Damerna till Jyväskylä på söndag

Blue Fox damerna åker på söndag till Jyväskylä för att spela andra omgången av finska cupen. För motståndet står O2-Jyväskylä, SalBa från Raumo och TPS 3 från Åbo.

Damerna är redo för omgång två av finska cupen.
Foto: Anders Wingren

Det blir en intressant dag på söndag när Blue Fox damerna åker till Jyväskylä. Man kommer inleda med att möta hemmalaget O2-Jyväskylä som förra säsongen blev tvåa i division 1. O2 är ett bollskickligt lag som Blue Fox förra säsongen besegrade med 7-6 på hemmaplan, men förlorade mot med 6-4 på bortaplan.

Lina Nyby var något av en skräckmotståndare för O2 efter att hon förra säsongen gjorde fem mål mot dem på hemmaplan och tre mål på bortaplan. Turligt nog för O2 så är Nyby inte med på söndag, hon genomgick nämligen en mindre knäoperation under sommaren och genomgår ännu rehabiliterande träning. Nyby har börjar träna med laget, men det tar ännu ett tag före hon är redo för match.


Lina Nyby är inte redo till söndagens matcher, men rehabiliteringen är på god väg.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox damerna har som bekant genomgått en del förändringar från förra säsongen, men det har även O2 gjort. Borta är de två bästa poängplockarna från förra säsongen, Aino-Maija Laaksonen och Iina Autio, som båda flyttat till Schweiz för att där spela på näst högsta nivå.

En intressant ny spelare med österbottniska ögon är Roosa Pelto-Arvo, syster till Jukka-Pekka Pelto-Arvo i SPV och hemma från Kannus. Roosa spelade förra säsongen i SC Kokkola som kvalade till B-ligan, men hon har även tidigare spelat med O2-Jyväskylä i ligan.

Dagens andra motståndare blir SalBa från Raumo. Det är en betydligt mera okänd motståndare. SalBa spelade förra säsongen i division 2 västkusten där man blev tvåa efter Nystadslaget Kapa-65. I den första cupomgången behövde man tre matcher för att ta sig vidare.

Tredje motståndare är TPS 3 från Åbo. TPS 3 avancerade efter förra säsongen från division 3 till division 2. Kollar man på lagets spelarförteckning så hittar man ett par riktigt intressanta namn, nämligen systrarna Eliisa Alanko och Ella Alanko-Salminen med 108 respektive 61 landskamper för Finland. Eliisa har även fem FM-guld och tre silver, medan Ella har två guld och två silver. Alla medaljer har systrarna tagit med Classic från Tammerfors. När TPS 3 avancerade från den första omgången av cupen var det systrarna Alanko som stod för merparten av poängen, Ella 3+3 poäng och Eliisa 2+3 poäng.

Andreas Nyby tror att det blir tre hårda och bra matcher för damlaget. – Det ska bli intressant att se var vi står i jämförelse med O2. SalBa och TPS 3 är ju helt nya motståndare för oss, men vår målsättning är att gå vidare i cupen. Det här är en bra förberedelse för seriespelet som startar 21.9 för vår del.

För att gå vidare från gruppspelet i Jyväskylä krävs det att Blue Fox är bland de tre bästa lagen. Klarar man det så är det enskilda matcher som väntar i den tredje omgången. När damerna spelade cupmatcher på hemmaplan, så krockade det med A-flickornas FM-kval, men det gör det inte denna gång. Det innebär att spelare som Alma Hedman, Noora Isomäki, Milla Johansson, Emma Nordström, Emma Vähäkangas och Elin Wik stiger in i truppen. Med är också Sofia Holm som i dagarna blivit klar för spel med damerna. Lisette Blomqvist är ett frågetecken inför söndag och Tove Kjellman är förhindrad att delta.

De som är intresserade kan följa damernas cupmatcher via Tulospalvelu. #blåtthjärta

 

Senast uppdaterad onsdag, 11 september 2019 16:57