Säker vinst efter starkt försvarsspel

Blue Fox inledde kvalet för att behålla sin plats i Suomisarja med en 5-2 vinst mot FoSu på söndag. Ett uppoffrande försvarsspel och en toppinsats av Richard Sampert i målet lade grunden för segern. Tränare Markus Åbb var nöjd efter matchen.

Richard Sampert gjorde en riktig pangmatch i hemmamålet.

Matchen startade i ett bra tempo och båda lagen ville pressa högt. Pressen ledde ofta till att laget som pressade tog fel och försvarande lag fick frislag. Detta gjorde matchen hafsig efter ingetdera laget fick igång något riktigt bra passningsspel. Jack Nylund kunde från närhåll ge Blue Fox ledningen redan efter att drygt två minuter spelats av matchen. För den fina passningen stod Simon Björkström. FoSu försökte skjuta ofta men Richard Sampert tog de bollar som kom fram till honom, de allra flesta täcktes bort av vältäckande hemmaspelare. Vid tiden 13.52 schabblade en Blue Fox back med bollen på egen planhalva och Elmeri Ahola spelade snabbt fram till Jeerayut Yaeymin som kvitterade matchen till 1-1. Direkt i bytet efter kunde sedan Casper Nyvall fint passa in i slottet till Max Forsbacka som satte en kanon i mål och Blue Fox återtog ledningen i matchen.

Simon Björkström var stor segerarkitekt med sina 2+2.

I den andra periodens början var FoSu lite alertare och vid tiden 22.05.kunde Tnakit Kayairit vinna en närkamp vid sargen på Blue Fox planhalva och spela fram Akseli Julkunen som sprätte upp den i nättaket och kvitterade matchen till 2-2. Redan i detta skede av matchen började FoSu matcha sin första kedja oftare än tvåan och trean. Då 29.07 var spelat knuffade David Krokvik FoSus Teemu Aaltonen över sargen så pass att han blev utvisad i två minuter. FoSu hann spela en halv minut i numerärt överläge innan Simon Björkström stal bollen av Aaltonen som jagade Björkström och lyfte hans klubba. Många förväntade sig straffslag men domarna nöjde sig med att visa ut Aaltonen i två minuter. Efter utvisningen tog Blue Fox över i resten av perioden och med cirka fem minuter kvar av perioden fick man utdelning. William Sundelin kom med bollen mot FoSus mål och passade snyggt till Simon Björkström vid bortre stolpen som rakade in bollen till 3-2.

Max Forsbackas skott som innebar 2-1 var en riktig kanon.

I den sista perioden blev det mera kamp i matchen. William Sundelin blev utvisad för slag på klubba efter ett par minuter av perioden. Blue Fox redde ganska oproblematiskt ut det numerära överläget, speciellt som FoSus passningsspel var för långsamt. Vid 47.12 avlossade Max Forsbacka ett skott och när han svingade upp klubban tog den i ansiktet på en FoSu spelare och Forsbacka visades ut i två minuter. Återigen var det Aaltonen som var speldirigent. Han var långsam med bollen och återigen stal Simon Björkström den, kom ensam igenom, rundade FoSus målvakt Jarno Prihti och rullade in 4-2. Ett viktigt mål och välförtjänt för Björkström som hela tiden utmanade motståndarna i matchen. Vid tiden 52.25 var det Blue Fox tur att få lite medgång när Elmeri Ahola gjorde mål men även han svingade upp klubban i ansiktet på Max Forsbacka på samma gång och domarna beslut blev utvisning och inget mål. I det numerära överläget skapade Blue Fox ett par chanser och William Sundelin sköt för tredje gången i matchen i stolpen. Med fyra minuter kvar tog FoSu timeout och efter det spelade man 6-5 alltid när det hade bollen. Blue Fox försvarade säkert och FoSu skapade inga kanonschanser. Simon Björkströms slit belönades med en knapp halv minut kvar när han vann bollen, rundade motståndarmålet och spelade fram Jack Nylund som kunde fastställa slutresultatet till 5-2.

Jack Nylund gjorde två mål i matchen.

Tränare Markus Åbb sade efter matchen: - Det var en bra seger. Det blev som aldrig något riktigt tempo i matchen kändes det som. Vi försvarade bra och Richie gjorde en bra match. Richard Sampert, som valdes till matchens bästa spelare, gjorde 29 räddningar och tyckte att det var roligt med mycket publik och att det gav krafter när de hejade högljutt. Blue Fox var det bättre laget i matchen och det var jämna insatser över hela linjen. Simon Björkström blev tungan på vågen framåt med två mål och två assist. Extra stark var segern med tanke på att lagkapten Jhonny Fredriksson inte kunde delta pga skada.