Obesegrade tog sig damerna till division 1

Inför fullsatt hemmaläktare kunde Blue Fox damer säkra avancemanget till division 1 på söndagen i Stjärnhallen. Grunden till avancemanget gjordes på lördag i Joensuu när man besegrade hemmalaget Josba. Damerna har tagit sig genom hela säsongen utan en enda förlust i bagaget. Enda poängtappet kom i andra kvalomgången när man spelade oavgjort mot FBC Loisto från Åbo. Åbolaget blev också under söndagen klar som andra lag att ta sig till division 1 tillsammans med Blue Fox.

På lördag morgon startade damerna mot Joensuu för att möta Josbas damer om kampen för en division 1 plats. Matchen började klockan 17 i Joensuu Areena. Hemmalaget var det bättre laget redan från start men det var Blue Fox som gjorde alla mål i första perioden. Ställningen var 0-3 efter 20 minuters spel. Andra perioden blev målmässigt jämnare där vardera lagen gjorde varsitt mål. Detta trots att Josba fick spela 4 minuter i numerärt överläge. Hannah Pekkarinen tvingades till 14 räddningar i den andra perioden. Josba fortsatte att kontrollera matchen i den tredje perioden och höjde nivån på sitt spel ytterligare. I mitten av perioden fick de utdelning genom 2 snabba mål av Suvi Kuivisto. Med endast fyra minuter kvar av matchen fick Josba sin stora chans till kvittering när Blue Fox åkte på ytterligare en utvisning. Genom ett uppoffrande försvar och storspel av Pekkarinen kunde Blue Fox hålla undan och vinna matchen med 4-3.

En viktig länk i Blue Fox laget utgjordes av Pekkarinen i målet som räddade hela 38 skott under matchen. Blue Fox kom inte upp till sin högsta nivå och det var Josba som styrde spelet. Blue Fox lade grunden för segern genom effektivt målgörande i den första perioden.

Poängplockare: Julina Lidholm 1+1, Simone Blom 1+0, Tove Kjellman 1+0, Linda Ingeström-Knutar 1+0, Celine Hellström 0+1, Johanna Strömsholm 0+1 och Evelina Rudnäs 0+1.

Efter lördagens vinst kunde damerna säkra division 1 platsen med en vinst inför hemmapubliken. Natten till söndag spenderade laget i Kuopio. Utvilade och med en ordentlig hotellfrukost i magen styrde man på söndag bussen mot Stjärnhallen. Matchen i Stjärnhallen körde igång 17:00 och över 300 personer hade samlats i publiken för att heja på damerna. Damerna var mer bekväma i den blåa dräkten på hemmaplan och man visste nu vad som krävdes för en vinst.

Om Josba styrde spelet i Joensuu så var det ombytta roller på söndag. Trots övertag från hemmalaget var det gästerna som tog ledningen efter ca en och en halv minut. Kvitteringen från Blue Fox kunde nätas in mindre än en minut senare. I mitten av perioden fick tyvärr Blue Fox målvakten vittja nätet än en gång. Detta mål var dock sista glädjestunden för Josba under matchen. I mitten av andra perioden kom kvitteringen för Blue Fox, målet antecknades som självmål. Klockan hann bara ticka en minut så fick Blue Fox publiken igen jubla när Blue Fox tog ledningen för första gången i matchen. Blue Fox sista mål gjordes i mitten av den tredje perioden och segersiffrorna skrevs 4-2 till hemmalaget.

Domarna hade svårt att hänga med i tempot och många gånger visade de ut spelare till utvisningsbåset. Vissa utvisningar mer självklara än andra. Blue Fox åkte på hela 15 utvisningsminuter medan Josba fick sitta 9 minuter. Trots många utvisningsminuter kom alla mål i spel 5 mot 5. Grunden till seger bestod av hårt arbete på plan, bra rörlighet, samspel och en otrolig vilja att vinna matchen. Blue Fox vann matchen i Nykarleby rättvist och fick säkra avancemanget på hemmaplan genom att besegra Josba med 2-0 i matcher.

Poängplockare: Pia Juhala 1+1, Rosi Sandin 1+1 och Blom 1+0.

Damerna tackar Josba för bra motstånd och vänligt bemötande. Blue Fox önskar Joensudamerna lycka till i nästa säsong!

Blue Fox damer vill ödmjukt tacka den fantastiska hemmapubliken, alla talkoarbetare, sponsorer, föreningen och alla som har trott på oss! Vi ses i division 1 nästa år! Love <3

Senast uppdaterad onsdag, 12 april 2017 09:15