Knapp förlust mot serieledarna

Blue Fox damerna åkte på lördag på en knapp förlust mot serieledarna O2-Jyväskylä. Matchen som spelades i Jyväskylä slutade 6-4 till hemmalaget efter perioderna 0-2, 3-0 och 3-2.

Lina Nyby gjorde tre mål i matchen mot O2-Jyväskylä. 
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Blue Fox fick trots att man kom försenade till matcharenan en bra start på matchen. Endast 3.47 hade passerat av den första perioden när Rose-Marie Sandin förde upp Blue Fox i ledningen med ett skott från högerkanten. Noora Lapinkoski antecknades för passningspoängen.

Knappt tre och en halv minut senare frispelades Lina Nyby av Pia Juhala. Nyby placerade bollen i mål och Blue Fox ledde med 2-0.

Vid tiden 14.30 utvisades Sophie Björk två minuter, men Blue Fox spelade ett väldigt uppoffrande spel i numerärt underläge och motståndarna lyckades bara skapa en skottchans som dessutom gick förbi.

I den första perioden valde hemmalaget att backa hem och tempot var ganska lågt. Från början av andra perioden kom O2-Jyväskylä in på planen med ett helt annat tempo. Man började pressa Blue Fox högre upp och gästerna överraskades något av förändringen i matchbilden.

Reduceringen till 2-1 kom vid tiden 22.51 när Mari Tuppurainen fick trampa upp framför Hannah Pekkarinen i Blue Fox-målet och sprätta upp bollen i nättaket. Iina Autio noterades för passningen.

Bara 23 sekunder senare kom kvitteringen till 2-2 när Iina Autio ganska ostört fick slå in returen i slottet. Mari Tuppurainen var framspelare.

Susanna Kuusisto utvisades vid 26.15 och Blue Fox fick chansen i numerärt överläge. Trots mycket bra spel i power play lyckades inte Blue Fox återta ledningen.

Gör man inte mål i numerärt överläge så brukar det ofta straffa sig och det gjorde det också den här gången. Vid 28.43 gjorde Mariia Hietikko 3-2 med ett backskott från vänsterkant på passning av Johanna Helminen.

I den tredje perioden utökade först hemmalaget sin ledning till 4-2 genom Aino-Maija Laaksonen på passning av Iina Autio. En stund senare snappade Lina Nyby upp bollen i anfallszon och sköt ett lågt skott förbi Tanja Matilainen i hemmamålet.

Nu började målen trilla in i en strid ström. Vid 46.42 gick hemmalaget upp i en ny tvåmålsledning. Igen var det Aino-Maija Laaksonen som målade, men denna gång på passning av Mari Tuppurainen.

24 sekunder senare fullbordade Lina Nyby sitt hattrick när Emma Vähäkangas pressade fram bollen av en motståndarback och med en sidledspassning gav Nyby chansen att sätta bollen över motståndarmålvakten och ställningen var 5-4.

Tyvärr ville O2-Jyväskyläs Aino-Maija Laaksonen inte vara sämre och vid tiden 54.47 fullbordade även hon sitt hattrick. Även denna gång var det Mari Tuppurainen som var framspelare. Hemmalaget hade återtagit sin tvåmålsledning och ställningen var 6-4.

Två minuter senare tog Blue Fox time out och planen var att spela med sex utespelare så fort man fick kontroll över bollen. Trots att man pressade hemmalaget så lyckades man inte få tag i bollen och tiden rann ut i sanden. Därmed slutade matchen 6-4.


Simone Blom stod för en stark försvarsinsats i matchen mot O2-Jyväskylä.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Hemmalagets första kedja avgjorde matchen genom att göra sex mål i matchen. I Blue Fox får tremålsskytten Lina Nyby beröm av tränaren Andreas Nyby. ”Lina hittade tillbaka till målskyttet efter en torrperiod. Det var väldigt viktigt för henne att hitta tillbaka till rätt känsla. Sen vill jag även berömma Simone Blom som jobbar hårt för laget och spelar ett otroligt försvarsspel och täcker skott.”

Blue Fox damerna fortsätter med match på söndag kl. 15.30 när O2JKL Akatemia står för motståndet. Målsättningen är att även sända den via föreningen YouTube-kanal.

Matchstatistik

Senast uppdaterad lördag, 02 februari 2019 23:04