Reilu viikko sitten Jori Isomäki esiteltiin uutena maajoukkuevalmentajana. Jori tulee olemaan osa valmennusryhmää, jossa Esa Jussila on päävalmentaja ja Jori sekä Antti Vartiainen apuvalmentajia. Päätimme soittaa Jorille ja jutella hänen kanssaan tästä uudesta tehtävästä.
Kuva: Juha Käenmäki
Aloitamme onnittelemalla ja kysymällä miltä maajoukkuekomennus valmentajasta tuntuu.
- Kiitos! On tietenkin iso kunnia päästä valmentamaan maajoukkuetta.
Jori tunnetaan SPV:n miesten liigajoukkueen valmentajana ja tämä on hänen ensimmäinen kautensa päävalmentajana liigatasolla.
- Tämä on kolmas kauteni SPV:n valmennusryhmässä, mutta ensimmäinen päävalmentajana. Olemme jokaisella kaudella hoitaneet valmennuksen Tommy Koposen kanssa yhdessä. Ei ole suurta merkitystä sillä kumpi on päävalmentaja ja kumpi apuvalmentaja, se on aina yhteispeliä.
Jori kertoo, ettei maajoukkue ollut hänellä ajatuksissa vielä näin aikaisessa vaiheessa valmentajauraa, mutta se muuttui, kun hän sai elokuun lopulla kuulla Esa Jussilan valinnasta päävalmentajaksi.
- Kyllä ajatukset alkoivat vähän pyöriä mielessä, kun näin, että Jussila oli valittu valmentajaksi ja että hän saisi itse valita valmennusryhmänsä. Heräsi ajatus, että tämä voisi olla mielenkiintoista. Olemme Jussilan kanssa molemmat mukana salibandyn huippuvalmentajan VAT-HVK-kurssilla (Valmennuksen AmmattiTutkinto - HuippuValmentajan Koulutus).
Koulutuksessa oli lähiopiskelupäivä syyskuun alussa Eerikkilässä salibandyn Super Cupin yhteydessä. Samalla kurssilla on Jorin ja Esa Jussilan lisäksi mm Juha Kivilehto ja muutama TPS valmentaja.
- Kaikki kurssin osallistujat istuivat koulutuksen aikana yhdessä keskustelemassa. Muutama päivä Super Cupin jälkeen Jussila soitti ja kysyi, olisinko kiinnostunut paikasta valmennusryhmässä. Keskustelin asiasta kotijoukkojen ja työnantajani kanssa, ja heidän näytettyään vihreää valoa pystyin tekemään päätöksen. Sain soiton myös salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantalalta, joka on periaatteessa maajoukkuevalmentajien johtaja. Meni varmaan noin kolme viikkoa ennen kuin ilmoitin, että olen mukana.
- Minä ja Jussila olemme pelanneet pakkiparina kahdesti MM-kisoissa ja monissa maaotteluissa, joten tunnemme toisemme aika hyvin entuudestaan. Siksi minusta tuntui mahdolliselta, että hän voisi tarjota paikkaa valmennusryhmässä. Minä tulen olemaan Jussilan kanssa vaihtopenkillä ja Vartiainen toimii katsomovalmentajana ja videoanalyytikkona. SPV:n Jarno Ihme vastaa maalivahtien valmennuksesta.
Salibandyn seuraavat MM-kisat pelataan joulukuussa 2024 Malmössä. Mitkä ovat Jorin mielestä maajoukkueen isoimmat haasteet ja mitä pitää parantaa, jotta edellisten kisojen mitalit saadaan kirkastettua?
- Mitä tuohon sanoisi? Tulee olemaan haastavaa, että aika monet kokeneista pelaajista ehkä lopettavat maajoukkuetasolla. Joukkue tulee käymään läpi ison nuorennusleikkauksen. Toinen haaste on löytää pallollisen pelin hallitsevia, kansainvälisen tason puolustajia. Mielestäni suomalainen salibandy on muuttunut liian staattiseksi. Minusta meidän pitäisi pystyä liikkuvampaan peliin.
Jori Isomäki vaihtoaitiossa ottelussa SPV-TPS.
Kuva: Juha Käenmäki
On myös puhuttu paljon siitä, kuinka Suomessa on pulaa kansainvälisen tason vasemmista laitahyökkääjistä.
- Toivon tietenkin, että Peter Kotilainen (joka on vasen laitahyökkääjä SPV:ssä) on kahden vuoden päästä mukana ja takaisin kansainvälisellä huipputasolla. Minusta hän on syksyn aikana ottanut aimo harppauksia eteenpäin ja ollut todella erinomainen SPV:ssä. Toivon myös, että Eemeli Salin haluaa jatkaa maajoukkueessa vuoden 2024 MM-kisoihin.
Suomessa on käynyt keskustelu aika kuumana siitä, että niin moni maajoukkuepelaajista tulee Classicista. Tuleeko nyt lisää pelaajia SPV:stä?
- Mielestäni ei saa liikaa miettiä mistä joukkueesta pelaajat tulevat. Jos kymmenen parasta pelaajaa ovat Classicista kuuluu heidän olla maajoukkueessa mukana. Nyt varmasti muutama vanhimmista Classic pelaajista tulee lopettamaan, mutta voihan olla, että heidän tilalleen joukkueeseen tulee viisi uutta maajoukkuepelaajaa.
- Jos mietitään SPV:n pelaajia, niin luonnollisesti Peter Kotilainen on maajoukkuelistalla, jos hän jatkaa harjoittelua samalla tasolla kuin nyt. Juuso Keskinen on pelaaja, jolla on maajoukkuetason fyysinen kunto. Minusta meidän pitää tarkastella myös sitä puolta. Ei riitä, että pelilliset taidot ovat kansainvälisellä tasolla. Myös fysiikan täytyy olla tarpeeksi hyvä. Toinen, jonka uskon kehittyvän maajoukkuepelaajaksi on puolustaja Santeri Uusi-Laitila. Mutta vuoden 2024 MM-kisat tulevat ehkä liian nopeasti vastaan, sillä hän on vasta 19-vuotias.
Jori uskoo, että Santeri Uusi-Laitila voi olla tulevaisuudessa maajoukkuepuolustaja.
Kuva: Juha Käenmäki
Jori on itse pelannut kolmesti salibandyn MM-kisoissa, muttei koskaan ole voittanut kultaa. Mitä kulta hänelle merkitsisi?
- Se tarkoittaisi, että olemme onnistuneet tehtävässämme. Olisihan se varmasti mahtava tunne, mutta en ota tätä tehtävää vastaan sen takia, että itse saisin MM-kultaa. Teemme parhaamme ja sitten nähdään kuinka käy.
Runkosarjan 19 pelatun ottelun jälkeen Jori on erittäin tyytyväinen SPV:n kauteen.
- Olemme onnistuneet hyvin ensimmäisellä puoliskolla. Voitimme viime kaudella kaikki sarjataulukossa alapuolellamme olleet joukkueet, mutta olimme vaikeuksissa kärkijoukkueiden kanssa. Nyt olemme voittaneet jo kaikki kärkijoukkueet. Se osoittaa, että pärjäämme taistelussa kaikkia sarjan joukkueita vastaan. Olemme nopeampia ja energisempiä kuin viime kaudella. Olemme antaneet nuorille pelaajille mahdollisuuden ja he ovat todella osoittautuneet sen arvoisiksi. Yksi asia, jota ennen kautta painotimme, oli maltti. Meidän pitää olla kärsivällisiä ja odottaa sopivaa hetkeä. Olemme parhaimmillamme, kun joukkue pääsee pieneen hurmokseen. Tykkäämme voittaa yhden maalin erolla.
- Minusta joukkueen sosiaalinen ja henkinen puoli on vähintään puolet valmentajan työstä. Pitää luoda joukkueelle hyvä henki ja saada pelaajat illasta toiseen taistelemaan toistensa puolesta.
- Tiesitkö, että ottelumme on edennyt kuusi kertaa rankkareihin ja olemme voittaneet niistä jokaisen? Siitä tilastosta olemme erityisen tyytyväisiä.
Vielä muutama kausi sitten Jori valmensi Blue Foxia.
Kuva: Anders Wingren
Mitä ajatuksia Jorilla on omasta kasvattajaseurastaan Blue Foxista?
- Varsinkin kun joukkue on Uudenkaarlepyyn kokoiselta pieneltä paikkakunnalta, on täysin luonnollista, että välillä tulee nousua ja välillä laskua. Miesten joukkue on joutunut koville sen menetettyä pelaajia, jotka ovat muuttaneet kauemmas opiskelemaan. Minun aikanani useimmat opiskelivat Vaasassa, joten joukkueen kasassa pitäminen ei ollut ongelma. Ei ole helppoa säilyttää paikkaa Suomisarjassa vain omien pelaajien voimin. Meidän pitää seurana pystyä tuottamaan taitavia nuoria pelaajia, tukea heidän kehitystään ja toivoa, että he palaavat opiskelujensa jälkeen takaisin.
- Meillä on ollut naistenkin puolella se sama ongelma, että monet joukkueen liigaan nostaneista pelaajista ovat muuttaneet opiskelujen perässä pois seudulta. Samalla minusta on kuitenkin mahtavaa, että Blue Foxin naisten joukkue houkuttelee pelaajia Kokkolasta, Seinäjoelta ja Vaasasta. Hienoa, että meillä on sellaista vetovoimaa.
Lue myös:
Miesten maajoukkueen uusi valmennus koossa – tässä Esa Jussilan tiimi