i lördagens lilla cupfinal. Kom på plats kl. 18.30 på lördag för att heja fram Blue Fox till en vinst! #blåtthjärta

Läs även TPS förhandsartikel: TPS N3 matkaa lauantaina Suomen Cupin pikkufinaaliin

Senast uppdaterad torsdag, 13 februari 2020 10:58