Blue Fox tog säker seger mot MLT

Herrarna vann 6-4 mot MLT i lördagens hemmamatch. Kasper Tähkä blev igen matchvinnare genom att göra 5-4 på straff. Kasper och hela kedjan från SPV var på toppen spelhumör och var de som producerade det mesta framåt för Blue Fox.

Kasper Tähkä var tungan på vågen för Blue Fox.

Det var en jämn match i Stjärnhallen på lördag eftermiddag. Tränare Robin Holländer kände sig trygg eftersom laget hade en uppåtgående trend under hela matchen.

- Jag är nöjd med poängen, med den positiva trenden genom matchen och med försvarsspelet, säger Robin. - Matchen fick ett lågt tempo precis som MLT ville, så jag var tvungen att gå ner på 12-13 spelare nästan halva matchen. Fortfarande tappar vi för mycket bollar när vi chansen att kontra. Vi ger för korta passningar och förlorar för många farliga bollar i mittzonen. Vi får jobba ännu mera på det på träningarna. Robin är ändå mycket nöjd med två raka vinster i serieöppningen.

MLT spelade ett långsamt spel och fick mest skottchanser utifrån sidorna. De var dock mycket effektiva på specialsituationerna de fick. Vid knappa åtta minuter spelat fick MLT numerärt överläge och behövde en minut på sig innan Teemu Turigin gjorde 0-1, på pass av Visa Noponen, med en hårt skott från mitten. Det blev också periodens enda mål. Direkt i den andra perioden fick den inlånade kedjan från SPV fart på målskyttet. Kasper Tähkä gjorde sitt första mål för dagen när han kvitterade till 1-1 på pass av pigge Santeri Uusi-Laitala. Fem minuter senare följde Jack Nylund upp med 2-1 på backhand förbi en stillasittande Timo Paananen, assisten gick till Juuso Pukkinen. Den glädjen varade bara i 24 sekunder innan MLT hade ett fint anfall på vänsterkanten och Didrik Lillas slog en fenomenal krosspassning till Teemu Turigin som kvitterade med sitt andra mål för dagen. Efter det blev det dags för dagens heta anfallspar Teemu Laakso och Kasper Tähkä att börja föra matchen. Vid tiden 33.28 gör Teemu Laakso ett riktigt viljemål framför MLTs kasse på pass av Kasper Tähkä. Bara 45 sekunder efter målet blir William Sundelin utvisad för fasthållning. MLT behöver bara en halv minut för att kvittera matchen igen då Jussi Lassila prickar krysset bakom välspelande Jan-Olof Backlund från halva plan. Visa Noponen får sin andra assist till målet.  Innan perioden tar slut frispelar Tähkä Laakso framför mål och trots att Timo Paananen räddar det första skottet gör Teemu Laakso mål på returen med en snygg backhand.  Blue Fox leder matchen med 4-3 efter två perioder.

Jack Nylund gjorde ett mål i matchen.

Vid tiden 45.29 får MLT straffslag efter att David Krokvik kommit för snabbt in i duell framför det egna målet och sparkat undan en klubba för en motståndare. Blue Fox kastar in Valtteri Honko i målet under straffslaget men Jouni Lampinen var hans överman med ett zorromål med fin teknik. Matchen är kvitterad till 4-4. Blue Fox lyckas höja tempot i matchen genom att spela med två kedjor. SPV-kedjan pressar fram chanser i flera byten och är bäst på plan med sin rörlighet. Vid tiden 52.16 får de utdelning när MLT slår på Teemu Laaksos klubba framför mål och domaren signalerar för straff till Blue Fox. Kasper Tähkä får fortsatt förtroende att slå straffen och han han drar bollen snabbt från sida till sida innan han lyfter upp den i vänstra krysset. Efter det börjar MLTs jakt på kvittering och de två sista minuterna tar man också ut målvakten. Blue Fox spelar stabilt och MLT får inga riktigt farliga lägen. Istället lyfter Teemu Laakso fram bollen över MLTs backar vid tiden 59.45 och Kasper Tähkä är först på plats och stöter in bollen på halvvolley till 6-4. Segern är klar.

Trots att det var en siffermässigt jämn match kände både tränare och spelare i Blue Fox hela matchen att man skulle vinna. Det syntes också på plan när laget blev bättre och bättre ju längre matchen gick. Hela den lånade femman från SPV gladde med ett rörligt och snabbt spel som skapade många kontringar och längre anfall. I dagens match blev de tungan på vågen när de fick fin utdelning i den andra halvan av matchen. Kasper Tähkä med 3+2 och Teemun Laakso med  2+1 var de som var poängbäst i hemmalaget. Jan-Olof Backlund spelade lugnt och stabilt och tog allt han skulle ta.