Kort analys av herrarnas motståndare i serien

Nästa veckas lördag (16.9) kör Blue Fox herrarnas Suomisarja igång. Det blir hemmapremiär genast i första omgången mot nykomlingen Santas United från Rovaniemi. I denna artikel kommer lite funderingar om lagen i årets Suomisarja zon A.

Den här truppen säkrade förra säsongen fortsatt seriespel i Suomisarja för Blue Fox.
Foto: Glenn Hägg

Suomisarja zon A består detta år av 11 lag. Hela fem av lagen spelade inte Blue Fox mot i serien ifjol. Alla lagen söderifrån har bytts till denna säsong. Tre starka lag från zon B i Suomisarja kommer i år att spela i zon A. Det är Tammerforslagen Pirkat och Ilves samt PTU från Björneborg. 

 

Pirkat gjorde en stark säsong ifjol när man blev andra i zon B. Det gav laget chansen att kvala för en plats i Divari men man föll i två raka matcher mot ÅIF. Pirkat var ett målglatt lag ifjol, de gjorde nästan 8 mål per match i medeltal. Fyra av deras fem bästa poängplockare fortsätter i laget i år, Oskari Västliä, Kalle Koivunen, Mika Salo och Mikko Kelkka, som alla gjorde över 30 poäng i fjolårets serie. Gissningsvis kommer Pirkat att vara ett topplag i zon A denna säsong. 

Gamla bekanta Ilves som många säsonger spelat i samma serie som Blue Fox på olika nivåer slutade på femte plats i zon B ifjol. Sin vana trogen var Ilves det målfarligaste laget i hela zon B med 174 mål på 22 matcher. Hela 14 spelare i laget gjorde mer än 10 poäng och truppen denna säsong är i stort den samma som ifjol. En som inte gjort kontrakt ännu med laget är gamle världsmästaren Lassi Vänttinen, så vi får se om han dyker upp under säsongen. Målrika matcher utlovas alltid när Ilves är med även i år.

PTU från Björneborg har växlat mellan zonerna i Suomisarja. För två år sedan kom man på sjunde plats i zon A och ifjol blev det sjätte plats i zon B. Så mycket jämnare än man gjorde det den förra säsongen är svårt att göra när det blev +- 0 i målskillnad och medelpoängen per match var 1,5. Årets PTU är väldigt svårt att sia om. Under flera år har man haft farmkontrakt med Karhut men det kommer man inte att ha denna säsong. Laget består annars till en del av nertrappande liga- och Divarispelare samt en del yngre. PTU är ett svårtippat lag inför denna säsong. 

 

Från norra Finland är det fyra lag med i serien i år, Merikoski, Dynamo, Sastamolo och Santas United. 

Merikoski blev tvåa i zon A ifjol och årets trupp är i stort den samma även denna säsong. Vi förväntar oss ett fysiskt starkt och löpglatt Merikoski som gissningsvis kommer att vara en stark kandidat för de två första platserna i serien. Speciellt som alla tongivande spelare fortsätter i laget som framåt leds av hela Suomisarjas poängkung från fjolåret Niko Shnoro samt femte man i börsen Niilo Klytseroff. 

Dynamo från Uleåborg gjorde en fin första säsong i Suomisarja senaste år när man slutade på femte plats. Det har varit mycket tyst om Dynamo under sommaren, det enda som framkommit är att man tränat flitigt och siktar på att förbättra sin placering i tabellen. Vi vet inget idag om truppen så Dynamo är en överraskning inför serien i detta skede, fågel eller fisk?

Första nykomlingen från norr är Sastamolo Kings från Kemi. De gör nu sin första säsong i Suomisarja. I och med avancemanget verkar laget sprudla av nykomlingens iver och truppen är intakt. Senaste säsongs bästa poängplockare Tero Tikkala börjar nu sin 18 säsong i föreningen och är en riktig fanbärare. Vanligen är lagen från norr fysiskt starka och spelar på sisu, nu får vi vänta och se om Sastamolo håller för spel i Suomisarja. 

Även Santas United från Rovaniemi är nykomlingar i Suomisarja till denna säsong. Laget har i flera år varit i toppen division 2 och t.o.m. tackat nej till spel i Suomisarja. Men nu är det dags och hela truppen som var med och lyfte laget i kvalet i våras finns med på säsongens spelarlista. Timo Johansson var hjälten i kvalet med hattrick i den avgörande matchen så håll ögonen på honom när Santas United kommer till Stjärnhallen i seriepremiären lördag 16.9. 

 

MLT från Seinäjoki var ifjol det lag som gjorde mest mål i zon A. en mycket framträdande spelare i laget är backen Teemu Turigin som med sin offensiva fysiska spelstil och fina skott i flera år varit den bästa offensiva backen i MLT. MLTs lag brukar bestå av lite äldre spelare som vill spela fysiskt och lite lägre tempo i matcherna. Årets trupp finns det inga uppgifter om men troligen fortsätter många av de tidigare spelarna, varav flera har meriter från spel i de högsta serierna. Detta år blir det inget farmavtal med Nurmon Jymy så MLT har säkert fått fylla på sin trupp med några spelare så de räcker till. Målglada matcher, kanske med lite gruff i något hörn förväntar vi oss av MLT även denna säsong. Kanske de hamnar på den undre halvan av tabellen även i år? 

Den första kära rivalen att presenteras är Sb Vaasa. Derbyna med Sb Vaasa har varit många och innehållsrika under åren. Ifjol föryngrade Sb Vaasa sin trupp ordentligt och det unga laget gjorde en riktigt stark säsong. Laget visade upp ett piggt och snabbt passningsspel som resulterade i många mål. Alla de bästa poängplockarna från ifjol med Anton Bystedt i spetsen fortsätter.Samtidigt har de fått två riktigt vassa offensiva förstärkningar i Nico Hagelberg, som kommer tillbaka efter spel i lägre divisioner, och Eero-Tapio Sormunen, som kommer från Merikoski. Sb Vaasa går mot en stark säsong när man ser på namnen på pappret och kommer att fajtas i topp-4 i serien i år, gissar vi. 

Den andra derby-rivalen är Nibacos från Karleby. Nibacos har även i år en trupp med både rutinerade spelare med ligarutin och en hel del egenfostrade juniorer som blivit ett år äldre. Nibacos var ett topplag ifjol och kommer att vara med och slåss om de två platser som ger kval till Divari även i år. Nibacos är ett offensivt skickligt lag och bara de kan hålla disciplinen i försvarsspelet blir de svårslagna. Det har varit mindre förändringar i truppen inför denna säsong och det gör att balansen i laget troligen är klarare från början av säsongen i år. Alla de bästa poängplockarna från ifjol är kvar och unga Luukas Salin har debuterat i P19-landslaget denna höst. Luukas kan bli en av seriens stjärnor i vinter.  

 

Nu väntar vi ivrigt på seriestarten. Då får vi se om lagen presterar ungefär som tippat eller vilka som är årets överraskare. Låt spelet börja!