Säsongens första seger

Blue Fox herrar tog säsongens första seger när man på fredagskvällen slog ISB med 4-3 hemma i Stjärnhallen. Hemmalaget förde spelet hela matchen och segern var välförtjänt. - Skönt med en vinst, det kändes som att det var lite pakko att vinna ikväll, sa lagkapten Jhonny Fredriksson efter matchen.

Simon Björkström gjorde sitt första seriemål för Blue Fox i matchen mot ISB.

Blue Fox startade matchen med två kedjor och tog tag i matchen. Hemmalaget förde spelet varje byte och både kedjan med de rutinerade Blue Foxarna Fredriksson - Nylund - Sundelin samt lånekedjan från SPV skapade tryck framåt. Redan vid tiden 2.17 pressade Fredriksson och Sundelin fram bollen bakom målet så att den studsade in framför målet och trots att det var många spelare runt målet kunde Jonathan Eklund på halvvolley slå in bollen i mål, 1-0 till Blue Fox. Blue Fox fortsatte med sin press och både Fredriksson och Eero Mäenpää sköt i ribban under periodens första halva, men det var onödigt svårt att få in bollen i mål. När klockan visar 9.17 blir sedan Simon Björkström olyckligt utvisad när han hamnar liggandes på rygg på planen och bollen träffar honom och domarna dömer det som liggande spel. Blue Fox spelar bra även i numerärt underläge och dödar utvisningen. Pressen fortsätter och även Blue Fox tredje kedja som kommit med i matchen skapar chanser. Det blir också den kedjan som ordnar 2-0 målet när de pressar bakom ISB mål och Casper Nyvall vinner bollen till, den genom hela matchen pigge, Simon Björkström som viker in framför mål och sätter in bollen med en backhand. 2-0 i paus var i underkant då man ser till antalet chanser och övertag i spelet.

Jack Nylund bjöd på ett riktigt konstmål.

I den andra perioden spelar Blue Fox med tre kedjor hela perioden och tempot i matchen går ner. Blue Fox förvarar bra och ISB kan inte skapa några heta chanser alls. Vid tiden 31.16 blir sedan ISB Eemeli Pakka utvisad för en ful bentackling. Blue Fox spelar bra i numerärt överläge med skotten kommer inte fram till målet. Simon Björkström bjuder andra matchen i rad på en fin fint och kommer in i mitten men skottet sitter i stolpen även denna fredag. Precis när utvisningen tar slut bestämmer sig Jack Nylund för att nu ska bollen in i mål så han tar en slalomtur från mittlinjen via högra kanten, runt tre ISBare in i mitten och sprätter upp bollen i nättaket. Ett snyggt 3-0 mål som bra kunde visas på sportnyheterna i Arenan. Bara en och halv minut efter målet bjuder sedan Arvid Nybäck ISB på ett mål när hans passning bakom eget mål bryts av Timo Rahkola, som direkt passar in den framför mål till Juha-Matti Kiviluoma som får in den bakom debutantmålvakten Richard Sampert i Blue Fox mål. I nästa byte blir ISB Jukka Mäenpää utvisad två minuter men Blue Fox lyckas inte utnyttja det numerära underläget.

William Sundelin gjorde vinstmålet i matchen mot ISB.

I den tredje perioden går Blue Fox igen ner på två kedjor eftersom tempot i matchen är så lågt. Blue Fox försvarar fortsättningsvis bra men lyckas inte heller skapa så heta chanser. När klockan når 51.57 gör William Sundelin 4-1 till Blue Fox med ett riktigt viljemål. Sundelin får bollen vid mittplan och tränger sig mellan två ISBare innan han framför näsan på den tredje sätter ett handledsskott i bortre krysset bakom ISB målvakten Timo Paakkinen. ISB tar timeout genast efter målet men kan inte skapa något tryck mot Blue Fox mål. När det är tre minuter kvar av matchen tar ISB ut målvakten och börjar spela 6-5. Taktiken blir att slänga bollar mot Blue Fox mål och hoppas på en lyckosam studs. Den kommer vid 59.50 när Juha-Matti Kiviluoma får på ett skott som går mellan välspelande Aki Allonens ben och överraskar Sampert i Blue Fox-buren. Tekningen efter målet vinns av ISB och man hinner ännu kasta iväg en boll mot Blue Fox mål. Bollen räddas och slutsummern ljuder tydligt i Stjärhallen och hemmapubliken jublar. Nu händer matchens konstigaste händelse eftersom ISBs spelare efter slutsummern sparkar till bollen och den rullar fram till Timo Rahkola som puttar in den i mål för skojs skull, då tar domarna det felaktiga beslutet att målet ska godkännas. Ingen i hallen förstår någonting och efter diskussioner godkänns trots allt det felaktiga målet och slutställningen blir 4-3 till Blue Fox. Efter matchen förstod fortfarande ingen hur målet kunde godkännas och vi hoppas verkligen att det inte blir avgörande i slutet av säsongen ifall målskillnad i inbördes matcher behöver räknas.

Aki Allonen fick beröm av lagkapten Jhonny Fredriksson efter match.

Tränare Markus Åbb var en nöjd man efter första segern. - Vi spelar riktigt bra försvarsspel idag. Hela laget hjälper till och tillsammans är vi riktigt bra där. Vi har problem med målskyttet ännu, vi borde ha gjort fler mål idag, säger han. - Vinsten var viktig och nu får vi jobba vidare på detta. En eloge till alla i laget idag, vi vann tillsammans, avslutar Åbb.

En skön hemmaseger för laget och publiken var bra med på noterna. Simon Björkström belönades välförtjänt som hemmalagets bästa spelare, han fick utdelningen 1+1 för sitt energiska spel i matchen. Nu får herrarna träna ett par veckor innan det blir bortamatch mot SB Vaasa fredag 21.10. Vi får hoppas de har hittat vinnarspåret nu och kan vinna även då.