Blue Fox damerna fortfarande obesegrade

Blue Fox damerna är fortfarande obesegrade i seriespelet efter helgens matcher. På lördag vann man mot serieledarna O2-Jyväskylä med 7-6 under ordinarie speltid. På söndag blev det onödigt spännande mot jumbon O2JKL Akatemia som man besegrade med 6-5 efter straffar.

Lina Nyby, nr 11, blir firad efter ett av sina sju mål i helgens matcher.

Det märktes att det var spänning i luften i lördagens toppmöte med O2-Jyväskylä. Det var spänd stämning i hemmalaget och bollen brände nog för en del av spelarna. Trots det var ställningen 0-0 efter första perioden.

Hemmalaget fick en pangstart på andra perioden. Bara 20 sekunder hade passerat när Lina Nyby hittade målet på passning av Pia Juhala. 12 sekunder senare var hemmaledningen utökad till 2-0. Målskytt Emma Vähäkangas på passning av Susanna Österman. Tre minuter senare reducerade gästerna genom Veera-Maria Jalkanen på passning av Milja Kiviharju. Lina Nyby förde på nytt upp hemmalaget i en tvåmålsledning vid tiden 27.32.

Suvi Hautala utvisades vid tiden 33.34 och det kunde O2-Jyväskylä utnyttja per omgående. Aino-Maija Laaksonen prickade krysset vid tiden 34.00 på passning av Johanna Helminen. Knappt två minuter senare var matchen kvitterad. Igen var det Laaksonen som hittade rätt, men denna gång på passning av Jenni Timonen. I den andra perioden kom ännu två mål. Först slog Noora Lapinkoski in bollen efter en tilltrasslad situation framför mål. Där antecknades Rose-Marie Sandin för en assist. Med bara 13 sekunder kvar av perioden kom kvitteringen till 4-4. Iina Autio målskytt på passning av Aino-Maija Laaksonen.

Noora Lapinkoski gjorde ett mål i matchen medan Hannah Pekkarinen var säkerheten själv i målet.

Inför den tredje perioden beslöt hemmalaget att gå all in. Det skulle få bära eller brista. Lina Nyby såg med två snabba mål till att föra upp Blue Fox i en ny tvåmålsledning. Lena Gillberg och Suvi Hautala agerade framspelare. Rina Rautala reducerade till 6-5 på passning av Kiia-Mari Avikainen vid tiden 44.06. Dryga minuten senare såg Lina Nyby med sitt femte mål för dagen till att återta tvåmålsledningen. Den ledningen stod sig till 52.48 när Aino-Maija Laaksonen med sitt tredje mål för dagen reducerade till 7-6 på passning av Jenni Timonen.

Gästerna tog timeout vid 57.15 och spelade utan målvakt. När Lena Gillberg i hemmalaget utvisades vid 59.27 såg det kärvt ut, men damerna redde ut situationen och serieledarna besegrades med 7-6.

Försöket att slå publikrekordet lyckades inte denna gång, men publiksiffran 251 var trots det mycket positiv. Stämningen som publiken bjöd på i sista perioden var helt magisk. Det fanns de i hemmalaget som blev rörda till tårar av publikens stöd.

Femmålsskytten Lina Nyby berättade efter matchen att hon aldrig tidigare gjort fem mål i en och samma match. ”Det var en konstig känsla, alla skott gick i mål. Ska man någon gång göra fem mål i en match så är det mot serieledarna.”

Söndagens match mot tabelljumbon O2JKL Akatemia borde egentligen ha varit en ”enkel match”, men det blev det verkligen inte. Blue Fox damerna fick kämpa för poängen och först efter straffläggning säkrade man segern med 6-5.

Lisette Blomqvist debuterade i division 1 i söndagens match.

Redan från första perioden syntes det att detta skulle bli en svår match. Gästande laget O2JKL Akatemia försökte dra ner på tempot och Blue Fox kom inte riktigt upp till sin egen nivå. Trots det tog man ledningen vid tiden 4.27 när Susanna Österman prickade målet på passning av Jessica Storskrubb. När gästernas Satu-Sofia Pöntinen utvisades i det följande bytet gavs hemmalaget en möjlighet att utöka sin ledning. Tyvärr var man inte riktigt på tårna och istället kvitterade O2JKL med ett mål i numerärt underläge. Målskytt Saimi Hyvärinen på passning av Marjukka Silvennoinen. Som tur var kunde Blue Fox återta initiativet en minut senare när Lina Nyby prickade in 2-1 framspelad av Suvi Hautala.

Vid tiden 9.45 tilldelades gästerna en ny utvisning, men inte heller denna gång kunde Blue Fox utnyttja det numerära överläget. Istället var det O2JKL som kvitterade matchen med två minuter kvar att spela av perioden.

Blue Fox gick inför andra perioden ner på två femmor och man fick ganska snabbt utdelning när Lina Nyby tråcklade in 3-2 vid tiden 21.36. Tyvärr var ledningen bara temporär. Vid 25.14 kvitterade Meeri Saukkonen på passning av Sanni Kantanen.

Vid 25.57 såg sig tränarteamet tvingat att ta time out för att väcka hemmalaget, men inte ens det gav önskad utdelning för bara fyra sekunder senare var bollen i hemmamålet. Marjukka Silvennoinen målskytt framspelad av Soila Hietala.

Blue Fox lyckades återta sin ledning i slutet av perioden. Först Jessica Storskrubb med ett riktigt viljemål, där hon själv erövrade bollen av motståndare i hörnet och sen bara tryckte sig in framför mål. Målet var Storskrubbs första för säsongen. En stund senare kom ledningsmålet i form av en turlig studs där Julina Lindholm var sist på bollen. Rose-Marie Sandin antecknades för passningspoängen.

Jessica Storskrubb stod för 1+1 i matchen mot O2JKL.

Under de första tio minuterna i första perioden fick lagen varsin chans att spela i numerärt överläge utan att lyckas. Med sex och en halv minut kvar av ordinarie matchtid kvitterade Jessica Lustig matchen på passning av Sanni Kantanen. När gästernas Satu-Sofia Pöntinen utvisades med en och halv minut kvar av matchen fick Blue Fox en gratischans att knipa tre poäng, men tyvärr lyckades man inte och matchen gick till förlängning.

Förlängningen förblev mållös och därmed blev det straffläggning. Där var hemmalaget det effektivare laget. Suvi Hautala, Lena Gillberg och Pia Juhala satte sina straffar medan endast Soila Hietala lyckades för gästerna. Därmed tilldelades Blue Fox två poäng, medan O2JKL åkte hem med en poäng.

Blue Fox hade matchen igenom problem med effektiviteten. Det skvallrar målvaktsräddningarna om, 17 för Blue Fox mot 57 för O2JKL.

Det syntes också klart och tydligt att Blue Fox hade problem att ladda om efter lördagens urladdning mot serieledarna O2-Jyväskylä.

Johanna Strömholm belönades i söndagens match.

Blue Fox spelar sin följande match lördag 17.11 mot FBC Loisto i Åbo. Följande hemmamatch spelas lördag 15.12 när Pirkkalan Pirkat kommer på besök.

Senast uppdaterad tisdag, 06 november 2018 23:20