Ny toppmatch i Stjärnhallen

Det blir ny toppmatch i Stjärnhallen när seriefyran Ilves från Tammerfors kommer på besök. Blue Fox ligger för tillfället på en tredje plats i tabellen med 18 poäng. Ilves har 17 poäng efter 14 spelade matcher och ligger på en fjärde plats.

Juhopekka Pietilä är en av många spelare som kan nå 10 poäng på lördag.

Toppmatcherna avlöser varandra och det gäller att spela på toppen av sitt kunnande i varje match för att gå segrande ur striderna. Det fick vi bevis för under förra veckoslutet när Blue Fox herrar först på lördagen besegrade serieledarna FBT Pori på hemmaplan och sen på söndagen förlorade mot sjuan FBC Turku i Åbo.

Lördagens motståndare i Stjärnhallen är seriens målgladaste gäng. På 14 matcher har Ilves gjort 122 mål, vilket ger ett snitt på 8,7 mål per match framåt. Bakåt har laget släppt in 76 mål, vilket ger ett snitt på 5,3 mål per match. Ilves har även profilerat sig som seriens överlägset bästa lag i numerärt överläge. På 53.02 minuter i numerärt överläge har man gjort 25 mål. Det här betyder att det tar i medeltal 2.07 minuter i numerärt överläge före Ilves göra mål. Motsvarande siffror för Blue Fox är 104.11 minuter i numerärt överläge och 23 mål. Blue Fox är å andra sidan seriens bästa lag i numerärt underläge med 10 insläppta mål på 84 utvisningsminuter. Det blir intressant att se seriens bästa numerära överläge mot seriens bästa numerära underläge.

I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust för Ilves. Vinsterna kom med siffrorna 15-2 mot ISB och 10-6 mot USB. Förlusten kom med 5-3 mot Rangers. I Ilves finns det gott om duktiga poängplockare. Tomi Sarajärvi är bäst med 15 + 18 = 33 på 12 matcher. Följande i listan är Miika Nieminen med 8 + 24 = 32 på 13 matcher och sen kommer Antti Naskali med 17 + 7 = 24 på 14 matcher. Efter dessa tre kommer 7 spelare med mellan 10 och 19 poäng.

I Blue Fox är Johnny Ojala nu uppe i 27 + 19 = 46 poäng. Jori Isomäki är följande med 3 + 21 = 24 och därefter kommer Kim Nyström med 11 + 10 = 21. Blue Fox har ännu två spelare med mera än 10 poäng och dessa är Jarno Pahkakangas med 5 + 7 = 12 och Ronnie Ludén med 7 + 4 = 11. Sen följer 6 spelare med 8-9 poäng. Det blir intressant att se om någon av de spelarna klarar av att komma upp till tvåsiffrigt poängtal i helgen. Rami Isomäki är ännu kvar på 0 poäng och vi hoppas att han snart ska få öppna poängkontot.

Frågetecken i Blue Fox truppen är Jori Isomäki, Mikael Nyvall och Jimmy Sved som alla drog på sig skador i matchen mot FBT Pori och inte kunde delta i matchen mot FBC Turku. De är alla viktiga spelare som skulle behövas i denna täta toppmatch. Kan ingen av dessa spela så får vi hoppas att resten av laget rycker upp sig och visar bättre takter än mot FBC Turku.

Ilves och Blue Fox har mötts en gång tidigare den här säsongen. Den matchen slutade oavgjort 8-8 efter att Jarno Pahkakangas kvitterat i slutsekunderna. Den här gången hoppas vi att Blue Fox inte behöver jaga hela matchen utan att de våra kan avgöra i ett tidigare skede.