Rysare avgjordes och Blue Fox herrar spelar kvalfinal till divison ett

Med andan i halsen och hjärtat i halsgropen fick fansen i söndags bevittna en smått osannolik upphämtning när Blue Fox herrar besegrade Santas United i Rovaniemi med siffrorna 8-6. Laget är därmed klara för vidare kval till division ett.

Att kalla söndagens match mot Santas United spännande är en underdrift. Matchen, eller egentligen alla tre matcher som hade betydelse, kom att bli en riktig thriller in till den sista minuten. Tabelläget inför matchen var tight. Vi visste att det fanns tre lag som alla kunde sluta på samma slutpoäng ifall de vann sin match. Vi visste att det skulle komma att handla om målskillnader. Vi visste att vinst var ett måste.

Johannes Vähäkangas öppnade i den femte minuten med mål i numerärt underläge på pass av Anton Kallvik. Men Santas United, som bestod av stora och starka spelare, spelade ettrigt och bestämt och behövde bara en minut på sig för att kvittera till 1-1. Detta mönster kom att bli typiskt för hela matchen. Så fort Blue Fox jobbat sig till ett mål så tog det bara någon minut innan Santas United utjämnade.

När Blue Fox i slutminuten av den andra perioden igen gick upp i ledning genom Juuso Pukkinens mål var situationen den att Merikoski ledde stort över MLT och de såg därmed ut att vara klara för att knipa den sista kvalfinalplatsen. Classic United ledde också ordentligt över Nibacos och det såg ut som att det skulle krävas betydligt mer än ett måls vinst för Blue Fox för att gå förbi Merikoski och Classic United i sluttabellen.

När Timo Johansson för Santas United i den 46:e minuten kvitterade till 6-6 var det nog en och annan följare som fick hjärtat i halsgropen. Samtidigt började det hända saker i de andra pågående matcherna. MLT gjorde i den 56:e minuten sitt tredje mål vilket minskade på Merikoskis målskillnad. Och i Kokkola bjöd Nibacos gästande Classic United på allt motstånd de kunde uppbåda. Från att under två perioder ha legat under med 1-5 gjorde plötsligt Jori Heikkilä både 2-5, 3-5 och 4-5 inom loppet av tio minuter. Nu sattes publikens matematiska färdigheter verkligen på prov. Vem hade nu bäst målskillnad? Vad krävdes för att Blue Fox skulle kunna säkra en andra plats i tabellen? Coach Isomäki, som följde med matchen från hemmaplan, förde statistik över alla målskillnader på ett rutigt papper. Expertkommentator Mårten Andtbacka följde med målskillnaderna i en Excel-tabell. Vi visste att vinst var en förutsättning för att alls kunna räkna med en kvalplats. Men med hur många mål måste man vinna?? Coach Holländers telefon plingade med jämna mellanrum till i fickan när hemmacoachen Isomäki sände uppdateringar om poängläget i de andra matcherna.

I den 56:e minuten gör Christoffer Lassander det mycket viktiga 7-6 målet på pass av Jhonny Fredriksson. I samma veva var Merikoskis match avgjord. Nibacos match var färdigspelad. Men Blue Fox hade ännu ca två minuter kvar att spela. Och nu stod det klart: 7-6 räcker inte. Det krävs vinst med två mål för att gå förbi Merikoski i tabellen! I tiden 58:19 får Santas Marko Niemelä utvisning och nu tvingas coach Holländer ta snabba beslut hur han skall matcha laget för att dra mest nytta av de sekunder som kvarstår av matchen. I tiden 59:22 lämnar målvakt Backlund sin bur ovaktad och 16 sekunder senare gör Johannes Vähäkangas det helt avgörande 8-6 målet! Men vänta nu? Merikoski slutar på samma poäng och exakt samma målskillnad? Både Blue Fox OCH Merikoski har gjort 45 mål och släppt in 34 mål? Vem går då vidare till kvalfinal? Det betyder att inbördes möten blir avgörande. Och där är det inget tvivel om saken. Den 6.3.2021 möttes Blue Fox och Merikoski i Stjärnhallen och Blue Fox vann matchen med tydliga 8-3. Detta innebär alltså att Blue Fox, med 38 sekunders marginal, skaffade sig den tvåmålsskillnad som behövs för att placera sig på andra plats i serietabellen och därmed vara klara för fortsatt kval till Divari.

Detta var en enorm laginsats! Johannes Vähäkangas gjorde viktiga 2+2, Anton Kallvik 1+2, Jhonny Fredriksson 1+1, William Sundelin 1+1, Christoffer Lassander 1+0, Juuso Pukkinen 1+0 och Jack Nylund 0+1.

Nu väntar alltså kvalfinal mot SalBa från Raumo. SalBa gick obesegrade genom kvalgrupp B. Kvalfinalen spelas i bäst av tre matcher och vinnaren tar en plats i division ett säsongen 2021-2022. Första matchen spelas den 10.4 i Raumo. 17.4 spelas den andra matchen i Stjärnhallen och behövs det en tredje och avgörande match så spelas den 18.4 i Raumo. Och damerna spelar kvalfinal för avancemang till liga B samma veckoslut. Vilken härlig vårsäsong vi fått!