Spänning in i det sista i seriepremiären.

Det blev en fartfylld och chansrik seriepremiär i Stjärnhallen mellan Blue Fox och Nibacos. Matchen avgjordes först efter både förlängning och straffläggning. Blue Fox utgick som segrare med 6-5.

David Krokvik var bäst i hemmalaget säger Robin Holländer.

Båda lagen startade matchen i ett högt tempo och framförallt hemmalaget skapade massor med chanser i den första perioden. Ändå fick vi vänta tills 16.44 var spelat och då gjorde Nibacos 0-1 genom Vili Ylikorpi på en retur bakom en välspelande Valtteri Honko i hemmamålet. Mindre än en minut senare stod det 0-2 på resultattavlan när Timo Salo utökat Nibacos ledning. Blue Fox veteranduo svarade dock med att reducera till 1-2 innan första perioden tog slut, målskytt Anton Kallvik på pass av Jhonny Fredriksson.

I den andra perioden drog sig Blue Fox lite tillbaka och spelet böljade inte lika mycket. Redan vid 21.16 presenterade sig dagens poängduo när Jack Nylund vackert drev bollen förbi flera motståndare och sedan lade den med en lätt backhand över till Mikael Nyvall som sköt bollen i mål. En dryg minut efter det steg Justus Jaskari fram och bröt resolut för att sedan ännu resolutare stänka in bollen i nättaket, 3-2 till Blue Fox. Resten av perioden var mycket jämn men några fler mål fick vi inte se.

Tredje perioden hann bli tre sekunder gammal så låg bollen i Blue Fox mål när Timo Salo för andra gången i matchen överraskade Valtteri Honko. Blue Fox tog efter det över matcher för en stund och Severi Räty kunde göra 4-3 på pass av Eero Mäenpää. Vid 43.37 gjorde Jack Nylund ett nytt ryck och Mikael Nyvall tackade och blev tvåmålsskytt. Glädjen varade inte länge för mindre än en minut efter det reducerade Nibacos genom Eemeli Seppänen, som var snabbast på en pompande boll framför Blue Fox mål.

Matchen fortsatte med chanser åt båda håll. Blue Fox gick ner på två kedjor för att försvara sin ledning men med knappa tre och en halv minut kvar av matchen fick Jori Heikkilä klubban på lång lyftning av Arttu Harju och matchen var kvitterad. Båda lagen försökte avgöra under ordinarie matchtid. Blue Fox blev så ivriga att man under den sista halvminuten spelade med 6 man + målvakt och domarna upptäckte detta så vid tiden 59.49 fick Blue Fox en 2-minuters utvisning för för många spelare på plan. Vid 60.00 stod det dock 5-5 och matchen gick till förlängning.

Mikael Nyvall, här i samtal med Colin Björkholm, gjorde två mål i seriepremiären.

Blue Fox inledde förlängningen i boxplay och det redde man ut på ett utmärkt sätt. Förlängningen var lika jämn som matchen. Det bästa läget fick Blue Fox när Jack Nylund och Colin Björkholm kom 2 mot 1 men Nibacos välspelande målvakt Atte Hanhineva räddade Jack Nylunds skott. Oavgjort efter förlängningen betydde att det blev straffläggning. Ingen av de fem första spelarna i något av lagen klarade av att passera motståndarmålvakten och spänning stegrade sig hela tiden i hallen. I omgång sex kom Kasper Tähkä för att göra sitt andra försök. Kasper eggade upp publiken till en ordentlig klapp-kavalkad och sedan fintade han ner målvakten och lyfte bollen i nättaket med sin backhand. När sedan Valtteri Honko räddade även Tuomas Määttäläs andra straff var segern säkrad.

Publiken fick se en verkligen publikvänlig och chansfylld thriller och det smakade verkligen bra med hemmaseger som körsbäret på kakan. Lagkapten Anton Kallvik var nöjd efter matchen: - Det var en typisk premiär med lite mer fart än tanke ganska ofta. Vi borde ha gjort fem mål i första perioden. Sedan borde vi ha kunnat hålla ledningen i tredje perioden. Men det är kul att vinna och det känns bra.

I ett jämnt spelande hemmalag var Jack Nylund bra med sina eminenta bollteknik och fina passningar. Även den storväxte målvakten Valtteri Honko var rätt man på rätt plats med bra spel och sex räddade straffar i rad i straffläggningen.

Robin Holländer var glad att det blev två poäng i hemmapremiären.

Tränaren Robin Holländer tyckte att matchen var tudelad för hemmalaget. - Jag är riktigt nöjd med första perioden, vi skapade väldigt mycket chanser och borde ha lett matchen med tre-fyra mål inför andra perioden. Andra perioden börjar bra och vi får utdelning på chanserna.

Andra halvan av matchen är Robin mindre nöjd med. Han tycker laget blev för mycket utan boll och hamnade utanför matchen med för korta anfall och mycket försvar. - Dels berodde det på att vi jobbade för lite i fickorna mellan hörnen och halva plan dit Nibacos ville spela. Dels var vi inte tillräckligt raka i öppningsspelet. Då Nibacos har 4 spelare inom 10 meter runt halva plan ska vi såklart undvika det och spela enkelt förbi det vilket vi inte gjorde. Det blev för smått istället för rejäla långa passningar som förstorar Nibacos.

Valtteri Honko räddar Tuomas Määttäläs straff och segern är säkrad.

Segern i premiären gladde dock, det var första vinsten mot Nibacos sedan första matchen  säsongen 2019-20. Robin berömmer till sist David Krokvik och Valtteri Honko som var bäst i Blue Fox för dagen enligt honom.

Välkommen på damernas första ligamatch lördag kl. 17.00!