Blue Fox damer och SPV slöt farmavtal

Redan tidigare har vi berättat att föreningens damer har siktet inställt uppåt i seriesystemet, föga trodde vi dock att en del av damerna redan denna säsong skulle få skaffa erfarenhet av seriespel på division 1 nivå. Nu är dock farmavtalet underskrivet och samarbetet mellan Blue Fox och SPV igång. Inledningsvis har Blue Fox fyra spelare namngivna på farmavtalet, Ros-Mari Sandin, Emelie Penttinen, Evelina Rudnäs och Jessica Storskrubb.

Bilden är från torsdagens träningsmatch mellan SPV och ISB, där fyra Blue Fox damer deltog.
Foto: Johanna Åman

Division 1 laget SPV såg ut att ha ett bra läge inför säsongen, ända till midsommar trodde lagledningen på ett nära på intakt lag. Tyvärr var dock spelarflykten ett faktum och i början av september stod laget med enbart en handfull spelare kvar. SPV började söka möjliga utvägar och fann sist och slutligen en sådan i ett potentiellt farmavtal med Blue Fox damer. Blue Fox damer har länge varit på bättre sidan i division två i Österbotten samt kvalat till division 1 många gånger, ett vettigt alternativ för SPV, på inte alltför långt avstånd alltså.

Möjligheten till farmavtal mellan division 1- och division 2 damlag är heller egentligen ingen självklarhet, men en regeländring i §56 i innebandyförbundets regler möjliggör farmavtal mellan två lag, där det ena laget spelar enskilda matcher. Tidigare har ett av lagen behövt spela i innebandyförbundets huvudserier (ligan, divari eller damernas liga) för att ett farmavtal skall vara möjligt, men så är alltså inte fallet längre.

Farmavtalet de två lagen emellan är synnerligen noga utformat och inte på något vis ensidigt. Blue Fox kommer att bidra med 3-4 spelare per match till SPV och SPV kommer likaså att bistå Blue Fox vid behov. Under säsongen kan farmavtalet utökas att gälla flera av spelare.

Kenneth Björkholm, damlagets tränare berättar ”Att SPV vill samarbeta med oss, är ju ett tecken på att vi gör ett bra arbete i föreningen. Jag tror att samarbetet kommer att vara positivt för båda lagen. Detta är ett ypperligt tillfälle för våra unga damer att få många och hårda matcher, genom det utvecklas individen. Laget får nytta genom att spelara är bättre förberedda för ett eventuellt kval på våren. Flera ur laget kommer säkert att få känna på hetluften i div1 under säsongen.”

Som en första uppvärmning inför division 1 äventyret spelade SPV träningsmatch mot ISB Ilmajoki igår, torsdagen den 25.9 och Blue Fox spelarna knutna till farmavtalet deltog. Konstateras kan att våra spelare klarade sig ypperligt och Jessica Storskrubb satte ribban högt när hon till och med bjöd på ett mål i första bytet. Även de andra rävarna gjorde fint ifrån sig med både mål och målgivande passningar under matchen. Damerna tyckte att det var spännande att spela men roligt så klart och de kände sig välkomnade till SPV av både tränare och spelare. De känner sig förväntansfulla inför seriestarten. Siktet för kvartetten är inledningsvis inställt på säsongsstart för Blue Fox damer i Alavus den 4 oktober vart efter resan fortsätter mot St: Michael och seriematch med SPVs damer den 5 oktober.

Vi kommer under säsongen att följa med damlaget lite närmare och också hålla koll på hur det går för våra rävhonor i SPV och division 1. Vi hoppas på ett givande äventyr och en utveckling hos spelarna när de får möjligheten till hårdare matcher och tuffare motstånd.

 

Senast uppdaterad fredag, 26 september 2014 15:50