Damerna kvalar till ligan

Blue Fox damerna inleder på lördag kvalet till damligan B när man möter SB Vantaa i en matchserie i bäst av fem matcher. Blue Fox som slutade på femte plats i serien har hemmaplansfavör mot SB Vantaa som slutade på åttonde plats.

Blir det damerna som för upp Blue Fox på ligakartan igen?
Foto: Anders Wingren

Som vi tidigare skrivit så är de fyra första lagen i seriespelet klara för damligan B nästa säsong. De lag som slutade på femte till åttonde plats kvalar vidare. I första skedet möts femman Blue Fox och åttan SB Vantaa, samt sexan Steelers och sjuan Santa’s United. Matchserierna spelas i bäst av fem matcher. De lag som vinner sina matchserier går vidare till omgång två där två lag från division två står för motståndet.

Blue Fox slutade med 25 poäng på 18 matcher, medan SB Vantaa hade 17 poäng på samma antal matcher. Lagens målskillnad skiljer sig väsentligt. Blue Fox hade 93 insläppta mål under säsongen, medan SB Vantaa hade 99 insläppta mål. Den stora skillnaden hittas däremot när man tittar på gjorda mål. Blue Fox gjorde 94 mål, vilket ger ett snitt på 5,22 mål/match, medan SB Vantaa endast gjorde 64 mål och därmed snittade 3,56 mål/match.

Ser vi till formkurvorna för Blue Fox och SB Vantaa så är de rätt så lika. Blue Fox avslutade säsongen med tre raka förluster, varav en på straffar, FBC Loisto med 3-2. De två sista matcherna i seriespelet förlorade man med 5-3 mot Santa’s United och Pirkat. SB Vantaa asvlutade även de säsongen med tre raka förluster. Mot O2-Jyväskylä blev det förlust med 4-3, mot LoSB förlust med 6-3 och mot FBC Loisto med 7-3.

Blue Fox och SB Vantaa har mötts två gånger under säsongen. När lagen möttes i Stjärnhallen i början på oktober så utgick Blue Fox med segern med siffrorna 6-2. I returmötet i Vanda var det hemmalaget som var bättre med siffrorna 7-4.


Det är den starka sammanhållningen som ska föra Blue Fox till en ligaplats.
Foto: Johanna Åman

En utmaning för Blue Fox är det att B-flickornas slutspelskval och slutspel går av stapeln samtidigt som kvalet till damligan B. Det här betyder att spelare som Lina Nyby, Emma Vähäkangas, Emma Nordström och Lisette Blomqvist inte är tillgängliga i alla matcher. Klart är också att Susanna Österman och Lotta Rolander saknas på lördag. Österman är fortfarande flunsig, medan Rolander är borta på grund av personliga skäl.

Den stora frågan är om Blue Fox damerna ska bli det lag som för upp Blue Fox på ligakartan igen? Kom på plats på lördag kl. 17.00 för att se den första kvalmatchen.

Senast uppdaterad fredag, 22 mars 2019 14:47