Kvalomgång två börjar

Blue Fox herrar hade två chanser förra helgen att säkra fortsatt spel i Suomisarja. Men ett tungt och taggat FoSu kunde vinna på lördag med 9-3 i Forssa och på söndag med 9-2 i Stjärnhallen. Nu fortsätter kvalet i en ny omgång där motståndaren heter O2-Jyväskylä Akatemia. 

Simon Björkström rusar fram för att fira Max Forsbackas mål i den tredje matchen mot FoSu.
Foto: Glenn Hägg

 

- FoSu använde sin storlek och tyngd och vi lyckades inte försvara lika bra som i den första matchen denna helg, konstaterade tränare Markus Åbb efter förlusterna. - De var bättre än oss, de spelade på sina styrkor och störde oss med sitt spel på gränsen till vad som är tillåtet. Nu kom de i ledning i matcherna och vi kunde inte vända tillbaka i någon av dem. 


Matcherna mot FoSu bjöd på hårda närkamper, här Robin Lantela i kamp med en motståndare.
Foto: Glenn Hägg 

Det andra kvalskedet är också det sista hur det än går. Vinnaren i detta par spelar i Suomisarja nästa säsong och förloraren i division 2. Det är förutsättningarna och motståndare blir O2-Jkl Akatemia. De har spelat i Suomisarja zon B denna vinter liksom FoSu och slutade på plats 11 i tabellen. Laget vann fem matcher i serien och hade den sämsta målskillnaden av alla lag i zon B med -97. O2-Jkl Akatemia är ett farmarlag till O2 i Divari och efter den 31.1 när spelare inte får spela i två lag mera vann man den första matchen. Efter det förlorade laget sina fem sista matcher i serien samt de två första matcherna i det första kvalet, så de har förlorat sina sju senaste matcher. Vi får hoppas att Blue Fox kan utnyttja det, speciellt som laget har hemmafavör och O2-Jkl Akatemia har vunnit endast en bortamatch på hela säsongen. 

 

O2-Jkl Akatemia gjorde 11 mål i sina två kvalmatcher och Julius Hirvonen (3+3=6) fick poäng i över hälften av dem, han sekunderades av Aaro Kokko med 2+3=5 poäng och Ville Raulo med 2+1=3 poäng. Roope Pohjola vaktade målet i båda matcherna. Julius Hirvonen var lagets bästa poängplockare även i serien med 9+6=15 på 21 matcher. I serien var Justus Hirvonen näst bästa poänggörare med 5+9=14 poäng på 22 matcher. Så det är Hirvonens som Blue Fox får hålla ögonen på i försvaret. 


Jack Nylund stod för tre mål och två assist i kvalmatcherna mot FoSu.
Foto: Glenn Hägg 

Blue Fox var övertygande i den första kvalmatchen men kunde inte riktigt nå upp till samma nivå senaste helg. Truppen är ganska smal men spelarna har orkat bra i alla matcher. Gällande Jhonny Fredrikssons medverkan i detta kvalskede ser det inte lovande ut. Första kedjans gossar var de som producerade mest i matcherna mot FoSu, Jack Nylund (3+2=5), Simon Björkström (2+3=5) samt William Sundelin (2+2) var inblandade i de flesta mål Blue Fox gjorde. Ungdomen Max Forsbacka satte två mål och mer behövs från de yngre i laget i detta andra kvalskede. Richard Sampert vaktade målet i två matcher och Rasmus Korkea-Aho i en match mot FoSu, och deras toppinsatser behövs även nu. 

 

Nu fyller vi läktaren i Stjärnhallen igen och ger fullt stöd till blårävarna så att hemmafavören håller. Ta en paus med påskäggen och kom till hallen på lördag 8.4 kl. 16.00 för innebandy är bäst på plats.