Förlust med 3-4 i hemmapremiären

Nibacos II for i väg med tre poäng tillbaka till Karleby efter en svag första period av blårävarna som sedan rykte upp sig in den andra och tredje perioden.

De tio första minuterna var oerhört svaga av blårävarna som låg under 0–3 vid 10:04 spelade. Den första kallduschen vid 0–1 kom redan vid 2:32 och gästerna utökade ledningen vid numerärt överläge vid 8:41 till 0–2. Spel i numerärt underläge brukar de erfarnare rävarna med Mikael Nyvall och Jonathan Sjöblom i spetsen sköta rutinerat och säkert. Nibacos II hittade dock en öppning till mitten av rävlyan och straffade effektivt. Ett löst långskott tog oturligt en styrning framför eget mål som resulterade i 0–3. Motståndarlaget utöka sin ledning till 0–4 vid 18:44 från nära håll. Ett psykiskt viktigt mål av Sjöblom kom precis före periodpausen på ett långskott med trafik framför målet som kunde reducera matchen till 1–4 till publikens förtjusning vid tiden 19:32. Spelande tränare Mikael Nyvall var missnöjd med den första perioden och påpekade att det var tur att motståndarna inte gjorde fler mål under de första tjugo spelminuterna.

När premiärnerverna släppt till den andra perioden jobbar blårävarna sig sakta men säkert in i matchen. Försvaret och pressen på bollen på den egna planhalvan förbättras vilket ger bättre möjligheter att bryta motståndarnas anfall och få goda kontringsmöjligheter. Andreas Granholm i hemmamålet växer mer och mer in i matchen och lägger spik och bom på hemmamålet. Granholm räddar bland annat ett friläge och har en snygg räddning efter en snabb sidledsförflyttning som håller blårävarna med i matchen. Mikael Nyvall och Ronnie Ludén börjar få upp dieselmotorerna på högre varvtal under den andra perioden och skapar stundvis bekymmer för motståndarförsvaret. Duon forcerar fram 2–4 reduceringen vid tiden 28:06 efter ett skott nära målet från snäv vinkel av Mikael Nyvall. Samme Nyvall blir regelvidrigt stoppad av en motståndarförsvarare vid 30:03 och fixar fram ett numerärt överläge. Ett nykomponerat gäng för det numerära överläget får det inte att stämma och Nibacos II klarar sig undan fastän Ludén är någon millimeter från att frispela Gabriel Lillas framför motståndarmålet.

Under den tredje perioden är motståndarna lite mer svajiga i sina prestationer vilket ger fler kontringsmöjligheter och hemmalaget lyckas skapa ett flertal halvchanser. Casper Nyvall avbröt sin match för dagen med skadekänningar i slutet av andra perioden och debutanten Rasmus Kantola (f.2009) gör ett piggt inhopp i första femman. Hemmalaget lyfter stundvis sin press högre upp i banan under tredje perioden men motståndarna äger fortfarande onödigt mycket boll för att blårävarna ska få hård press på motståndarmålet. Wilhelm Skogs 3–4 reducering och Skogs första mål i representationslaget och division 2 vid 58:04 på pass av Gabriel Lillas gör matchen till en nagelbitare till sista sekunden. Blårävarna provar på spel i sex mot fem efter reduceringen utan att lyckas och 3–4 blir slutresultatet.

Kapten Krokviks tankar om matchen och säsongsinledningen

Den tama inledningen på matchen hade förstås stor inverkan på matchen då den gav oss en uppförsbacke att jobba i kapp och möjligen ännu viktigare, spelro åt motståndarna. Laget var steget efter motståndarna och för bolltittande under de första tjugo minuterna. Det är möjligt att den svajiga inledningen hade med nerverna att göra inför en hemmapremiär, eller så var uppvärmningen dragen av skribenten själv för tam. Laget växer sedan in i matchen på ett bra sätt mot ett tufft motstånd och spikar med hjälp av målvakten Granholm igen och håller tätt bakåt i 40 minuter, vilket är starkt. Under hela matchen håller Nibacos II i bollen betydligt mer än vi och det gör det tufft psykiskt och fysiskt att vara mycket utan boll i långa perioder. Det bör dock tilläggas att motståndet var skickligt och kan förväntas vara bland de fyra främsta i tabellen i slutet av grundserien. Vi borde som lag ta hand om bollen bättre och få längre anfall för att kunna skapa fler chanser framåt. Killarnas inställning går dock inte att klaga på känslan är att vi under denna match tar steg framåt och utvecklingskurvan är på rätt väg!

Två vinster och en förlust från de inledande tre matcherna får ett godkänt betyg fastän förlusten mot Nibacos II kommer svida ett tag. Laget har under alla tre matcher tagit steg framåt och gjort förbättringar och det kommer bli spännande att se hur högt laget kan nå under säsongen. Laget är en nykomponerad grupp där få spelare är väldigt vana att spela med varandra och när spelarna blir mer vana med kedjekompisarna under säsongens lopp kommer att börja klicka bättre och bättre. Det viktigaste teman laget bör utveckla under kommande tid är spelöppningar, spelvändningar och kontringar. Elias Svanbäck, Gabriel Lillas och Benjamin Juthbacka har redan under sommaren och de inledande matcherna tagit stora steg framåt med en god utvecklingskurva så håll ett öga på dem!