Blue Fox herrar körde över Vincemus

Vincemus från Tavastehus blev till en munsbit för ett taggat Blue Fox som kunde vinna komfortabelt med 11-0. Den inledande perioden med siffrorna 6-0 var grunden till segern. De följande perioderna slutade 1-0 och 4-0.

Kim Nyström var stor matchvinnare med fyra mål mot Vincemus.
Foto: Glenn Hägg

Period 1

Matchen började väldigt bra för Blue Fox. Publiken hade knappt hunnit bänka sig och matchuret hann inte ticka längre än till 0.27 innan Blue Fox spräckte nollan. Johnny Ojala fick bollen längs med vänstra sargen, samtidigt rusade Markus Backlund fram från sin backposition till höger. Passningen kom tvärs över planen och Markus Backlund kunde stöta in bollen i det bortre krysset. Bytet strax efter var däremot inte så lyckat. Allt som kan gå fel höll på att gå fel. Bollen studsade illa och när dagens målvakt Mikael Enlund äntligen får tag på den skänker han i nästa ögonblick bort den till motståndarna. Som tur var reddes situationen upp och i fortsättningen var Mikael Enlund säkerheten själv. Blue Fox inledde matchen med högre press än vanligt och försökte på så vis stressa motståndarna till misstag. Efter spelade 5.28 lyckas Johnny Ojala frispela Kim Nyström som inte gör något misstag ensam med målvakten. Vid 10.42 får Mikael Nyvall en bra chans på pass av Johnny Ojala och i nästa sekvens stångas Nyvall med Vincemus målvakt om bollen. Detta retar upp Kalle Tamminen i bortalaget som sätter en tvärställd klubba i ryggen på Nyvall efter avblåsning. I det efterföljande numerära överläget söker sig Ojala till mitten av motståndarnas försvarsbox, får en passning av Jori Isomäki från vänsterkanten och skarvar direkt vidare till Kim Nyström som lyfter in bollen i mål vid målvaktens vänstra stolpe. Klockan hade hunnit ticka fram till 12.41. I följande byte ger sig Jarno Pahkakangas iväg på en av sina patenterade soloräder genom mitten av planen. När han kommit över halva planen ger han över till Matias Österberg på vänsterkanten som direkt passar vidare till Janne Karvonen som kommer rusande på bortre stolpen och det står 4-0 till Blue Fox efter 13.21. Vid 15.12 drar Blue Fox på sig en utvisning och Vincemus ställer upp sig för att spela power play. Kim Nytröm lyckas dock slita åt sig bollen och passar den vidare till Johnny Ojala. Nyström själv går rakt på mål och får tillbaka bollen av Ojala och sen är det för målvakten bara att plocka ut den ur målmaskorna. 5-0 til Blue Fox efter 16.02 och hat trick av Kim Nyström. Följande mål får igen sin början med att Jarno Pahkakangas driver upp bollen, denna gång längs med vänsterkanten, vartefter han spelar upp bollen till Matias Österberg som direktpassar till Janne Karvonen. Karvonen skjuter direkt på passningen och det står 6-0 till Blue Fox efter spelade 19.33.

Period 2

Om den första perioden var en målfest för Blue Fox så blir det lite lugnare i period två. Publiken fick vänta ända till 29.28 innan hemmalaget kan utöka sin ledning. Matias Österberg kämpar till sig bollen, går mot mål och passar Janne Karvonen som kan slå in den i mål. Janne Karvonen är dagens andra hat trick skytt. Vid 39.10 drar Jakob Klingenberg på sig en utvisning och vid 39.54 är gästerna väldigt nära att spräcka sin nolla, men Mikael Enlund gör en fantastisk parad med handen när han ligger ner på golvet.

Period 3

Den tredje perioden inleder Blue Fox med en man mindre på planen. Hemmalaget rider ut stormen och Jakob Klingenberg kan genast när han kommit in på planen driva upp bollen i anfallszon, passa över den till Kim Nyström som sätter sitt fjärde mål för dagen. Klockan står då på 41.29. Till den tredje perioden görs lite förändringar i formationerna och 16-årige debutanten Anton Kallvik får komma in i första kedjan tillsammans med Johnny Ojala och Kim Nyström. Anton Kallvik gör sitt första byte i division 1 vid tiden 43.30. Vid 44.40 kommer Blue Fox igenom med ett riktigt vackert klapp-klapp spel, men det blir en passning för mycket. Jori Isomäki borde ha skjutit själv istället för att passa till Matias Österberg. Vid 45.47 lyckas Mikael Nyvall jobba till sig bollen och han går själv på avslut. Ett avslut som innebär 9-0 till hemmalaget. 10-0 är ett riktigt vackert mål från den nykomponerade tredje kedjan. Tuomas Palovaara för upp bollen, passar till Jonathan Sjöblom som drar några Vincemus spelare och passar till Mikael Nyvall som sprätter in bollen i mål vid tiden 52.38. Johnny Ojala får vid 53.57 avsluta målskyttet för dagen med ett slagskott upp i krysset från en position några meter in på motståndarnas planhalva. Matchen slutar 11-0 till Blue Fox. Hemmalaget bjöd på en stabil insats mot en motståndare som inte kunde erbjuda fullgott motstånd. Prisbelönad i Vincemus blev Arttu Nurminen som flera gånger försökte använda sig av sina zorrokonster, men effektivt stoppades av hemmaförsvaret. I hemmalaget gick priset till fyramålsskytten Kim Nyström.

- Vi eftersträvade mera rörelse och mera passion i spelet med att pressa motståndaren högt upp i banan säger tränaren Markus Åbb efter matchen. Jag tycker vi lyckades rätt så bra i den här matchen och med det här motståndet, men frågan är om vi klarar av att spela det här spelet mot tuffare motstånd som Ilves och SBS Pori. Det kommer mera mål framåt med det här spelet, men mot en bättre motståndare kommer det också mera mål bakåt. Spelar man med den här typen av press så kräver det också att man går runt på tre kompletta formationer. Det går inte att spela med två formationer och det går inte att spela med fem backar som vi gjort mycket den här säsongen.
- Mikael Enlund tycker jag gjorde en riktigt bra match idag säger Markus Åbb. Han gjorde några riktigt bra räddningar. Anton Kallvik fick debutera och han skötte sig bra. Han är en spelare för framtiden.
- Nu måste vi bara spela resten av matcherna utan att stirra på tabellen. Vi har inte avgörandet i egna händer längre, men det finns ännu en chans om vi tar en match i taget.

Anton Kallvik tyckte själv att debuten gick bra. Jag var lite nervös i början, men jag fick springa av mig.
Jag passade också på att fråga Kim Nyström när han senast gjort fyra mål i en och samma match. Johnny Ojala föreslog i fotboll med c-juniorerna, men Nyström kontrade med på träning förra veckan.

Formationer

Nyvall – Ojala – Nyström
J.Isomäki – Backlund

Österberg – Byggningsbacka – Karvonen
Pahkakangas – Puutio

Ludén – Palovaara – Sjöblom
Klingenberg – Holländer

Enlund

Från den trejde perioden

Kallvik – Ojala – Nyström
J.Isomäki – Backlund

Österberg – Byggningsbacka – Karvonen
Pahkakangas – Puutio

Nyvall – Palovaara – Sjöblom
Klingenberg – Holländer

Matchprotokollet hittar du här.